ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energean Power
Φωτο: Energean Power

Energean: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, μια χρονιά με κορυφαίες επιδόσεις

Στην έκθεση, κυρίαρχη θέση έχει το Σχέδιο της εταιρείας για το Κλίμα και ουσιαστικά αποτελείται μεταξύ άλλων από βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλα τα assets.

Στην δημοσίευση της 5ης Ετήσιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability Report) προχώρησε η Energean που αναφέρεται στο 2022 και παρουσιάζει την στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τις επιδόσεις της με επίκεντρο το τρίπτυχο ESG (Environment, Social, Governance – Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) ως οδηγό για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Έκθεση έχει τίτλο «Διασφαλίζουμε την ενέργεια, στηρίζουμε τις κοινωνίες, εγγυούμαστε την μετάβαση» ενώ στο κοινό τους μήνυμα που δημοσιοποίησαν με αφορμή την δημοσίευση της Έκθεσης, η Πρόεδρος του ομίλου Energean, Karen Simon, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

«Το Περιβάλλον, η Κοινωνία, η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά του ΗΘΟΥΣ της Energean και του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Η δέσμευσή μας δεν απορρέει από μια καλή επιχειρησιακή πρακτική, αλλά από το ότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να διοικείται μια επιχείρηση.

Δεσμευόμαστε να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε! Αυτό σημαίνει να είμαστε ένας υπεύθυνος παραγωγός ενέργειας, δεσμευμένος στα κριτήρια ESG, παρέχοντας  στις τοπικές κοινωνίες διασφαλισμένη, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια που θα οδηγήσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Στην Έκθεση, κυρίαρχη θέση έχει το Σχέδιο της Energean για το Κλίμα ουσιαστικά αποτελείται από τους παρακάτω άξονες:

 • Βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλα τα assets.
 • Αύξηση συμμετοχής του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο.
 • Φυσικές Λύσεις Μείωσης του περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (δασώσεις, αναδασώσεις κλπ).
 • Δέσμευση και αποθήκευση CO2.
 • Παραγωγή καθαρού υδρογόνου.

Οι βασικότερες επιδόσεις της Energean για το 2022 συνοψίζονται στα εξής:

 • Η μείωση της έντασης άνθρακα σε σχέση με το έτος αναφοράς (2019), έφθασε το 76,6% και το 12,7% σε ετήσια βάση. 
 • Μειώθηκαν κατά 12,5% σε ετήσια βάση οι εκπομπές του Scope 1 (άμεσες εκπομπές από τις υποδομές της εταιρείας) και κατά 5,9% του Scope 2 (εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύεται η εταιρεία). 
 • Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έφθασε το 76,3% έναντι 73,5% κατά την προηγούμενη χρονιά.
 • Μειώθηκε κατά 24.2% η μη ανανεώσιμη ενέργεια που καταναλώθηκε στη διάρκεια της χρονιάς. 
 • Αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% τόσο τα ανακυκλούμενα απορρίμματα όσο και το νερό που ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται. 
 • Δεν υπήρξε καμία διαρροή υδρογονανθράκων ή περιβαλλοντική ζημιά. 
 • Πιστοποιήθηκαν οι εκπομπές όλων των assets που διαχειρίζεται η Energean κατά ISO 14064-1.
 • Όλα τα assets της εταιρείας πιστοποιήθηκαν κατά το the Environmental Management Standard ISO 14001.
 • Δημιουργήθηκε μια Επιτροπή ειδικά για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Εταιρική Ευθύνη που εστιάζει σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και στα ESG κριτήρια. 
 • Καταγράφηκαν μηδενικές ασθένειες σχετιζόμενες με την εργασία.
 • Η Energean πραγματοποίησε για τους εργαζόμενους και τους εργολάβους της. σχεδόν 14.000 ώρες εκπαίδευσης που αφορούσαν την Υγεία και την Ασφάλεια. 
 • 650 ασκήσεις ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν στα assets που η εταιρεία διαχειρίζεται.
 • Δεν καταγράφηκε οποιοδήποτε περιστατικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εργαζόμενο της εταιρείας, κανένα κρούσμα διαφθοράς ή δωροδοκίας, ούτε παραβίασης του εταιρικού Κώδικα Συμπεριφοράς.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Energean και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας

Τα Μνημόνια Συνεργασίας υπογράφηκαν με το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθώς και με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τμήματος Χημείας.
ESG

Energean: «Πράσινες» πρωτοβουλίες στους δήμους Παγγαίου και Ζίτσας

Το 2022, η εταιρεία μείωσε κατά 12,7% το αποτύπωμα άνθρακα καθώς και κατά 24,2% την κατανάλωση ενέργειας από μη ανανεώσιμους πόρους. Επιπλέον, αύξησε σχεδόν κατά 100% τα ανακυκλούμενα απορρίμματα και την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού.
Energean-OKAK-Renewal
ESG

H Energean στηρίζει τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας

Η εταιρεία συνεχίζει ως χορηγός του ΟΚΑΚ για την περίοδο του 2023-2024 με στόχο να συμμετάσχει ο όμιλος με όλο του το αθλητικό δυναμικό στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις τόσο στον ανοικτό όσο και στον κλειστό στίβο.
Energean Power
ESG

Για 2ο συνεχόμενο έτος, η Energean στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις της χώρας

H Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι η επιβράβευση της στρατηγικής μας και της συστηματικής μας προσπάθειας στον τομέα των ESG.