ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας σήμερα σε όλη την Ελλάδα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αιτήματα για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Πανελλαδική στάση εργασίας, 10:00 - 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, αναφέροντας ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν».

Τονίζει ότι για να ανακοπεί το κύμα φυγής υγειονομικών χρειάζεται αύξηση των μισθών τους, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. «Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται, διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν νοσοκομείο».

Η Ομοσπονδία ζητά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και «να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους».

«Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι "θηλιά στο λαιμό" στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους», τονίζει.

Καταλήγει ότι το ΕΣΥ για να γίνει ξανά ελκυστικό χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση και ζητάει την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμηση κτιρίου εργοταξίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νέο ΓΝ Σπάρτης ΙΣΝ θα παραδοθεί στις αρχές του 2027

Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και παρακολούθησε συνάντηση για την πρόοδο των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ. Το νέο νοσοκομείο θα προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στη Λακωνία και την Πελοπόννησο.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία μετά από μήνα απεργίας για 15.000 νοσηλευτές Νέας Υόρκης

Συμφωνία πέτυχαν σχεδόν 10.500 από τους 15.000 απεργούς νοσηλευτές της Νέας Υόρκης με ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο NYSNA. Περίπου 4.200 νοσηλευτές συνεχίζουν την απεργία τους.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Καβάλα και Ξάνθη, ενημερώθηκε για τα έργα και συναντήθηκε με τα στελέχη τους, εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης και βελτίωσης της λειτουργίας τους.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Υψηλή ικανοποίηση ασθενών στο ΕΣΥ - 4,2/5 από 30.000 νοσηλείες

Υψηλή ικανοποίηση δηλώνουν οι ασθενείς για τα νοσοκομεία ΕΣΥ με βαθμολογία 4,2/5, τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2027 με 716 άτομα προσωπικό και σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια ανακαινισμένης Παιδιατρικής στο «Σκυλίτσειο» Χίου από Θεμιστοκλέους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εγκαινίασε την ανακαινισμένη Παιδιατρική του «Σκυλίτσειου» Χίου, με συμβολή της Μητρόπολης, ενώ είδε και το νέο ΤΕΠ που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.