ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η απειλητική αριθμητική του τουρισμού: Σε τρεις μήνες χάνεται 3,6% του ΑΕΠ

Περισσότερα από 7 δισ. ευρώ θα χάσει η οικονομία σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τις μάλλον μετριοπαθείς προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Μεγάλη αδυναμία της οικονομίας η «μονοκαλλιέργεια».

Ο πρωθυπουργός έχει μετατρέψει σε προσωπικό του στοίχημα την επανεκκίνηση του τουρισμού και η εικόνα που δίνεται στο διεθνές στερέωμα είναι αναμφίβολα θετική. Όμως, αυτοί που εκ της ιδιότητάς τους είναι υποχρεωμένοι να μετρούν αριθμούς και να προβλέπουν, δηλαδή τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προειδοποιούν ότι οι απώλειες της οικονομίας και του προϋπολογισμού από τη φετινή καθίζηση της τουριστικής μας βιομηχανίας θα είναι πολύ βαριές.

Το βασικό σενάριο με το οποίο εργάζονται τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ανέφερε σήμερα παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, προβλέπει ότι τους τρεις κρίσιμους μήνες για τον τουρισμό, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (ο Ιούνιος θεωρείται ήδη χαμένος) η συμβολή του τουρισμού στο προϊόν της οικονομίας θα είναι 60% χαμηλότερη από πέρυσι.

Χονδρικά, όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει το εξής: σε όλη τη διάρκεια τους έτους, ο τουρισμός προσθέτει στο ΑΕΠ της χώρας γύρω στις 10 μονάδες (σχεδόν 20 δισ. ευρώ). Από αυτές τις 10 μονάδες, οι 6 είναι το προϊόν που δημιουργεί ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την υπολογιζόμενη πτώση κατά 60%, αυτοί που μετρούν τους αριθμούς φθάνουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 3,6% του ΑΕΠ θα «σβήσει» μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Σε απόλυτους αριθμούς, θα λείψουν από την οικονομία αυτό το καλοκαίρι περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. ευρώ θα κατέληγαν στα κρατικά ταμεία ως φορολογικά και λοιπά έσοδα, τη στιγμή που ήδη, πριν μπούμε στους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφεται μια υστέρηση άνω του 33% στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στην πραγματικότητα, οι απώλειες πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες από το 60% που προβλέπει η κυβέρνηση. Οι παράγοντες της αγοράς, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, εκτιμούν ότι θα είναι κατόρθωμα αν περισωθεί φέτος το 20% του τουριστικού προϊόντος. Το εγχείρημα της επανεκκίνησης καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι δυσκολότερο από όσο αναμενόταν και κρύβει πολλές και ενδεχομένως απρόβλεπτες «παγίδες». Την αβεβαιότητα πιστοποιεί το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχουν επιλέξει να μην ανοίξουν καν τις πόρτες τους ακόμη.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν ένα βαθύ, διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας, που έγινε ακόμη βαθύτερο στη δεκαετία της μεγάλης κρίσης, όταν ο τουρισμός έγινε ο μοναδικός τομέας με σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, όταν όλα γύρω κατέρρεαν. Η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, όμως, όπως την έχει χαρακτηρίσει εύστοχα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά την ελληνική οικονομία. Και η κρίση του κορονοϊού επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, περισσότερο ισορροπημένο και πιο κοντά στις απαιτήσεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού.

Κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας «σηκώνουν μανίκια» για να μετριάσουν, όσο είναι δυνατό, την φετινή πτώση του τουρισμού μας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για να μην μείνει στη σφαίρα των θεωρητικών συζητήσεων η αναζήτηση ενός διαφορετικού, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευχάριστη έκπληξη από την ανάπτυξη, επιστρέφουμε ολοταχώς στο 2019

Σε ελάχιστη απόσταση από το επίπεδο του β' τριμήνου 2019 βρέθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το β' τρίμηνο του 2021, ενώ και οι καλές επιδόσεις του τουρισμού δημιουργούν αισιοδοξία για ανάπτυξη πάνω από 5% φέτος.
EXPRESS ANALYSIS

ΙΟΒΕ: Πιο βαρύ από το αναμενόμενο το πλήγμα από τον κορονοϊό

Η κατάρρευση των προσδοκιών στη βιομηχανία (-15%), το λιανεμπόριο (-27%) και τον τομέα υπηρεσιών (-40%) δείχνει ότι η κρίση θα έχει διάρκεια και θα επηρεάσει δομικά, όχι συγκυριακά, όλους τους τομείς της οικονομίας.
tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός έσωσε την Ελλάδα: αύξηση εσόδων 90% στα χρόνια της κρίσης

Το εντυπωσιακό ράλι των τουριστικών εισπράξεων από το 2010, η ευχάριστη έκπληξη του 2019 και η νέα στρατηγική ανάπτυξης μακριά από το μαζικό τουρισμό και με κύριο μοχλό την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης.
budget
EXPRESS ANALYSIS

Το άλμα ανάπτυξης και το... αίνιγμα των 640 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει για πρόσθετες επενδύσεις τα 640 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες, την ώρα που δεν εκτελείται σωστά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν υπάρχουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση.
EXPRESS ANALYSIS

Το μικρό θαύμα του ελληνικού τουρισμού

Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ο τουρισμός κατάφερε να αυξήσει θεαματικά τις εισπράξεις του, κατά 13,6%, παρότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών αυξήθηκε μόλις κατά 3,6%. Οι μεγάλες επενδύσεις φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν.