ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Το ράλι και το μπόνους των Εκλογών

Με πολλές προσδοκίες για πολλές θετικές εξελίξεις στις τράπεζες και την οικονομία τις επόμενες εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την έντονα ανοδική πορεία.

Με πολλές προσδοκίες για πολλές θετικές εξελίξεις στις τράπεζες και την οικονομία τις επόμενες εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την έντονα ανοδική πορεία επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι, επιτέλους, κάτι έχει αλλάξει.

Και σήμερα, παρά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών, οι πιέσεις από ρευστοποιήσεις κερδών γρήγορα απορροφήθηκαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μεγάλα κέρδη, ξεπερνώντας τις 690 μονάδες, και αυξημένες συναλλαγές.

Οι προσδοκίες μεγάλες:

Η δρομολογούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας εξέλιξη που αν συνδυαστεί με ένα «καλό» βιβλίο θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα προς το θετικότερο.

Μια αναβάθμιση από την Moody’s θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.

Η ολοκλήρωση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα αποκαταστήσει την ορατότητα για τους επενδυτές και θα ανοίξει το δρόμο για τιτλοποιήσεις.

Τράπεζα της Ελλάδος και Υπουργείο Οικονομικών, συμφώνησαν στην δημιουργία κοινής ομάδας για την προώθηση των δυο σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Η Eurobank επιταχύνει τον βηματισμό της για το «Σχέδιο Επιτάχυνση», και σύντομα θα υπάρχουν νέα για τις δρομολογούμενες σχετικές συναλλαγές.

Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται εντατικά για την παρουσίαση σε λίγες ημέρες του φιλόδοξου πλάνου και στόχων της διοίκησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank προετοιμάζονται επίσης για να παρουσιάσουν στους επενδυτές τα σχέδια και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι έχει μπει φραγμός στην κινδυνολογία και ολοένα και περισσότεροι βλέπουν το καλό σενάριο. Και δεδομένων των σημερινών αποτιμήσεων ένα καλό σενάριο μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα για τις τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι μετοχές των τραπεζών, παρά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα των τιμών με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015, όταν η χώρα βρίσκονταν σε οριακό σημείο.

Τέλος, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης η προοπτική των Εθνικών εκλογών δεν προκαλεί καμία ανησυχία ή αβεβαιότητα. Αντίθετα, η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο άλμα στις τιμές των μετοχών λόγω των προσδοκιών εκλογής της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν το ράλι της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει στις θετικές εξελίξεις στις τράπεζες και εν μέρει στην αύξηση των πιθανοτήτων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάιο.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 26/02/2019)

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ

Κάθε φορά που η κατάσταση στο ελληνικό Xρηματιστήριο έδειχνε να εξομαλύνεται, επαναλαμβάνονταν το εξής μοτίβο: στις δημοπρασίες με επιθετικές πωλήσεις λίγων εκατομμυρίων, οι σορτ επενδυτές έπαιρναν το σκαλπ των αγοραστών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.