ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Επιτροπή Δεοντολογίας: Όχι για Κουτσούμπα - Ναι για άρση ασυλίας Μάντζου

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται κατά της άρσης ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του Κ. Πλεύρη για παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης κομμάτων. Οι περισσότεροι βουλευτές διαφώνησαν με την άρση ασυλίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την απόρριψη της άρσης ασυλίας του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σχετικά με τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, κατά της άρσης ασυλίας του κ. Κουτσούμπα τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αποστείλει υπόμνημα στην Επιτροπή, στο οποίο έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και χαρακτήρισε την κατηγορία «εντελώς αβάσιμη»

Επεσήμανε ότι «το ΚΚΕ τηρεί τη νομοθεσία για τα οικονομικά των κομμάτων και δηλώνει κανονικά τα έσοδά του από συνδρομές, εισφορές, δωρεές, κληρονομιές, και όλα ελέγχονται τόσο από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές όσο και την αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Βουλής».

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, ύστερα από μήνυση του προέδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλη Στίγκα, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάντζος ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα: Να καταργηθεί το άρθρο 86, φυσικός δικαστής για υπουργούς

Το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο θεωρεί εργαλείο συγκάλυψης για κυβερνητικά στελέχη. Τονίζει πως οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται από τον φυσικό δικαστή, όπως όλοι οι πολίτες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διαφωνία για συμμετοχή στρατιωτικών Σούδας σε εργασίες σχολείου

Η διοίκηση της εκπαίδευσης τόνισε πως κάθε συνεργασία ή βοήθεια στα σχολεία αξιολογείται με διαφάνεια και ευθύνη. Στη Βουλή τέθηκε το ζήτημα δράσης αμερικανικών στρατιωτικών στη Σούδα σε δημοτικό σχολείο του Ακρωτηρίου Χανίων.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Δελής: Η πάλη του λαού να προκαλέσει ρωγμές στο πολιτικό σύστημα

Ο Γιάννης Δελής του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι συνταγματικές προτάσεις για θητεία Προέδρου, δημοψηφίσματα και αυτοδιάλυση Βουλής στοχεύουν σε πιο ανθεκτικό αστικό σύστημα, με όλα τα αστικά κόμματα να μην εμπιστεύονται πραγματικά τη λαϊκή συμμετοχή.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ τόνισε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων 17, 21 και 24 αποκαλύπτει πως κυβέρνηση και κόμματα συμπλέουν στην θωράκιση του συστήματος, θέτοντας σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο 16: Δεκαετίες παραβιάσεων από όλα τα αστικά κόμματα σύμφωνα με Κτενά

Η Αφροδίτη Κτενά του ΚΚΕ δήλωσε πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 στοχεύει σε ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συμφωνία με την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα: Προωθείται ακόμα πιο αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση

Η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ εξέφρασε έντονη διαφωνία με το περιεχόμενο και τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, χαρακτηρίζοντάς τες αντιδραστικές και γενικόλογες, τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τον Τύπο και τα ΜΜΕ.