ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πιτ Χέγκσεθ στο Λευκό Οίκο

Σκιές για επένδυση πριν τον πόλεμο, διαψεύδει κατηγορηματικά το Πεντάγωνο

Σάλος για πληροφορίες περί επένδυσης πριν τον πόλεμο στο Ιράν, με το Πεντάγωνο να απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια και να κάνει λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, χρηματομεσίτης που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του αμερικανού υπουργού Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ φέρεται να αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της αμυντικής βιομηχανίας, λίγες ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα και ζήτησε την άμεση ανάκλησή του.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Παρνέλ, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι το δημοσίευμα είναι «εντελώς ψευδές και κατασκευασμένο», απαιτώντας την απόσυρσή του. Παρά τη διάψευση, το θέμα παρέμεινε στην κορυφή της ψηφιακής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές, αναφέρουν ότι ο χρηματομεσίτης, ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του υπουργού Χέγκσεθ στη Morgan Stanley, επικοινώνησε τον Φεβρουάριο με την BlackRock για πιθανή επένδυση πολλών εκατομμυρίων στο Defense Industrials Active ETF, λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επένδυση δεν προχώρησε, καθώς το συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε τον Μάιο του 2025, δεν ήταν διαθέσιμο προς αγορά από πελάτες της Morgan Stanley. 

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, ποια ήταν η ελευθερία κινήσεων του χρηματομεσίτη ή αν ο υπουργός Χέγκσεθ είχε γνώση της πρόθεσης για την επένδυση.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε πως «ούτε ο υπουργός Χέγκσεθ ούτε κάποιος από τους αντιπροσώπους του ήλθαν σε επαφή με την BlackRock σχετικά με οποιαδήποτε τέτοια επένδυση».

Οι εταιρείες BlackRock και Morgan Stanley δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό της υπόθεσης.

Η υπόθεση αυτή έρχεται στο φως ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για οικονομικές τοποθετήσεις που έγιναν πριν από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

Αν και κάποιες κινήσεις μπορεί να αποτελούν απλά επενδυτικά πονταρίσματα, ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εγείρονται ερωτήματα για πιθανή εσωτερική πληροφόρηση ή διαρροές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Αρχηγός Χεζμπολάχ: Λάθος μεγάλο η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ με ΗΠΑ, τονίζοντας πως είναι «άκυρη» και ότι εγκαταλείπει την εθνική κυριαρχία. Καλεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο Ιράν-ΗΠΑ για τον τερματισμό συγκρούσεων.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

Το Ισραήλ, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο στην Ουάσινγκτον για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, επαναβεβαιώνοντας τον κοινό τους στόχο για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου θέτει όρους αφοπλισμού της Χεζμπολάχ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου προβλέπει αποκατάσταση κυριαρχίας Λιβάνου, αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, διάλυση υποδομών της και ίδρυση τριμερούς ομάδας συντονισμού με ΗΠΑ.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ ίσως φέρει εμφύλιο πόλεμο

Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε ότι οι λιβανέζικες αρχές δεν θα εφαρμόσουν τη συμφωνία με το Ισραήλ χωρίς κίνδυνο εμφυλίου, ενώ τόνισε πως η Χεζμπολάχ θα αντιταχθεί σε κάθε τέτοια απόφαση και δεν θα παραδώσει τα όπλα.