ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυπριακό: Καταδικασμένες να αποτύχουν οι νέες συνομιλίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Ναρκοθετημένες» εξαρχής οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, καθώς ο Ερντογάν αποκλείει κάθε συζήτηση για τερματισμό των εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων.

Εν μέσω έντασης για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, αρχίσουν πάλι συνομιλίες για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Δυστυχώς, ελάχιστες φαίνεται ότι είναι οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της διπλωματικής προσπάθειας, που έχει ναρκοθετηθεί εξαρχής από την Άγκυρα, παρότι μια λύση για την επανένωση της Κύπρου θα επέτρεπε να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Το μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε πρόοδο αυτών των συνομιλιών είναι ακριβώς το ίδιο εμπόδιο, στο οποίο προσέκρουσε και η αμέσως προηγούμενη διαπραγμάτευση: Ακόμη και αν τα βρουν σε όλα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο), δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση της Τουρκίας να εγκαταλείψει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και, κατ' επέκταση, να αποσύρει τα κατοχικά -για μας- ή ειρηνευτικά -για τους Τούρκους- στρατεύματα από την Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (σ.σ.: στο πλαίσιο του οποίου δεν νοούνται «εγγυήσεις» από εξωτερικές δυνάμεις σε ανεξάρτητα κράτη, πολύ περισσότερο στρατιωτική παρουσία ξένων δυνάμενων). Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. «Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, ο Ερντογάν είχε ήδη απαντήσει αρνητικά σε αυτές τις προτάσεις πριν τις διατυπώσει ο Έλληνας υπουργός. Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έδωσε και ένα σόου με χάρτες, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς». Και πρόσθεσε ότι «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά, διεθνή και οικονομικά προβλήματα και καθώς αρχίζει να αμφισβητείται η παντοδυναμία του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ενώ χρησιμοποιεί ως πολιτικό «δεκανίκι» στη Βουλή τους ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους», ο Ερντογάν δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συζητήσει την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και τον τερματισμό των εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και αν εξελιχθούν οι συνομιλίες, η κατάληξή τους σε αδιέξοδο είναι προδιαγεγραμμένη.

Τι σημαίνουν όλα; Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό ακόμη με την ένταση που δημιουργούν οι τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία δεν μπορεί, προς το παρόν, να οδηγήσει σε μια αξιοπρεπή διευθέτηση του Κυπριακού, ώστε να δοθεί τέλος και στους τουρκικούς τραμπουκισμούς για τους υδρογονάνθρακες...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Στόχος η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο

Ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας από τη Ν. Υόρκη δήλωσε πως η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσία προκειμένου να σταματήσει η παράνομη τούρκικη κατοχή στο βόρειο μέρος της Κύπρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμφώνησαν για προσφυγικό, Κύπρο και διμερείς σχέσεις Μητσοτάκης - Ερντογάν

Προσφυγικό - μεταναστευτικό, κυπριακό, Χάλκη αλλά και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο συζητήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
EXPRESS ANALYSIS

Το ερώτημα των... τρισ. στις αγορές: Ποιος φοβάται τον πληθωρισμό;

Ρεκόρ από το 2006 κατέγραψε ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις κυρίως τεχνολογικών μετοχών. Γιατί δεν ανησυχούν οι επενδυτικοί οίκοι, τι λέει η BlackRock.