ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Προηγμένες υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς μέσω των G-Cloud και H-Cloud

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης υποδομών, οι οποίες θα καθιστούν τα δεδομένα μας ασφαλή τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και από κακόβουλες ενέργειες.

Ημερίδα ενημέρωσης για τις νέες προηγμένες υπηρεσίες φιλοξενίας συστημάτων που παρέχονται στους Δημόσιους Φορείς μέσω των G-Cloud και H-Cloud πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 100 εκπρόσωποι δημοσίων φορέων με φυσική παρουσία και 300 μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης προκειμένου να γνωρίσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υποδομές και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Cloud Services)» που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 108,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ επίσης χαιρέτισαν ο Chief Commercial Officer Business Segment OTE Group Γρηγόρης Χριστόπουλος και ο Public Sector Lead Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Παύλος Κιτσανέλης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης υποδομών, οι οποίες θα καθιστούν τα δεδομένα μας ασφαλή τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και από κακόβουλες ενέργειες. Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την πολιτική της κυβέρνησης για cloud-first policy και υπογράμμισε ότι, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και το επίπεδο ασφαλείας της, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε τεχνολογικό κόμβο. Ακόμη, αναφέρθηκε στον πλούτο των δεδομένων που συγκεντρώνονται καθημερινά και στην αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης ως προς την ταξινόμηση και την αξιοποίησή τους, με απώτερο στόχο την παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών και εφαρμογών σε κάθε τομέα πολιτικής.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για κεντρική διαχείριση των υποδομών G-cloud, αποδεσμεύοντας εκατοντάδες φορείς από προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού και data center, γεννήτριες, UPS, προσωπικό.

Με πολλαπλά, συνεπώς, οφέλη για τη Δημόσια Διοίκηση, ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, αποδέσμευση ανθρώπινων πόρων και επίτευξη υψηλότερης απόδοσης, όσο και τον πολίτη που απολαμβάνει ταχύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Έως σήμερα καταφέραμε με την κυβερνητική πολιτική του cloud-first να φιλοξενούνται σε υποδομές public cloud 390 συστήματα και δεκάδες έργα να βρίσκονται σε υλοποίηση, όπως στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, ενώ το 2020 δεν φιλοξενούσαμε ούτε ένα.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν στελέχη της ΓΓΠΣΨΔ, της ΚτΠ, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΚΔΔΑ και των εταιρειών ΟΤΕ και Microsoft.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδιάζεται σταδιακά το πρώτο πράσινο 5G μουσείο τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Τεχνολογίας σφράγισε τις πόρτες του το 2002 κλείνοντας μέσα στον ιδιόκτητο χώρο του πάνω από 4.500 τεχνολογικά και βιομηχανικά σπάνια εκθέματα. Κατά την λειτουργία του το επισκέφθηκαν 800.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα καταγγελιών που αφορά μέτρα πυροπροστασίας

Οι πολίτες μέσω μιας απλής διαδικασίας στο gov.gr θα μπορούν να υποβάλλουν την αναφορά τους σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν λάβει επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης.
ileia_paralia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφαρμογή η πλατφόρμα των καταγγελιών για παραβάσεις στις παραλίες

Ο χρήστης με την εφαρμογή MyCoast θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες και ποιες οι ποινές που προβλέπονται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η δήλωση απώλειας διαβατηρίου μέσω του gov.gr

Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν πλέον την Αστυνομική Υπηρεσία ή την Προξενική Αρχή.