ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Καταγγελία για αντιθεσμική μεθόδευση στη Διάσκεψη των Προέδρων

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση για «αντιθεσμική μεθόδευση» σχετικά με τον ορισμό επικεφαλής σε Ανεξάρτητες Αρχές, επισημαίνοντας ότι αγνοήθηκε η πρόταση για την ΑΠΔΠΧ και δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την απόφαση.

Έντονη αντίδραση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές. 

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου αντιθεσμική μεθόδευση», αποδίδοντας την ευθύνη στον Πρόεδρο της Βουλής και στην κυβερνητική πλειοψηφία, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, απέτρεψαν χωρίς αιτιολόγηση την πλήρωση της θέσης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος του κόμματος είχε προτείνει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής να πραγματοποιηθεί ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις των επικεφαλής τριών Ανεξάρτητων Αρχών, του Συνηγόρου του Πολίτη, της ΑΠΔΠΧ και της ΑΔΑΕ. Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με το κόμμα, αποσκοπούσε στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Όπως αναφέρει, υποβλήθηκαν δεκάδες βιογραφικά, ωστόσο μετά από μήνες καθυστερήσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής έφερε προς συζήτηση μόνο δύο από τις τρεις Αρχές – την ΑΠΔΠΧ και τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι αξιολόγησε θεσμικά τα βιογραφικά και κατέθεσε τις προτάσεις του, ενώ, όπως υπογραμμίζει, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το έπραξαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άλκη Δερβιτσιώτη, για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και την επίτιμη αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Συγγούνα, για τη θέση της επικεφαλής της ΑΠΔΠΧ.

Το κόμμα υποστηρίζει ότι, ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αποκτήσει επικεφαλής η ΑΠΔΠΧ, η οποία παραμένει ακέφαλη από την άνοιξη του 2025 λόγω της παραίτησης του κ. Μενουδάκου, ο κ. Κακλαμάνης και η κυβερνητική πλειοψηφία ανέβαλαν τη συνεδρίαση χωρίς να διεξαχθεί η προβλεπόμενη ψηφοφορία.

 Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «πρωτοφανείς τακτικισμούς και σκοτεινές μεθοδεύσεις», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να διατηρεί τις Ανεξάρτητες Αρχές ακέφαλες.

Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «οι μάσκες έπεσαν ξανά» και κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι λειτουργεί με «υπόγειες διαδρομές». Όπως σημειώνει, «το γαϊτανάκι των μεθοδεύσεων για να είναι ανεξέλεγκτη η εξουσία του κ. Μητσοτάκη θα λάβει σύντομα τέλος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ερωτήματα για αποζημιώσεις πριν τις εκλογές Μαΐου 2023

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ότι αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις για την ανάκληση 800 μεταφορικών παροχών πριν τις εκλογές, θέτοντας ερωτήματα για αδικαιολόγητες πληρωμές και επιστροφή ποσών.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει: «Άλλαξε ο Μανωλιός, άλλαξε και το Υπερταμείο»

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη μετονομασία του Υπερταμείου σε «Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο», τονίζοντας ότι η δημόσια περιουσία και η εθνική κυριαρχία δεν διασφαλίζονται μόνο με αλλαγές ονόματος ή θεσμικές ακροβασίες.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Να κληθούν Ντίλιαν και Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών για Predator

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι αποφεύγει να απαντήσει για τις παρακολουθήσεις, αποδίδοντας τις καταγγελίες σε "ανυπόστατες φήμες". Ζητά άμεση εξέταση Ντίλιαν-Δημητριάδη για το λογισμικό Predator στη Βουλή.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Σιωπή από Μαξίμου και Σπανάκη για το ακίνητο που νοικιάζει στα ΕΛΤΑ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση για το ακίνητο που ενοικιάζεται στα ΕΛΤΑ από τον υφυπουργό κ. Σπανάκη, θέτοντας ερωτήματα για τη μεταβίβαση του ακινήτου στην αδερφή του και εάν υπάρχει ηθικό ζήτημα.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά ακρόαση Αρεοπαγίτη εισαγγελέα και διοικητή ΕΥΠ στη Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κλήση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα και του Διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για ζητήματα διαφάνειας στη δικαιοσύνη και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην ΕΥΠ.
Λογότυπο Σπίτι μου ΙΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Έβδομη από το τέλος η Ελλάδα στα κονδύλια Ανάκαμψης

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας το χαμηλό ποσοστό διάθεσής τους στην αγορά και κατηγορώντας για σπατάλη, πελατειασμό και έλλειψη μεταρρυθμίσεων.