ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: SOLEC

Στηρίζουν την οικονομία οι τομείς εμπορίου, μεταφορών και εξαγωγών

«Οργάνωση, εξωστρέφεια και υποδομές προκαλούν ανάπτυξη», το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία Solutions of Economy.

Με επιτυχία διοργανώθηκε στις 6 Μαρτίου 2024 η πρώτη επαγγελματικού χαρακτήρα ημερίδα της εταιρείας Solutions of Economy, με θέμα «Εμπόριο-Μεταφορές-Εξαγωγές:το τρίπτυχο της εξωστρεφούς εταιρικής ανάπτυξης».

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, με χαιρετισμό του στον οποίο ανέδειξε την διαρκή οργανωτική πρόοδο του ελληνικού επιχειρείν και τα ζητήματα που ακόμα καθυστερούν την ταχύτερη αναπτυξιακή της πορεία. Τον διαδέχθηκε στο βήμα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στην περιεκτική του ομιλία παρουσίασε την κατασκευαστική πρόοδο σε δημόσιες υποδομές σημαντικές για την εμπορική και εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα και ειδικότερα για τις εγχώριες και εξαγωγικές μεταφορές ελληνικών και άλλων προϊόντων. 

Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς τομέα και την διαρκή ανάγκη των επιχειρήσεων για παραγωγική και εμπορική οργάνωση, με έμφαση στην βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος επισήμανε τον κεντρικό ρόλο του κλάδου του εμπορίου στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το 2023 που παρουσίασε πρόσφατα η Συνομοσπονδία, έκθεση από την οποία προκύπτει ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα εμπόδια από το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον τα οποία τις ωθούν να εστιάσουν σε καλύτερη οργάνωση για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους. 

Στην κεντρική παρουσίαση της ημερίδας, ο δρ. Μανόλης Μανιούδης, οικονομικός  αναλυτής του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, παρουσίασε στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ για το 2023, επικεντρώνοντας στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις: την διαχείριση των ανατιμήσεων (6 στα 7), τις οικονομικές υποχρεώσεις (5,9 στα 7) και την ρευστότητα (5,2 στα 7).

Προκλήσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, μαζί με την ενεργειακή κρίση, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κλιμάκωση, προκάλεσαν στασιμότητα και αναπροσαρμογή της προτεραιότητας των πολλών εμπορικών επιχειρήσεων στην βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο δίδυμο μετασχηματισμό τους.

Σύμφωνα με τον δρ. Μανιούδη, η εικόνα αυτή περιέχει και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για το ελληνικό εμπόριο και εν γένει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς οι καταναλωτές (εγχώριοι και ξένοι) δείχνουν να προτιμούν όλο και περισσότερο τοπικά προϊόντα και αγορές. Για να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες αυτές το εμπόριο πρέπει θαρραλέα να προχωρήσει σε έναν «τριπλό μετασχηματισμό», ψηφιακό, πράσινο και δεξιοτήτων, αναβαθμίζοντας προϊόντα, υπηρεσίες και κανάλια διανομής, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συνδέοντας όλο και περισσότερο την δραστηριότητα τους με την δημιουργική οικονομία και άλλες εξωστρεφείς οικονομικές δραστηριότητες.

Τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες αυτές συζήτησαν στη συνέχεια διεξοδικά σε τρία θεματικά πάνελ γνωστοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Η ελληνική αγορά σε τροχιά ανάπτυξης» συμμετείχαν οι κ.κ. Πόπη Σκαγιά, C.E.O. & Εμπορική Διευθύντρια SKAG, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Μιχάλης Γαλιατσάτος, CEO Gargo360 και Κίμων Σπανός, Διευθυντής Πωλήσεων, STOP ΑΕΒΕ, αναδεικνύοντας μέσα από παραδείγματα και καλές πρακτικές την σημασία της οργάνωσης και την προστιθέμενη αξία της εξωστρέφειας για την σύγχρονη επιχείρηση.

Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος του σωματείου «Δίαυλος» κ. Χρήστος Λιάτσος, έκανε μια ειδική αναφορά στις σχετικές με το εμπόριο υπηρεσίες που το σωματείο παρέχει στα μέλη του, μεταξύ αυτών και την «Υπηρεσία  Διαχείρισης Ελληνικής Παραγωγής & Εμπορίου» - ΥΔΕΠΕ, με συμμετέχοντες Παραγωγούς (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς) και επιχειρηματίες/εμπόρους, που σκοπό έχει να υποστηρίζει τα συμμετέχοντα μέλη του ΔΙΑΥΛΟΥ στην προώθηση των προϊόντων που παράγουν για την διάθεση τους τόσο στην εγχώρια όσο και σε διεθνείς αγορές. 

Στο δεύτερο πάνελ οι κ.κ. Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός, Γιάννης Ρουκάς, οικονομικός σύμβουλος, και Αναστασία Ζαχαράκη, Διευθύντρια Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά, ανέλυσαν το θέμα «Οι απαιτήσεις του σήμερα για τη σύγχρονη επιχείρηση: οργάνωση, marketing, χρηματοδότηση», προτείνοντας εργαλεία για την χρηματοδότηση και οργάνωση των επιχειρήσεων ώστε να οργανώσουν την παραγωγική και εμπορική τους παρουσία και να αναπτύξουν νέες, εξωστρεφείς δράσεις.

Στο τρίτο πάνελ τέλος, η συζήτηση εξειδικεύθηκε στις πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και τις σημαντικές προοπτικές πράσινων μεταφορών και εξαγωγικού εμπορίου, θέμα το οποίο ανέπτυξαν και συζήτησαν οι κ.κ. Νίκος Μαυρίκος, Πρόεδρος ΠΣΕΠΕ, Mavrikos Imports S.A., Σίμος Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ, Δίοπας Α.Ε., και Δημήτρης Κιούσης, Πρόεδρος ΠΕΕΔ, KIOUSSIS TRANSYS.

Τον συντονισμό της ημερίδας και των συζητήσεων έκανε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Κρητικός ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων ομιλητών και του κοινού. 

Η ημερίδα, διοργανώθηκε με την υποστήριξη του σωματείου «ΔΙΑΥΛΟΣ-Πρωτόκολλο Ευθύνης Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών και Περιβάλλοντος», και ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το «επιχειρώ», το «business events calendar», το «business daily», το «portnet» και το «ypodomes.com». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Troxaia-prostima
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερες από 900 τροχαίες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία

Συγκεκριμένα, από το πρωί του Σαββάτου έως σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν 2.800 έλεγχοι οχημάτων σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική και βεβαιώθηκαν 974 παραβάσεις.
Synigoros Katanaloti, Lefteris Zagoritis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνήγορος του Καταναλωτή: 16.721 αναφορές για την επίλυση διαφορών

«Οι σημαντικότερες αυξητικές τάσεις το 2023 καταγράφονται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως του ηλεκτρονικού, όπου υπάρχει σχεδόν διπλασιασμός των αναφορών» τόνισε ο Λευτέρης Ζαγορίτης.