ΓΔ: 834.14 0.86% Τζίρος: 6.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανικός Τύπος: Ντροπή η αντιμετωπίση των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τα «βέλη» του γερμανικού Τύπου συγκεντρώνει η στάση της Αθήνας απέναντι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες και σημειώνουν πως είναι ντροπή

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια από τον γερμανικό Τύπο που τονίζει πως παρόλο που το ελληνικό κράτος λαμβάνει απευθείας τα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι σαφές πως οι ελληνικές Αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα Die Welt αναφέρει πως «Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή» και αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος των απαιτήσεων σημειώνοντας πως «ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά. Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (...) Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ».

Το Spiegel Online παρατηρεί πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να αναλάβει το κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και λάμβανε απευθείας τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτυγχάνοντας όμως μέχρι στιγμής να καταφέρει να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς: «Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ που εργάζονται για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί επανειλλημμένως ότι αντιμετωπιζόταν ωσάν να ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα ήταν πιο αποτελεσματικός ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο εφεξής τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο ελληνικό κράτος. Μετά από δυόμιση χρόνια είναι πλέον σαφές: παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι ελληνικές αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς. Στη Σάμο δεν υπήρχαν ούτε τουαλέτες έξω από το επίσημο κέντρο υποδοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μία ΜΚΟ έστησε χημικές τουαλέτες. Αλλά και την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ΜΚΟ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Κω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως η εικόνα της κατάστασης είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015 όπου είχε επισκεφθεί ξανά την Κω με την τότε τραγική εικόνα των 15.000 μεταναστών και προσφύγων να κοιμούνται στους δρόμους.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος στην Καβάλα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες

Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν, κατόπιν πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, 6 άτομα, 3 Έλληνες και 3 αλλοδαποί, μεταξύ αυτών και το φερόμενο ως ηγετικό του στέλεχος, ενώ αναζητείται ένας ακόμη αλλοδαπός για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική ομάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκέψεις και συναισθήματά για την πανδημία καταγράφουν έφηβοι πρόσφυγες

Ο στόχος ήταν να δοθεί «φωνή» στους έφηβους πρόσφυγες, προκειμένου να εκφράσουν το πώς βίωσαν την καραντίνα, που επιβλήθηκε λόγω κορονοϊού, ιδίως όταν στην περίπτωσή τους το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» αφορούσε στην παραμονή τους σε δομές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφάλαια 3,5 εκατ. ευρώ στην Κοινωνία των Πολιτών από το Active citizens fund των EEA grants

Η επιχορήγηση των 3,5 εκατ. ευρώ προσφέρεται με στόχο την υλοποίηση συνολικά 45 έργων, τα οποία προκρίθηκαν μεταξύ των 202 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο των δύο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.