ΓΔ: 1445.21 -0.29% Τζίρος: 17.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Andreas Papakonstantinou Tourette Photography / SOOC

Η γκάφα με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επιλεκτικός Ανδρουλάκης και ο Λ. Λαζόπουλος

Οι υπογραφές για κρίσιμες εκταμιεύσεις που χάθηκαν ανάμεσα στις κάλπες, γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται δίπλα στον Χ. Δούκα, ο Κασσελάκης και ο Λαζόπουλος, οι δικαστές που... κερνούν και το αλβανικό πετρέλαιο.

Κάπου μεταξύ των διπλών εκλογών «χάθηκαν» ή ξεχάστηκαν -δεν έχει και πολύ σημασία- κάποιες υπογραφές και κάποιες ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει από την αθάνατη δημόσια διοίκηση, με τελικό αποτέλεσμα να εκταμιευτούν 300 εκατ. ευρώ λιγότερα στις τράπεζες (Eurobank και Τρ. Πειραιώς) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό σε μια εποχή που είναι απολύτως απαραίτητη για τη χώρα και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας η επιτάχυνση των επενδύσεων. Η γκάφα δεν είναι ξεκάθαρο ποιον βαραίνει αλλά φαίνεται πως συνδέεται με την πατροπαράδοτη αρρυθμία του διοικητικού μηχανισμού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κάποιοι πιο ψαγμένοι όμως επισημαίνουν ότι τους τελευταίους 12 - 16 μήνες, και ενω βρισκόμασταν σε μια κάπως προεκλογική περίοδο, αυτές οι αστοχίες είχαν λάβει σχεδόν... συστημικό χαρακτήρα, εξού και οι αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Αλήθεια, αν συμβαίνουν τέτοιες αστοχίες σε τόσο κομβικά προγράμματα, όπως το πολυδιαφημισμένο και… πολυφωτογραφημένο Ταμείο Ανάκαμψης με τον πακτωλό των δισ. για επενδύσεις, τι γίνεται στα υπόλοιπα; Ρητορικό είναι το ερώτημα διότι η απάντηση είναι δεδομένη.

-- Η Κομισιόν, πάντως, τα είχε προβλέψει όλα αυτά: σημείωνε σε προηγούμενη έκθεση ότι η Ελλάδα είχε καλή εκκίνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο η ευθύνη βρισκόταν στις ηγεσίες των υπουργείων. Όταν, όμως, η ευθύνη θα περνούσε σε πιο χαμηλά κλιμάκια της διοίκησης, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι θα άρχιζαν τα δύσκολα και οι καθυστερήσεις. Ύστερα από τόσα χρόνια σε μνημόνια, οι «κουτόφραγκοι» κάτι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν...


Ο Στ. Κασσελάκης και ο Λ. Λαζόπουλος

Λίγο μετά τη μεγάλη απόφαση για την επιχείρηση… αρπαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τον λαμπερό Στέφανο Κασσελάκη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη για τον καθορισμό της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Κασσελάκη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, η κεντρική και πιο αποφασιστική μάζωξη πραγματοποιήθηκε σε σπίτι: για την ακρίβεια σε ένα από τα κομψά loft που βρίσκονται κάπου σε Μακρυγιάννη- Κεραμικό, ένα loft που ανήκει σε πολύ γνωστό Αθηναίο φωτογράφο. Πολλά πρόσωπα συμμετείχαν σ’ αυτή στην μάζωξη επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Κασσελάκη, ωστόσο ένα ξεχώριζε: ο Λάκης Λαζόπουλος!


Ο έρημος Χ. Δούκας και ο Ν. Ανδουλάκης

Βλέποντας τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μόνο και έρημο να δίνει τη μάχη του για την Αθήνα, εύλογα διερωτάται κανείς: ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πού είναι; Γιατί δεν έχει εμφανιστεί πουθενά να βοηθήσει τον υποψήφιο του κόμματός του, δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Δούκας ήταν επιλογή του; Η στήλη ρώτησε αριστερά και δεξιά και οι απαντήσεις που πήραμε συγκλίνουν στο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται αυστηρά επιλεκτικά. Όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να εμφανίζεται και να ενισχύει μόνον υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που έχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουν επίδοση στις περιφερειακές εκλογές καλύτερη της επίδοσης του ΠΑΣΟΚ στις εθνικής εκλογές! 


Δικαστές κερνούν, δικαστές πίνουν...

Δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, με σεβασμό στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου. Πολλοί όμως -και ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί περικοπές μισθών και συντάξεων στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης- μπορεί να δουν μια διαφορετική εικόνα: Ένας πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσφεύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητά να ακυρωθούν οι περικοπές στη σύνταξή του (και να πάρει αναδρομικά όσα έχουν κοπεί) και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μαζί του, δικαιώνονται και όλοι οι δικαστές που έχουν πάρει ή πρόκειται να πάρουν σύνταξη. Ανάμεσά τους και οι ίδιοι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίκασαν την προσφυγή του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τυπικό σφάλμα δεν υπάρχει, δίνεται όμως μια εικόνα που θυμίζει… δικαστής κερνάει, δικαστής πίνει.

