ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Αργεντινής

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα σε Αργεντινή και Ισπανία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας Όσκαρ Πουέντε, σχολίασε στην τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι «πήρε ναρκωτικά».

Διαστάσεις πήρε η αντιπαράθεση μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης έπειτα από ένα σχόλιο Ισπανού υπουργού ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παίρνει ναρκωτικά.

Το Μπουένος Άιρες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες και οδηγεί την Ισπανία στη φτώχεια, δήλωση που χαρακτηρίστηκε «αβάσιμη» από τη Μαδρίτη.

Όλα ξεκίνησαν από το σχόλιο, το βράδυ της Παρασκευής, του υπουργού Μεταφορών της Ισπανίας Όσκαρ Πουέντε. «Είδα τον Μιλέι στην τηλεόραση» όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία, είπε ο υπουργός σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Αγνοώ αν ήταν πριν ή αφού πήρε (…) ουσίες (…). Σκέφτηκα: δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τις εκλογές. Υπάρχουν πολλοί κακοί άνθρωποι που, όντας αυτοί που είναι, έφτασαν στην κορυφή», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μιλέι και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μιλέι έσπευσε να απαντήσει στις δηλώσεις του Πουέντε με μια πολύ οξεία ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, όπου κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι οδηγεί τον ισπανικό λαό «στη φτώχεια και τον θάνατο». «Ο Σάντσεθ βάζει σε κίνδυνο τη μεσαία τάξη με τη σοσιαλιστική πολιτική του που φέρνει μόνο φτώχεια και θάνατο» και υπονόμευσε «την ενότητα του βασιλείου, συνάπτοντας συμφωνία με τους αυτονομιστές» ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει «την παράνομη μετανάστευση» θέτοντας σε κίνδυνο τις Ισπανίδες, υποστήριξε.

Ο Μιλέι είπε επίσης ότι ο Σάντσεθ «έχει πιο σημαντικά προβλήματα να λύσει, όπως τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του», για τις οποίες ωστόσο η εισαγγελία έχει προτείνει να μπουν στο αρχείο.

Η Μαδρίτη απάντησε στον Μιλέι, με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις «αβάσιμες» δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής «που δεν ανταποκρίνονται στις σχέσεις των δύο χωρών και των αδελφών λαών» τους. Ο Μιλέι θα επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες την Ισπανία για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που οργανώνει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox. Δεν πρόκειται όμως να συναντηθεί ούτε με τον πρωθυπουργό, ούτε με τον βασιλιά της χώρας.

Στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής ο Πέδρο Σάντσεθ στήριξε ανοιχτά τον αντίπαλο του Μιλέι, τον Σέρχιο Μάσα και δεν τηλεφώνησε στον νέο πρόεδρο για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας περιορίστηκε να ευχηθεί «καλή επιτυχία στην Αργεντινή σε αυτό το νέο βήμα», χωρίς να αναφέρει το όνομα του Χαβιέρ Μιλέι. Αντιθέτως, ο ηγέτης του Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ πήγε στο Μπουένος Άιρες και παρέστη στην ορκωμοσία του Μιλέι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Μουντιάλ 2026: Τα 4 γκρουπ δυναμικότητας που ανακοίνωσε η FIFA

Η FIFA ανακοίνωσε πως Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία και Αγγλία δεν θα συναντηθούν πριν τα ημιτελικά του Μουντιάλ αν τερματίσουν πρώτες στους ομίλους τους, λόγω του νέου φορμάτ και των κανονισμών της κλήρωσης.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για νομιμοποίηση κατέθεσαν αλλοδαποί με παράτυπο καθεστώς στην Ισπανία, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου που λήγει σήμερα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ωφέλεια.
Σημαία Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα παραλλαγή του χανταϊού ανιχνεύθηκε στη Γη του Πυρός, Αργεντινή

Νέα παραλλαγή χανταϊού ανιχνεύτηκε σε ποντίκια στη Γη του Πυρός, διαφορετική από εκείνη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, σύμφωνα με το Υπ. Υγείας Αργεντινής. Η έρευνα απέκλεισε τα τρωκτικά ως πηγή μόλυνσης.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 212 θάνατοι από τον καύσωνα από Κυριακή έως χθες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από Κυριακή έως Τετάρτη συνδέονται με τον καύσωνα, όπως δείχνει το σύστημα ΜοΜο που συγκρίνει την τρέχουσα θνησιμότητα με ιστορικά στοιχεία.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών Ιουνίου από το 1950 σύμφωνα με την Aemet

Η Ισπανία κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες Ιουνίου από το 1950, με τη Δευτέρα και την Τρίτη να φτάνουν τους 28,17°C, σύμφωνα με την Aemet, ενώ η Ευρώπη πλήττεται από πρωτοφανές κύμα καύσωνα.