ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Ποιες τράπεζες χρηματοδοτούν το deal της Ideal και οι αποχωρήσεις από Fourlis

Το ομολογιακό δάνειο των 65 εκατ. για την εξαγορά της Attica Stores, τα στελέχη που άφησαν την Intersport, το «ατύχημα» του Γ. Πιτσιλή με τα POS και η εταιρεία για ακίνητα του εφοπλιστή Πατίτσα.

Με την εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα ο όμιλος της Ideal holdings εισέρχεται στον κλάδο του εξειδικευμένου retail, αποκτώντας μια μόνιμα κερδοφόρο εταιρεία, χωρίς δανεισμό και με ισχυρό cash flow. Πλέον, μαζί με τις δραστηριότητές στη βιομηχανία (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και στην πληροφορική (λογισμικό και κυβερνοασφάλεια) η Ideal Holdings δημιουργεί έναν όμιλο με ετήσιο τζίρο 400 εκατ. ευρώ και EBITDA 50 εκατ. ευρώ, ικανό να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Το τίμημα για το 100% της Attica Stores ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα 65 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό με την έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου από τις τράπεζες Eurobank, Alpha και Πειραιώς και τα 35 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια. Η Ideal δεν θα έχει πραγματική εκταμίευση, αφού θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου στην εισηγμένη με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης ύψους 35 εκατ. ευρώ  που θα καλυφθεί από τους σημερινούς μετόχους της Attica οι οποίοι έτσι θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal. Το προϊόν της αύξησης θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Ideal Holdings. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχική σύνθεση της Ideal Holdings μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής: Το 32% θα ελέγχεται από το management των εταιρειών του ομίλου (Παπακωνταντίνου, Βυτόγιαννης, Βυζάντιος, Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης κ.α), το 25% από θεσμικούς, το 15% από τον όμιλο Δαυίδ Λεβέντη και το 28% θα είναι η διασπορά όπου θα περιλαμβάνεται και το 17% των υφιστάμενων μετόχων της Attica. Ίσως είναι η πιο δυνατή διασπορά εισηγμένης αφού μεταξύ των μετόχων συγκαταλέγονται οι εφοπλιστές Λασκαρίδης, Τσάκος και Σαραντίτης, ο επιχειρηματίας Ευτύχης Βασιλάκης και το Ίδρυμα Ωνάση. Στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για την εξαγορά, η διοίκηση της Ideal ανέφερε πως οι πωλήσεις των Attica Stores θα ανέλθουν το 2023 στα 209,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 23,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου Ideal εκτιμώνται για το 2023 στα 392 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις και στα 53,2 εκατ. τα EBITDA.

Το «ατύχημα» του Γ. Πιτσιλή

Ήταν ένα ατύχημα που οι περισσότεροι γνωρίζοντες το θέμα περίμεναν ότι θα συμβεί. Αναφερόμαστε στην πολυσυζητημένη υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που είχε ανακοινωθεί σχεδόν πανηγυρικά από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ, τον Μάρτιο, ότι θα ολοκληρωνόταν μέσα στον Ιούνιο για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τον Ιούλιο για τις μεγαλύτερες, ώστε να σταματήσουν τα κόλπα όσοι πληρώνονταν από το POS χωρίς να κόβουν απόδειξη από την ταμειακή. Οι γνώστες του θέματος καταλάβαιναν εξαρχής ότι ο προγραμματισμός ήταν εντελώς ανεδαφικός και πολλοί απορούσαν γιατί τον αποδέχθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Δεκάδες τύποι ταμειακών μηχανών έπρεπε να περάσουν από αναβάθμιση λογισμικού για να επικοινωνούν με τα POS και πολλά διαφορετικά POS έπρεπε να προετοιμαστούν αντίστοιχα για να επικοινωνούν με τις ταμειακές. Έτσι, ενώ υποτίθεται ότι βαδίζαμε αμέριμνοι προς την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, εντελώς ξαφνικά (!) ανακάλυψε η ΑΑΔΕ τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα (κυρίως οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε αυτή τη φάση) και αποφάσισε μία… πατροπαράδοτη αναβολή, όπως έχει γίνει σχεδόν σε όλα τα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού των φοροεισπρακτικών συστημάτων. Και τώρα όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι θα περιμένουν τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, αφού πρώτα διαβουλευτούν μεταξύ τους, να γράψει σε νόμο τις επόμενες προθεσμίες. Πολλοί είναι αυτοί που εξυμνούν την αποτελεσματικότητα της ανεξάρτητης εδώ και χρόνια ΑΑΔΕ, όμως στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε αρκετές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έργων ψηφιακού εκσυγχρονισμού, δεν δίνει καλά δείγματα γραφής. Και η ζημιά που προκαλείται δεν είναι αμελητέα, αφού όλο το καλοκαίρι οι πονηροί, κυρίως στον χώρο της εστίασης, θα συνεχίσουν το πάρτι τους, λαμβάνοντας πληρωμές από τα POS, χωρίς να κόβουν τις απαραίτητες αποδείξεις.

