ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Δέκα συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική για τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη στις φυλακές για άλλα αδικήματα.

Δέκα άτομα παραπέμπονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Δικαιοσύνη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αττική.

Οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη στις φυλακές για άλλα αδικήματα. Κατά τις κατ’ οίκον έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σημειώσεις και άλλα πειστήρια που εξετάζονται στα εργαστήριο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί πέντε επιθέσεις της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη αποστολή παγιδευμένου φακέλου στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, που έγινε αντιληπτός την τελευταία στιγμή και εξουδετερώθηκε, διαφορετικά, σύμφωνα με την Αστυνομία θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ως αρχηγικό μέλος της ομάδας φέρεται ένας 36χρονος που προέρχεται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά είναι έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, για τέσσερις ένοπλες ληστείες σε τράπεζες. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συλληφθεί και το 2014 στο Κολωνάκι καθώς βρέθηκε στην κατοχή του ένα καλάσνικοφ και χρήματα.

Οι άλλοι τρεις κρατούμενοι είναι έγκλειστοι των φυλακών Λάρισας και Γρεβενών, επίσης για ποινικά αδικήματα.

Και οι 10 κατηγορούνται για - κατά περίπτωση - συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι πέντε περιπτώσεις επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν είναι:

  1. αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται κατασκευαστική εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Οι δράστες είχαν αναλάβει ευθύνη για τρεις από τις ενέργειες ως ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • -3- πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  •  εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  •  φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη γκαζακιών σε πολυκατοικία της Καλαμαριάς τα ξημερώματα

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός με τρία γκαζάκια εξερράγη στην είσοδο πολυκατοικίας στην Καλαμαριά, προκαλώντας ζημιές χωρίς τραυματισμούς, ενώ την υπόθεση διερευνά η Κρατική Ασφάλεια.
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για την έκρηξη σε πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες της έκρηξης που συνέβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί, προκαλώντας θανάσιμο τραυματισμό σε μία 38χρονη γυναίκα.
Περιπολικό της αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη Ελεύθεροι οι 4 για τα επεισόδια μετά τη διαδήλωση με όρους

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 4 συλληφθέντες για επεισόδια μετά τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Οι 3 απολογήθηκαν για οπλοκατοχή και διατάραξη κοινής ειρήνης και αφέθηκαν με όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η 4η αφέθηκε νωρίτερα λόγω ειδικής δωσιδικίας.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προφυλάκιση δύο ανδρών για υπόθεση 2 νεκρών στη Μενεμένη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο άνδρες 52 και 50 ετών για την υπόθεση δύο νεκρών γυναικών στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, που είχαν δηλωθεί αγνοούμενες. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, μεταξύ αυτών θανατηφόρο βιασμό κατά συναυτουργία για την 46χρονη και ανθρωποκτονία με πρόθεση για την 42χρονη.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για 100.000 λαθραία τσιγάρα και 11 κιλά καπνού

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη άνδρας από την Αστυνομία Παιονίας με 110 πακέτα λαθραία τσιγάρα και 11 συσκευασίες καπνού, χωρίς ειδική ταινία φόρου. Τα κατασχεθέντα προϊόντα δεν είχαν καταβληθεί οι απαιτούμενοι φόροι.