ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης με τη διαδραστική εκδήλωση «Voltάρω»

Ταυτόχρονα μπορούν για καλό σκοπό να συμμετάσχουν σε μία ιδιαίτερη δράση, να διανύσουν χιλιόμετρα σε στατικά ποδήλατα (spin bikes). Το σύνολο των χιλιομέτρων που θα καταγραφεί θα προσφερθεί σε "ενέργεια" στο "Χαμόγελο του Παιδιού".

Καλές πρακτικές βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις πόλεις, ηλεκτροκίνητα οχήματα, σκούτερ, ποδήλατα και πατίνια έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από το πρωί και έως το απόγευμα σήμερα, οι επισκέπτες της διοργάνωσης με θέμα την ηλεκτροκίνηση, "Voltάρω 3" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα μπορούν για καλό σκοπό να συμμετάσχουν σε μία ιδιαίτερη δράση, να διανύσουν χιλιόμετρα σε στατικά ποδήλατα (spin bikes). Το σύνολο των χιλιομέτρων που θα καταγραφεί θα προσφερθεί σε "ενέργεια" στο "Χαμόγελο του Παιδιού".

"Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνουμε ως Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τη διαδραστική εκδήλωση "Voltάρω". Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να δείξουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε αλλάζοντας τη νοοτροπία αλλά και την πρακτική στις καθημερινές μας μετακινήσεις να κάνουμε πιο εύκολο, πιο άνετο και πιο καθαρό τον τρόπο της ζωής μας μέσα στις πόλεις" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

"Είναι καλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Σε πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού έχουν κάνει βήματα μπροστά με ηλεκτρικά οχήματα, με φορτιστές. Μπορούμε και εμείς και γι αυτό έχουμε δεσμεύσει ένα πολύ σημαντικό ποσό από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να χρηματοδοτήσουμε την αγορά αυτοκινήτων και φορτιστών στους αστικούς δήμους, αλλά και την Περιφέρειά μας" υπογράμμισε.

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει ότι η νοοτροπία είναι διαφορετική και σε άλλους τομείς και όσον αφορά την κοινωνική συμμετοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη. "Κάνουμε ποδήλατο και δίνουμε την "ενέργειά" μας φέτος στο Χαμόγελο του Παιδιού για να στηρίξουμε και εμείς το σημαντικό έργο που κάνει" είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος περιηγήθηκε στα περίπτερα της διοργάνωσης και έκανε στατικό ποδήλατο για να συνεισφέρει στη δράση ενίσχυσης της οργάνωσης "Χαμόγελο του Παιδιού" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

“Σήμερα βλέπουμε ότι έχει επεκταθεί πάρα πολύ η προσφορά σε ηλεκτρικά οχήματα. Εγώ προσωπικά σαν δήμαρχος χρησιμοποιώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Παλαιότερα σαν υποψήφιος είχα ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, άρα κάνω πράξη ακριβώς αυτή την ανάγκη που υπάρχει” δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται υποδομές, σταθμοί φόρτισης, χρειάζονται κίνητρα στους δημότες για να αγοράσουν τα οχήματα, τα οποία είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα.

"Άρα πρέπει να βρούμε ακριβώς αυτούς τους τρόπους, να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες, ώστε να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους αυτοκίνητα και σε κάθε περίπτωση να αποφορτίσουμε τις πόλεις μας από τον κυκλοφοριακό φόρτο. Περισσότεροι ποδηλατόδρομοι, μέσα σταθερής τροχιάς, το Μετρό, καλύτερος ΟΑΣΘ, όλα αυτά είναι θέματα που μέσα σε αυτή την τετραετία πρέπει να επιλυθούν, ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη μία ευρωπαϊκή μητρόπολη. Χωρίς καλές αστικές συγκοινωνίες αυτό είναι αδύνατο να συμβεί" υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στη διοργάνωση "Voltάρω 3" η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αξιοποιούν πόρους της Ευρώπης για τη βιώσιμη κινητική ανάπτυξη.

“Εκείνο που επιμένουμε είναι να δημιουργήσουμε τον πρώτο αυτόδιοικητικό ηλεκτρικό στόλο αυτοκινήτων και αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο" τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Στη φετινή εκδήλωση έχει δοθεί έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χρύσα Πεταλά από τον οργανισμό Youthnest, ο οποίος για τρίτη χρονιά συμμετέχει στο οργανωτικό κομμάτι του "Voltάρω". Σε ειδικά πράσινα σημεία παρουσιάζονται όλοι οι μηχανισμοί ηλεκτροκίνησης, πατίνια, ποδήλατα, δίκυκλα και αυτοκίνητα με τρεις και τέσσερις τροχούς και σταθμοί φόρτισης ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης προσομοιωτής οδήγησης, όπου οι επισκέπτες ελέγχουν υπό την καθοδήγηση ειδικών του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ την οδηγική τους συμπεριφορά σε σχέση με την παραγωγή καυσαερίων.

Στη διαδραστική εκδήλωση που θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν το βελτιωμένο μοντέλο του ηλεκτροκίνητου οχήματος «ARISTURTLE» του ΑΠΘ, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), αεροελικόπτερα της Αερολέσχης Σερρών, drones για αεροψεκασμούς και το drone «rx-4 multirole portable uas» από το ερευνητικό project του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Θεσσαλονίκη αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τα ηλεκτρικά πατίνια

Η Hive, που είναι ήδη παρούσα στην Αθήνα από τον περασμένο Μάρτιο, αποκτά πλέον παρουσία και σε δεύτερη ελληνική πόλη, επιδιώκοντας να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της και στην ελληνική αγορά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μαγνητική πύλη τέθηκε σε λειτουργία στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Ο νέος εξοπλισμός τοποθετήθηκε και λειτουργεί από σήμερα το πρωί στην πλαϊνή είσοδο του μεγάρου (δίπλα από το υπαίθριο πάρκινγκ των δικηγόρων), απ' όπου εισέρχονται κατά κανόνα οι δικηγόροι.
Apostolos Tzitzikostas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το Παρατηρητήριο θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να καταγράφεται η πραγματική εικόνα των περιβαλλοντικών αναγκών, αφετέρου να σχεδιάζονται δράσεις θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος.