ΓΔ: 781.89 -2.94% Τζίρος: 58.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανικός Τύπος: Ντροπή η αντιμετωπίση των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τα «βέλη» του γερμανικού Τύπου συγκεντρώνει η στάση της Αθήνας απέναντι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες και σημειώνουν πως είναι ντροπή

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια από τον γερμανικό Τύπο που τονίζει πως παρόλο που το ελληνικό κράτος λαμβάνει απευθείας τα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι σαφές πως οι ελληνικές Αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα Die Welt αναφέρει πως «Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή» και αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος των απαιτήσεων σημειώνοντας πως «ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά. Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (...) Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ».

Το Spiegel Online παρατηρεί πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να αναλάβει το κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και λάμβανε απευθείας τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτυγχάνοντας όμως μέχρι στιγμής να καταφέρει να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς: «Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ που εργάζονται για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί επανειλλημμένως ότι αντιμετωπιζόταν ωσάν να ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα ήταν πιο αποτελεσματικός ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο εφεξής τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο ελληνικό κράτος. Μετά από δυόμιση χρόνια είναι πλέον σαφές: παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι ελληνικές αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς. Στη Σάμο δεν υπήρχαν ούτε τουαλέτες έξω από το επίσημο κέντρο υποδοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μία ΜΚΟ έστησε χημικές τουαλέτες. Αλλά και την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ΜΚΟ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prosfyges-oukrania-ukraine
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασαν τους 35.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περισσότεροι από 8.700 είναι οι ανήλικοι από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα με στόχο να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Περισσότεροι από 8 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
prosfyges-oukrania-ukraine
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 34.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περίπου το 25% των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι ανήλικοι με τον αριθμό τους να φτάνει πλέον τους 8.673. Περισσότεροι από 6 εκατ. είναι οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.