Η διεθνής επίθεση της JPMorgan

Έντονη επιθετικότητα δείχνει η JPMorgan στην επέκταση των διεθνών της δραστηριοτήτων στην εμπορική τραπεζική, κυρίως δηλαδή στις χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εισέρχεται στις αγορές της Σιγκαπούρης και του Ισραήλ και έως το τέλος του έτους θα βρίσκεται σε 28 χώρες συνολικά, έχοντας στόχο να τετραπλασιάσει τον αριθμό των πελατών της. Όλα αυτά έχουν κάποιο ενδιαφέρον και για μας, γιατί στο πακέτο του μεγάλου deal για τη Viva Wallet περιλαμβάνεται και μια τραπεζική άδεια, που ως τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί ιδιαίτερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αρκετά χρήσιμη, αν το αποφάσιζε η JPMorgan, η οποία έχει αποκτήσει από τις αρχές Μαΐου εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Viva και αναμένεται να αρχίσει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική της για την ελληνική αγορά.

Η φυγή στελεχών από τον όμιλο Φουρλή

Μαζική έξοδο στελεχών είχαμε τις τελευταίες ημέρες από την Intersport του ομίλου Φουρλή. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αποχώρησαν τρεις άνθρωποι οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις μέσα στην εταιρεία, ένας εξ αυτών με παρουσία είκοσι και πλέον ετών στον όμιλο. Η αποχώρηση που φέρεται να «πόνεσε» περισσότερο είναι αυτή του logistics manager ο οποίος κατευθύνθηκε προς την ανταγωνιστική Cosmos Sport. O υπεύθυνος omnichannel φέρεται να ανέλαβε τη θέση του εμπορικού διευθυντή στον Αnt1 Plus, ενώ ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Intersport αναζήτησε νέα στέγη στο efood.

Το μπλε στολίδι του Λ. Πατίτσα

Πέρα από τα δεκάδες εκατομμύρια που ρίχνει στο χτίσιμο νέων καραβιών, ο εφοπλιστής Λέων Πατίτσας αποφάσισε να επενδύσει και τρία εκατομμύρια στην στεριά. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Atlas Maritime, ο οποίος έγινε γνωστός και στους μη έχοντες σχέση με τα επιχειρηματικά μετά τον γάμο του με την Μαριέττα Χρουσαλά, προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Blue Gem. H μονοπρόσωπη ΙΚΕ έχει ως βασικό αντικείμενο την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων και δευτερευόντως αγοραπωλησίες ακινήτων και άλλες δραστηριότητες γύρω από τα ακίνητα. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κ. Μακέδος βάζει... γυαλιά στη CIA, η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η Eurobank

Πώς ο Κ. Μακέδος βρήκε αυτά που δεν εντόπισαν πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες, το κάρφωμα φοροφυγάδων με λίγα «κλικ», η Eurobank χωρίς το ΤΧΣ, ο ΑΔΜΗΕ και το Ισραήλ και το νέο εργοστάσιο της ΙΟΝ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστροφή Δ. Καλλιτσάντση, ο «ευρωπαϊκός ΣΕΒ» στη Μαδρίτη και η Optima

Η σύναξη του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» στη Μαδρίτη, οι νέες business του Δ. Καλλιτσάντση στο real estate, η εισαγωγή της Optima στο ΧΑ, το νέο «στοίχημα» της Fourlis, ο Ερντογάν ψάχνει σωτήρα για την οικονομία και ο Θ. Πάγκαλος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «εξαφανίστηκαν» 600 εκατ. της ΕΑΤ σε ώρες, τα μερίσματα και ο Τζιτζικώστας

Η άστοχη συζήτηση για τη φορολογία μερισμάτων, η νέα εξαγορά του Λ. Παπακωνσταντίνου, το ανάρπαστο προϊόν της Αναπτυξιακής, η νέα εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Κρήτη και γιατί ο Τζιτζικώστας προκάλεσε αμηχανία στον Παντελιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το καλάθι πάει... Ευρώπη, ο αποτυχημένος φόρος και οι προθεσμιακές καταθέσεις

Η επιτυχία του καλαθιού που εξάγεται και στη Γαλλία, ο φόρος στην αμόλυβδη που διπλασιάστηκε με πενιχρό αποτέλεσμα, η ζωηρή ανταπόκριση καταθετών στα αυξημένα επιτόκια και η διανομή 8 εκατ. ευρώ από την Ideal.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Τατόι ως συνέχεια του κράτους, η ώρα των mezz και το «άλμα» της Τρ. Πειραιώς

Η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από όλες τις κυβερνήσεις, η υποχρεωτική ανανέωση της θητείας Φλώρου, η άνοδος της Τρ. Πειραιώς και οι φήμες περί MSCI, τα mezz και οι προσδοκίες για τον Άρειο Πάγο, η εύλογη αξία της Ideal και η Intracom Properties.