ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι δύσκολες αποφάσεις για Εθνική Ασφαλιστική, το κουβάρι της ΛΑΡΚΟ και η πτώση των τραπεζών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Μέχρι το τέλος του 2020 η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να έχει πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεδομένης της αποτίμησης με την οποία η Εθνική Ασφαλιστική είναι περασμένη στα λογιστικά βιβλία της μαμάς: 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι, αν το 80% πουληθεί για λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ, η Εθνική γράφει ζημιά. Η πώληση σε επενδυτή αποτελεί την κύρια και βασική επιλογή της διοίκησης της ΕΤΕ. Αντίθετα, η εισαγωγή των μετοχών της Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο και η πώλησή τους στο ευρύ επενδυτικό κοινό δεν αποτελεί παρά επιλογή αποτυχίας: αποτυχίας πώλησης μιας εταιρίας σε μια θεωρητικά εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα. Επιπλέον, η επιλογή εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο δεν λύνει το βασικό πρόβλημα με το ύψος της αποτίμησης της Ασφαλιστικής στα βιβλία της ΕΤΕ και το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές. 
 • Υπομονή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών που έχουν καταθέσει τρεις ενδιαφερόμενοι προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο, και πλέον καθοριστικό, βήμα: τις δεσμευτικές προσφορές.
 • Με φόρα και ενθουσιασμό μπήκε ο Κωστής Χατζηδάκης στο ναρκοθετημένο έδαφος της ΛΑΡΚΟ, για να δώσει λύση εκεί όπου απέτυχαν ουκ ολίγοι προκάτοχοί του. Όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς, όμως, στο κουβάρι των λεπτομερειών της υπόθεσης ΛΑΡΚΟ, τόσο πιο μπλεγμένο φαίνεται.
 • Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επιλέγεται, για παράδειγμα, είναι πολύ αμφίβολο, όπως λένε όσοι ξέρουν το θέμα σε βάθος, ότι μπορεί να «περπατήσει» και να προσελκύσει ένα σοβαρό επενδυτή. Δεδομένου ότι θα πουληθούν ξεχωριστά η μονάδα της Λάρυμνας με το μεταλλείο του Αγ. Ιωάννη από τα υπόλοιπα μεταλλεία (του Δημοσίου) που εκμεταλλεύεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ (και έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα και αποθέματα από τον Άγιο Ιωάννη), ποιος θα πάρει το εργοστάσιο της Λάρυμνας, αν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε καλές τιμές και στο υπόλοιπο μετάλλευμα;
 • Μπορεί, άραγε, να μείνουν τα ορυχεία στο Δημόσιο, σε εκμετάλλευση από κάποια κρατική οντότητα, που θα συμβληθεί με τον αγοραστή του εργοστασίου; Αν γίνει αυτό, όμως, μπορεί να το επιτρέψει η Κομισιόν, χωρίς να θεωρηθεί ότι αναβιώνει έμμεσα η ΛΑΡΚΟ και, συνεπώς, ο νέος αγοραστής θα πρέπει να επιβαρυνθεί με την επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων;
 • Το κουβάρι είναι τόσο μπλεγμένο, που θα είναι θαύμα αν βρεθεί τρόπος να συνεχίσει ένας σοβαρός επενδυτής τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ. Ας ελπίσουμε ότι το θαύμα των Χριστουγέννων θα γίνει φέτος στα γραφεία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος...
 • Απολύτως «συντονισμένη» η χθεσινή υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Με πτώση 2,4% έκλεισαν οι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, με -2,48% της Τράπεζας Πειραιώς ενώ απώλειες -2,26% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank. Τα βλέπει αυτά άραγε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή έστω κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης για να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών; Διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για αστείο, γιατί με την φόρα που έχουν πάρει, ικανοί είναι να ξαναμπούν στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών τα χαράματα... 
 • Βέβαια οι εγχώριοι επενδυτές και τα χαρτοφυλάκια που έχουν σημαντικές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές δεν διασκεδάζουν καθόλου με την πτώση των τελευταίων ημερών, ούτε τους παρηγορούν τα μεγάλα κέρδη του κλάδου από τις αρχές του έτους που ξεπερνούν το 87%. Η χθεσινή εικόνα των τραπεζικών μετοχών δεν ήταν καθόλου καλή και πολλοί στρέφουν τις ελπίδες τους στο σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο είναι πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, μήπως και βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα.
 • Η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αμέσως μόλις λάβει το πράσινο φως από την ΕΚΤ. Κάτι που πιθανότητα θα γίνει σήμερα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει λυθεί και το ζήτημα του risk weight (στάθμιση κινδύνου) και των εγγυήσεων που πρέπει να παρέχει η κυβέρνηση προκειμένου η στάθμιση να είναι μηδέν.
 • Ανάχωμα στη χθεσινή πτώση αποτέλεσε η μετοχή της Coca Cola HBC (+0,27%), που έχει μόνιμα ρόλο hedging στις δύσκολες ημέρες (μην ρωτάτε πώς και γιατί - απλά έτσι συμβαίνει...), όπως και η μετοχή του ΟΤΕ (+0,23%) παρά τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη της.
 • Σημαντικά κέρδη και για την μετοχή της Lamda Development, αλλά και τα δικαιώματα για την αύξηση κεφαλαίου (+20%), τα οποία θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ και αύριο Τετάρτη. Η άσκηση των δικαιωμάτων για την αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
 • Σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά των funds με πολλά νέα σχήματα να διαγκωνίζονται για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών.  Τους τελευταίους μήνες γίνονται διαρκώς συναντήσεις – παρουσιάσεις των νέων επενδυτικών funds με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων, διαχειριστές κλπ με στόχο να προσελκύσουν κεφάλαια. Το πιο δύσκολο πάντως σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι να βρεθούν τα κεφάλαια αλλά οι καλές εταιρίες στις οποίες θα επενδύσουν τα funds.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Εθνική Ασφαλιστική, η δίκη της ΔΕΠΑ και η χαλαρότητα στα αεροδρόμια

Το σίριαλ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η επιτάχυνση στον πτωχευτικό, η αλήθεια για τις πιθανές απώλειες της ΔΕΠΑ, η «εξέγερση» των φτωχών στη Wall Street και πώς «νίκησαν» τον κορονοϊό στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Θέμα ημερών το Frontier, το "Coca Cola effect" και το «χτύπημα» από τη Scope

Η οριστικοποίηση της μεγάλης τιτλοποίησης της Εθνικής, η περίεργη ανακοίνωση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope, το "Coca Cola effect" στους δείκτες, τα σχέδια της PeopleCert για εξαγορές και η Aramco των 2 τρισ. δολ.