-- Και πάντα πλανάται μια απορία, που ίσως μόνο στο μέλλον να απαντηθεί από τους ιστορικούς: ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ένας διαπρεπής νομικός, πώς «κατάφερε» να συντάξει ένα νόμο για το ασφαλιστικό με τόσες αστοχίες ώστε να καταλήγουμε, τόσα χρόνια μετά, να «ξηλώνεται» σαν ταλαιπωρημένο πουλόβερ; Λάθος, ή σκοπιμότητα;


Ενδιαφέρον για το αλβανικό πετρέλαιο

Μπορεί στην Ελλάδα να παλινδρομούμε εδώ και σχεδόν μία δεκαετία για τους υδρογονάνθρακες, όμως στη γειτονική Αλβανία φαίνεται ότι έχουν πάρει πιο ζεστά την υπόθεση εξόρυξη πετρελαίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο διευθυντής Υδρογονανθράκων του υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Total, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Shpirag. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Total από την ελληνική αγορά είχε συνοδευτεί από την «δικαιολογία» ότι στρέφεται σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας από την εξόρυξη πετρελαίου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Shell και η ENI για εξερεύνηση και και εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο η Shell εστιάζει στα τεμάχια 1 και 2 στο Shpirag ενώ η ENI προετοιμάζεται για βαθιά γεώτρηση στην περιοχή.


Ποια private label αγαπούν οι Έλληνες

Η Focus Bari διεξάγει για πάνω από είκοσι χρόνια έρευνα για τα προϊόντα private label στη χώρα και τα στοιχεία από την τελευταία, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενώ το 2020 μόλις το 50% αγόραζαν τακτικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το ποσοστό αυξήθηκε σε 77% το 2010 – στην αρχή της οικονομικής κρίσης – και φέτος τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκε στο 93%. Τα προϊόντα private label που βάζουν πιο συστηματικά οι Έλληνες στο σπίτι τους είναι το χαρτί κουζίνας (45%), το χαρτί τουαλέτας (43%) και οι χαρτοπετσέτες (38%), με σημαντικό ρόλο να παίζει και το σήμα Γλάρος της Σκλαβενίτης, και ακολουθούν τα ζυμαρικά (37%) και το ρύζι (28%).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα του Σαμαρά, υπεραξίες με το καλημέρα και οι ουρές στο ΠΑΣΟΚ

Η παρέμβαση Σαμαρά από το βήμα εκδήλωσης - ύμνου στις συνωμοσίες, τα άμεσα οφέλη για Eurobank από την Ελληνική, ένας Παπαθανάσης... δεν φτάνει, οι καραμπόλες στο δημαρχείο, η φωτιά και ο Παπουτσάνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μυωπία» της αγοράς με Alpha, η Attica Bank και ο... προωθητής αλλαγών Χ. Δούκας

Η αναβάθμιση της Alpha Bank που δεν είδαν οι διαχειριστές μετοχών, η άδεια της CEPAL και η διοικητική αλλαγή, ο θόρυβος στην Attica Bank, η αμφίρροπη μάχη Ανδρουλάκη - Δούκα και οι αυξήσεις στον ΟΠΑΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στο μυαλό του ΓΑΠ, οι «άκυροι» του ΣΕΒ και ο «διπλοθεσίτης» Χάρης Δούκας

Η μεγαθυμία ενός πρίγκιπα της πολιτικής, τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΣΕΒ, ο «και δήμαρχος και πρόεδρος» Χάρης Δούκας, η επανεμφάνιση Χρ. Τζέκου, το επίδομα συγχωνεύσεων, η σχολή χειριστών μηχανημάτων, το φάουλ Δένδια και το νέο μέλος ΔΣ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Συνέντευξη Μητσοτάκη, το ανακάτεμα στο ΠΑΣΟΚ και τι αναλαμβάνει ο Θ. Βαρβιτσιώτης

Ο πρωθυπουργός καθησυχάζει τις αγορές μέσω Bloomberg, η νέα σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος που θα πάρει ο Θ. Βαρβιτσιώτης στο Μαξίμου, τι σχεδιάζει ο Καραμούζης για Doppler και η παράταση για την Αττική Οδό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνταγή επιτυχίας του Γ. Αυτιά, το ποδόσφαιρο, ο Αλ. Πατέλης και η Εθνική

Το «μήνυμα ελήφθη» του Κυρ. Μητσοτάκη, η μοναδική τακτική του Γ. Αυτιά, ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού «βλέπει» προς Σεπτέμβριο το placement της ΕΤΕ, οι εκταμιεύσεις του RRF και οι αμετανόητοι επαγγελματίες.
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβερνητική επιστροφή Βαρβιτσιώτη, η σφραγίδα Μεγάλου και το εξώδικο Τσέτη

Το επόμενο βήμα του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιατί έφυγε το... «Τράπεζα» από την Πειραιώς, το εξώδικο σε Δασκαλάκη - Μυτιληναίου, Σ. Εφραίμογλου κ.α., φθηνά στεγαστικά, οι ξεχασμένοι τόκοι και ο Στ. Κασσελάκης.