ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
esg
Πηγή : Shutterstock

Ολοένα αυξανόμενο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, πολλά επιχειρηματικά στελέχη βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως την πιο σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις τους εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων παγκοσμίως αύξησε τις επενδύσεις στη βιωσιμότητα τον τελευταίο χρόνο, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Deloitte «2023 CxO Sustainability Report: Accelerating the Green Transition», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.016 στελεχών C-level από 24 χώρες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη C-level (ή CxOs) βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως την πιο σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις τους εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας. Όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν τα θέματα που πιέζουν περισσότερο τις εταιρείες τους, πολλοί CxOs όρισαν την κλιματική αλλαγή ως ένα «από τα τρία πιο πιεστικά ζητήματα», πιο ψηλά από άλλα επτά, τα οποία περιλαμβάνουν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση ταλέντων και τις προκλήσεις σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα. Μόνο οι οικονομικές προοπτικές κατατάσσονται λίγο υψηλότερα από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, το 75% των CxOs δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στη βιωσιμότητα τον τελευταίο χρόνο, ενώ περίπου ένα 20% είπε ότι τις έχει αυξήσει «σημαντικά».

Σχεδόν όσοι CxO ρωτήθηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή τον τελευταίο χρόνο. Οι CxOs ανέφεραν «την έλλειψη πόρων/το κόστος» ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ήδη επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους (46%), ενώ το 45% υπογράμμισε «τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης ή προτιμήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή» και το 43% σημείωσε «τη ρύθμιση των εκπομπών» ως ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, περίπου το 1/3 των στελεχών είπε ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στη σωματική (37%) και ψυχική (32%) υγεία των εργαζομένων.

Εκτός από τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στα ενδιαφερόμενα μέρη τους, το 82% των στελεχών τόνισε ότι έχει επηρεαστεί προσωπικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τον τελευταίο χρόνο, με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται ως το πιο συχνό πρόβλημα, ενώ το 62% δήλωσαν ότι ανησυχούν ή φοβούνται για την κλιματική αλλαγή όλες ή τις περισσότερες φορές.

Παρ' όλες αυτές τις ανησυχίες, το 78% των ερωτηθέντων είναι «κάπως» ή «εξαιρετικά» αισιόδοξο ότι ο κόσμος θα κάνει ικανοποιητικά βήματα προς την αποφυγή των χειρίστων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 84% συμφωνεί/συμφωνεί πολύ ότι η πρόοδος της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με την επίτευξη των στόχων σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα της Deloitte διαπιστώνει ότι οι εταιρείες αισθάνονται από όλες τις πλευρές μεγάλη πίεση να αναλάβουν δράσεις για να συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 68% των CxOs δήλωσε ότι αισθάνεται σε μεγάλο έως μέτριο βαθμό πίεση από καθε μία από τις ακόλουθες ομάδες: Τη διοίκηση, τις ρυθμιστικές Αρχές και την κυβέρνηση, καθώς και τους καταναλωτές και τους πελάτες. Οι εταιρείες αισθάνονται, επίσης, πίεση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους επενδυτές τους (66%), τους υπαλλήλους τους (64%), καθώς και την κοινωνία (64%).

Ο ακτιβισμός των εργαζομένων οδηγεί στην αυξημένη δράση, με περισσότερους από τους μισούς CxOs να υποστηρίζουν ότι η πίεση των εργαζομένων σε θέματα κλιματικής αλλαγής οδήγησε τις επιχειρήσεις στο να αυξήσουν τις δράσεις για τη βιωσιμότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι κανονισμοί, επίσης, επηρεάζουν. Το 65% των CxOs δήλωσε ότι το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον συνέβαλε στο να αυξήσουν οι επιχειρήσεις τις δράσεις σχετικά με το κλίμα τον τελευταίο χρόνο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, οι προκλήσεις παραμένουν και σε αυτό το πλαίσιο, ποσοστό 59% χρησιμοποιεί περισσότερα βιώσιμα υλικά, ένα 59% δηλώνει ότι αυξάνει την αποδοτικότητα από την κατανάλωση ενέργειας, 50% εκπαιδεύει τους εργαζομένους του σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το 49% αναπτύσσει νέα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εντείνουν, επίσης, τις προσπάθειες προσαρμογής στο κλίμα: Το 43% αναβαθμίζει ή μεταφέρει εγκαταστάσεις για να τις καταστήσει πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, το 40% αγοράζει ασφαλιστική κάλυψη έναντι ακραίων καιρικών κινδύνων και το 36% προσφέρει οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, όταν τέθηκε το ερώτημα για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ομάδες την κλιματική αλλαγή, μόνο το 29% των CxOs δήλωσε ότι πιστεύει πως ο ιδιωτικός τομέας είναι «πολύ» σοβαρός. Σχεδόν το 1/4 των CxOs ανέφερε ότι η δυσκολία υπολογισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εταιρεία τους ήταν το κύριο εμπόδιο για την αύξηση των δράσεων, και περίπου το 1/5 θεωρεί εμπόδια το κόστος, καθώς και το ότι εστιάζουν σε πιο βραχυπρόθεσμα ζητήματα.

Η έρευνα της Deloitte το 2023 δείχνει ότι οι CxOs πραγματικά πιστεύουν ότι τόσο οι εταιρείες όσο και η παγκόσμια οικονομία μπορούν να συνεχίσουν να ανακάμπτουν, ενώ παράλληλα να πετυχαίνουν τους στόχους τους για το κλίμα και να μειώνουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρει προτάσεις για να βοηθήσει τους CxOs να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για ταχύτερη πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβάνοντας την ενσωμάτωση των στόχων για το κλίμα στο σύνολο της στρατηγικής και στον σκοπό της επιχείρησής τους, την καλλιέργεια εμπιστοσύνης, υλοποιώντας αξιόπιστες κλιματικές ενέργειες, την ενδυνάμωση του Διοικητικού Συμβουλίου, την ενθάρρυνση των δράσεων των ενδιαφερομένων μερών, την επένδυση στις τεχνολογίες του σήμερα (και του αύριο) και τη συνεργασία με σκοπό την αλλαγή σε επίπεδο συστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα ανέλαβε το Υπερταμείο

Η Ακαδημία Βιωσιμότητας αποτελεί τη νέα πρωτοβουλία που απευθύνεται σε 500 εργαζόμενους/ες του ομίλου, ενώ παρουσιάστηκε και το Εγχειρίδιο Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και Βίας στην Εργασία.
ESG
ESG

Χάνουν την ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της ΕΥ, οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων αναγνωρίζουν πως η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη, ενίσχυση της αποδοτικότητας κόστους και οικοδόμηση εμπιστοσύνης
ESG

Στρατηγική συνεργασία της Deloitte με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το κοινό πλάνο δράσης περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ενεργειών που θα περιλαμβάνει συνεργασία τμημάτων για case study projects καθώς και τη δημιουργία podcasts με τη συμμετοχή στελεχών της επιχείρησης, καθηγητών, αποφοίτων ή/και φοιτητών.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ESG

ΔΕΗ: Παρουσιάστηκε η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου για το 2021

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Στάσσης, η Έκθεση είναι η απόδειξη για τη νέα στρατηγική και πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζεται σε μία σειρά από δράσεις σε όλες τις δομές και λειτουργίες του ομίλου.