ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: 50 άτομα καλούνται για εξηγήσεις για τις επιδοτήσεις του 2021

Καλούνται για εξηγήσεις 50 εμπλεκόμενοι στις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2011. Μεταξύ τους και 11 βουλευτές, εκ των οποίων δύο ελέγχονται για πιθανό κακούργημα.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έρευνα των Ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021, με τη διαδικασία παροχής εξηγήσεων να ξεκινά σήμερα για 50 εμπλεκόμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και έντεκα βουλευτές.

Οι εισαγγελείς καλούν σήμερα τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι έντεκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, των οποίων ήρθη η ασυλία πρόσφατα, θα προσέλθουν αύριο, Παρασκευή, για παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Για τους εννέα βουλευτές ο ποινικός έλεγχος αφορά φερόμενες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ για δύο εξ αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργήματος.

Η διαδικασία των ανωμοτί καταθέσεων

Όλοι οι ελεγχόμενοι έχουν λάβει κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση από τους εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Διονύση Μουζάκη. Η διαδικασία ανοίγει σήμερα με τα μη πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για απιστία, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την επίμαχη περίοδο, Δημήτρης Μελάς, καθώς και πρώην και νυν στελέχη του Οργανισμού.

Το υπό διερεύνηση αδίκημα για κάποιους από αυτούς αφορά κακούργημα, συνδεόμενο με απάτη για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ για άλλους ο έλεγχος περιορίζεται σε πλημμέλημα. Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας καλούνται επίσης σήμερα αγρότες και άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στις επίμαχες επιδοτήσεις.

Οι ελεγχόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα στοιχεία της δικογραφίας, όπου περιλαμβάνονται καταγεγραμμένες συνομιλίες για πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το αντικείμενο της έρευνας

Σύμφωνα με την Ευρωπαία εισαγγελέα, η υπόθεση αφορά εικαζόμενες πράξεις απάτης μέσω οργανωμένου σχεδίου που σχετίζονται με διαχείριση γεωργικών κεφαλαίων.

Εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα θα ζητήσουν προθεσμία, ώστε να λάβουν γνώση της δικογραφίας και να προετοιμάσουν γραπτώς τις απαντήσεις τους.

Οι κλήσεις στους βουλευτές

Οι έντεκα βουλευτές που καλούνται να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις είναι οι Κώστας Τσιάρας, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Βασίλης Βασιλειάδης, Μάξιμος Σενετάκης και Χρήστος Μπουκώρος.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει αν προκύπτουν στοιχεία για διάπραξη αδικημάτων που αφορούν, κατά περίπτωση, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος ή ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό πλημμελήματος. Οι Κώστας Αχ. Καραμανλής και Κατερίνα Παπακώστα έχουν κληθεί ως ύποπτοι για κακουργηματικές πράξεις, καθώς τα ποσά επιδοτήσεων για τα οποία ελέγχονται υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ.

Το επόμενο στάδιο

Αναμένεται ότι, εφόσον δοθούν πολυήμερες προθεσμίες, η διαδικασία παροχής εξηγήσεων θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί. Στο τελικό στάδιο της ποινικής έρευνας, οι εισαγγελείς θα αξιολογήσουν τα υπομνήματα των ελεγχόμενων και θα αποφανθούν για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διερευνώνται 2.900 υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, 1.151 διώξεις

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση και την ΑΑΔΕ για την έγκαιρη πληρωμή 617 εκατ. ευρώ σε 530.000 αγρότες, υπερβαίνοντας τον στόχο. Τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ πέτυχε, παρά τις δυσκολίες.
Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Μελά και Ρέππα στη δίκη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αρνούμενοι τις κατηγορίες, απολογήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και η Αθανασία Ρέππα. Η δίκη, που αφορά σοβαρά αδικήματα, πλησιάζει στην τελική της φάση.
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 από 58 Κρητικοί αγρότες για ψευδείς δηλώσεις στην Καστοριά

Το τριμελές πλημμελειοδικείο έκρινε ενόχους 57 από τους 58 Κρητικούς αγρότες για ψευδείς δηλώσεις εκτάσεων στη Βόρεια Ελλάδα και παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μία γυναίκα αθωώθηκε, επιστρέφοντας τα χρήματα.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Ξανθόπουλος: Το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού πλήττει τη λαϊκή κυριαρχία

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση λόγω σκανδάλων υποκλοπών και διαρροής προσωπικών δεδομένων. Κατέκρινε τις προτάσεις για τα ασυμβίβαστα, θεωρώντας τις επιζήμιες για τη λαϊκή κυριαρχία.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Παντού σκάνδαλα με την ανοχή ή καθοδήγηση της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι σκάνδαλα και χαμηλή παραγωγικότητα χαρακτηρίζουν τη χώρα, καλώντας σε πολιτική αλλαγή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη και απευθείας αναθέσεις και υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελία για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη Κυριάκου Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει συγκεκριμένη ευθύνη και φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και του Β. Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.