ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2024 η δυνατότητα μετάβασης στο ΤΕΚΑ

Η παράταση αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Πώς μπορούν να αιτηθούν οι ασφαλισμένοι αλλαγή ασφαλιστικού φορέα.

Παρατείνεται έως τις 31.12.2024 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μετάβασης στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Με διάταξη του Ν.5078/2023 «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται η παράταση για έναν χρόνο της αρχικής προθεσμίας για προαιρετική μετάβαση από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.

Η παράταση αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αιτηθούν την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα επικούρισης, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ υποβάλλοντας αίτηση στο be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1. Παρέχεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα ευρύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους. Ειδικότερα τον έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και την απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης.

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, εντάσσονται στο ΤΕΚΑ. Επιπλέον μέσω του be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 2, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφαλιστικές οφειλές: Από την Παρασκευή ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων

Aπό τη Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Δωρεάν πρόσβασή για όλους στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις κατηγορίες που καλύπτει η τροπολογία που ψηφίστηκε και δίνει παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές την προηγούμενη χρονιά.