ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pierrakakis
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Κ. Πιερρακάκης: Ίσα δικαιώματα στους αποφοίτους μη κρατικών Πανεπιστημίων

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της κυβερνητικής πολιτικής ενώ απέκλεισε τη μόνιμη παράλληλη απασχόληση καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων στα Μη Κρατικά.

«Πάμε να λύσουμε έναν Γόρδιο Δεσμό και θα τον λύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά-Μη Κερδοσκοπικά ΑΕΙ, χωρίς να παραλείψει να καλέσει σε αυτήν τη διαδικασία «όλα τα κόμματα να συνδράμουν με τις απόψεις τους, ακόμη κι εκείνα που δογματικά διαφωνούν με ένα καθεστώς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ισχύει σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, για τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο υπουργός διευκρίνισε πως «το σύνολο των κριτηρίων θα το αποφασίσει αυθεντικά η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Αναφέρομαι σε όλα τα κριτήρια, είτε αφορούν υποδομές είτε το επιστημονικό-διδακτικό μέρος είτε τις προϋποθέσεις συνεργασίας με το διδακτικό προσωπικό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Και τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών σε αυτά τα ιδρύματα. Ειδικά τα τελευταία θα αποφασιστούν σε συνεργασία του ξένου πανεπιστημίου που θα έρθει στην Ελλάδα να ιδρύσει σε συνεργασία με ένα ελληνικό ένα παράρτημα και βεβαίως το ξένο ΑΕΙ θα παραθέσει το δικό του πλαίσιο κριτηρίων και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει τη φήμη του».

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, «θα προκύπτει από το νομοσχέδιο», να χρηματοδοτήσει τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα αντίστοιχα επιχορηγώντας αποκλειστικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με σημαντικά ποσά για να του δώσει την ευκαιρία να διεθνοποιηθεί και να σπάσει την απομόνωση, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτήσει τα ξένα πανεπιστήμια σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο ίδιος επανέλαβε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της κυβερνητικής πολιτικής κι αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα στη λειτουργία του, θα ενισχύσουμε την αυτοδιοικητική του λειτουργία και θα επιδιώξουμε την απογραφειοκρατικοποίηση του, ώστε να μπορέσει ελεύθερο οργανωτικών δεσμών να παίξει τον ρόλο του στις σημερινές συνθήκες».

Για την ένταση του όρου «Μη Κερδοσκοπικά» στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα τόνισε πως «είναι το ασφαλές βήμα που κάνουμε υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και της δυναμικής ανάγνωσης του Συντάγματος στην τελολογική εκδοχή της» για να προσθέσει: «Έχουμε στα χέρια μας γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, Σκουρής, Βενιζέλος, Μανιτάκης, Ν. Αλιβιζάτος, που ερμηνεύουν το Σύνταγμα στις σημερινές του διαστάσεις και μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμάχη με την Ουγγαρία, που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς στη δικαστική κρίση που θα προκύψει, επειδή περιμένουμε πως θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα θέσει το συνολικό πλαίσιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκoπικών ιδρυμάτων, θα ανοίξει τις ευκαιρίες, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αλίμονο αν η κυβέρνηση έθετε εξαρχής ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο θέμα αυτό ή αν αυτή αποφάσιζε ποιος θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει χρήματα και κύρος».

Απέκλεισε τη μόνιμη παράλληλη απασχόληση καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων στα Μη Κρατικά-Μη Κερδοσκοπικά ΑΕΙ που θα ιδρυθούν, διευκρινίζοντας πως θα ισχύσουν περιστασιακές μορφές διδασκαλίας (π.χ. επισκέπτης καθηγητής) που ισχύουν και σήμερα.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτής της νέας μορφής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως «ανάλογα δικαιώματα έχουν ήδη κατοχυρωθεί για τα κολλέγια μετά από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρινίζοντας ότι «ένας απόφοιτος αυτών των νέων πανεπιστημίων θα έχει όλα τα δικαιώματα που θα έχει και ένας απόφοιτος του δημοσίου πανεπιστημίου».

«Επιτρέπουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα στην υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση και τον απαγορεύουμε στην προαιρετική, που είναι τα ΑΕΙ», δήλωσε για να καταδείξει, όπως είπε, το γεγονός πως «συζητάμε ακόμη στη χώρα με όρους δόγματος ένα θέμα λυμένο σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησης που έχει το κάθε κράτος».

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα αυτή η εξέλιξη, χρειάζεται να δώσουμε ένα τέλος στα αυταρέσκεια και να προσαρμοστούμε σε ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και στη Βόρειο Κορέα», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελευταίες ημέρες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές των βάσεων εισαγωγής στο 1ο, το 3ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, των Σπουδών Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής, αντίστοιχα.
Sxoleio, Panelladikes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2024: Οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.
Epivatiko Ploio, Peiraias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπτώσεις έως και 50% στα ακτοπλοϊκά των αναπληρωτών καθηγητών

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο gov.gr είναι διαθέσιμη η βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/Μαθήτριας

Οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές, μέσω μιας απλής και φιλικής διαδικασίας μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Η διαφορετικότητα, είναι μια κανονικότητα στην καθημερινότητά μας, ανέφερε χαρακτηριστικά η η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου και εξήρε την πρωτοβουλία του πρύτανη για την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας.