ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η δεύτερη μεγάλη υποχώρηση του Ερντογάν

Αφού έκανε ένα βήμα πίσω στην Αν. Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος «κατάπιε» τις ανορθόδοξες θεωρίες του και συμβιβάσθηκε με μια αύξηση των επιτοκίων για να σωθεί η λίρα από την κατάρρευση.

Αν η απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας ήταν μια μεγάλη υποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν, για να αποφύγει η Τουρκία της ευρωπαϊκές κυρώσεις, χθες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε άλλη μία μεγάλη υποχώρηση: ξέχασε τις ανορθόδοξες οικονομικές θεωρίες του και επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει αιφνιδιαστικά κατά δύο μονάδες το βασικό της επιτόκιο.

Ο Ερντογάν πρεσβεύει με επιμονή μια εντελώς ανορθόδοξη οικονομική/νομισματική θεωρία που βρίσκεται πιο κοντά σε ισλαμικές δοξασίες παρά στη σύγχρονη οικονομική επιστήμη, η οποία έχει αποδείξει προ πολλού ότι με την αύξηση των επιτοκίων μειώνεται ο πληθωρισμός. Αντίθετα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, επειδή οι επιχειρήσεις μεταφέρουν στις τιμές το αυξημένο κόστος δανεισμού τους.

Το παραληρηματικό οικοδόμημα της οικονομικής σκέψης του Ερντογάν συμπληρώνεται με θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες την αύξηση των επιτοκίων επιδιώκουν με σκοτεινές μεθοδεύσεις οι εχθροί του μεγαλείου της Τουρκίας για να «πνίξουν» την οικονομική της ανάπτυξη και να σταματήσουν την ανάδυσή της ως παγκόσμιας δύναμης.

Σαν να έχουν περάσει δεκαετίες από τότε (5 Ιουλίου 2019) που ο Ερντογάν καρατομούσε το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, επειδή προσανατολιζόταν σε αύξηση επιτοκίων για να προστατεύσει τη λίρα και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σαν μην έγιναν ποτέ οι κατηγορηματικές του δηλώσεις περί μη αύξησης των επιτοκίων, στις αρχές αυτού του καλοκαιριού, ο Τούρκος πρόεδρος υποχρεώθηκε να συμβιβασθεί με το αναπόφευκτο της αύξησης των επιτοκίων από το 8,25% στο 10,25%. Και να «καταπιεί» τις δοξασίες του, για να υπηρετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική: με τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας να έχουν εξαντληθεί, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, πέραν της αύξησης των επιτοκίων, για να σταματήσει η «αιμορραγία» της λίρας και να αποφευχθεί, τουλάχιστον προσωρινά, μια συναλλαγματική κρίση -οι ξένοι αναλυτές – «εχθροί της Τουρκίας» επιμένουν ότι ακόμη και αυτή η αύξηση δεν αλλάζει το παιχνίδι, αφού το βασικό επιτόκιο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό.

Βέβαια, το γεγονός ότι ο Ερντογάν προσγειώνεται ανώμαλα σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής δεν σημαίνει ότι η νέα κατεύθυνση που παίρνει η κεντρική τράπεζα δεν κρύβει υψηλά κόστη και κινδύνους για τον Τούρκο πρόεδρο. Η τουρκική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, που θα βαθύνει ακόμη περισσότερο με την αύξηση του κόστους δανεισμού και το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων από τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, «στραγγίζοντας» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα δυσκολευθούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, βλέποντας να διαψεύδεται η δέσμευση του Ερντογάν για μόνιμα χαμηλά επιτόκια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαθαίνει με επώδυνο τρόπο το ίδιο μάθημα που έχουν διδαχθεί πολλοί πολιτικοί ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Έλληνες με την κρίση του 2010: όταν ακολουθείς μια μη βιώσιμη οικονομική πολιτική, αργά ή γρήγορα καταλήγεις σε αδιέξοδο. Και ίσως αποδειχθεί ότι είναι πια πολύ αργά για να διορθώσει τα λάθη του, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να το κάνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο κόλπο με την τουρκική λίρα: Πώς εκτοξεύθηκε κατά 65%

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε εγγύηση στους καταθέτες για απώλειες λόγω πτώσης της λίρας, όμως αυτοί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πωλήσεις δολαρίων. Η εκρηκτική άνοδος των τελευταίων ημερών ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα με κόστος άνω των 8 δισ. δολ.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο άλμα 25% για την τουρκική λίρα μετά την «εγγύηση» από Ερντογάν

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα αργά χθες, μετά την ανακοίνωση Ερντογάν ότι το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές των Τούρκων καταθετών από ενδεχόμενη πτώση της λίρας.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο Halkbank: Αρχίζει η δίκη στις ΗΠΑ που τρομάζει τον Ερντογάν

Για ξέπλυμα χρήματος από το Ιράν κατηγορείται η κρατική τουρκική τράπεζα. Στις 3 Μαΐου αρχίζει η δίκη στη Ν. Υόρκη. Τις εντολές φέρεται ότι έδιναν ο Ερντογάν και ο γαμπρός του. Μεγάλη απειλή για την τουρκική οικονομία.