ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trofima-food
Φώτο: Shutterstock

Διανομή τροφίμων και βασικών αγαθών σε ευάλωτες ομάδες από το ΤΕΒΑ

Στο επίκεντρο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στα βασικά αγαθά διαβίωσης. Από το 2016 έως σήμερα έχουν ωφεληθεί 1.500.000 πολίτες.

Ένα δίχτυ κοινωνικής στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προσφέρει από το 2016 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, μέσω του Tαμείου Eυρωπαϊκής Bοήθειας Aπόρων (ΤΕΒΑ), υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, σε όσους έχουν ανάγκη.

Στόχος του προγράμματος είναι να προάγει την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσει την κοινωνική ενσωμάτωση, συνεισφέροντας στην εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση του κίνδυνου φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Φορείς Διαχείρισης του Προγράμματος η Διαχειριστική Αρχή του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)/Υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σύνολο της χώρας και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, που προσανατολίζεται στα ίσα κοινωνικά δικαιώματα και τη πλήρη υποστήριξη των απόρων, συμπεριλαμβανομένων όσων διαβιούν σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας. Οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν κατά μέσο όρο 200.000 νοικοκυριά και 400.000 μέλη κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, οι διανομές των βασικών αγαθών διαβίωσης πραγματοποιούνται μέσω 57 κοινωνικών συμπράξεων, των οποίων επικεφαλής εταίροι είναι Περιφέρειες ή Δήμοι. Συνδυαστικά με τις διανομές υλοποιούνται συνοδευτικά μέτρα, τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το 2016 έως σήμερα,διανεμήθηκαν 4.989.455 πακέτα που περιείχαν 88.250,55 τόνους τροφίμων, 29.224.064 τεμάχια Βασικής Υλικής Συνδρομής και δόθηκαν 15.877.350 ζεστά γεύματα.

Συγκεκριμένα, στους ωφελούμενους δόθηκαν:

  • Πακέτα τροφίμων που συμπεριλάμβαναν νωπά προϊόντα όπως κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, λάδι, ξηρά προϊόντα όπως όσπρια και ζυμαρικά  και βρεφικές τροφές.
  • Ζεστά γεύματα (συσσίτια).
  • Είδη βασικής υλικής συνδρομής μεταξύ των οποίων είδη οικιακού καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά και παιδικά είδη, σχολικά είδη, είδη ατομικής προστασίας από τον covid-19.
  • Κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλές διατροφής, συμβουλευτική υποστήριξη, ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά, ατομική λογιστική συμβουλευτική, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες συμβουλευτικής.

Το σύνολο των Ωφελούμενων Μελών έφτασε τα 1.500.000 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.753 διανομές σε 600 σημεία διανομής σε όλους τους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας.

Περισσότεροι από 258.000 συμπολίτες μας έκαναν χρήση και των συνοδευτικών μέτρων, δηλαδή δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης όπως κοινωνικά φροντιστήρια, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, διατροφικές συμβουλές κλπ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερωτήματα για τον φόνο της 28χρονης, διερεύνηση υπόσχεται η κυβέρνηση

Ήταν διαθέσιμο περιπολικό στους Αγίους Αναργύρους πριν τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, λέει η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Διερεύνηση πιθανών ευθυνών αστυνομικών υπόσχονται Μαρινάκης, Χρυσοχοΐδης.
businessdaily-Thalassina-Sarakosti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένες κατά 1-2 ευρώ οι τιμές στα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Β. Σίμος τόνισε «θα φτιάξουμε το καλάθι της Σαρακοστής, αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει καλάθι 6-7 προϊόντων με θαλασσινά που έχουν μείωση της τάξης 1-2 ευρώ».
businessdaily-Melissokomoi-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κυψέλες και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται

Με τα φορτηγά τους, τα μελίσσια τους και τα καπνιστήρια τους οι μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
businessdaily-Agrotes-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στα μπλόκα τα τρακτέρ μετά την ολονυχτία στο Σύνταγμα

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.