ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας σήμερα σε όλη την Ελλάδα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αιτήματα για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Πανελλαδική στάση εργασίας, 10:00 - 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, αναφέροντας ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν».

Τονίζει ότι για να ανακοπεί το κύμα φυγής υγειονομικών χρειάζεται αύξηση των μισθών τους, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. «Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται, διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν νοσοκομείο».

Η Ομοσπονδία ζητά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και «να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους».

«Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι "θηλιά στο λαιμό" στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους», τονίζει.

Καταλήγει ότι το ΕΣΥ για να γίνει ξανά ελκυστικό χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση και ζητάει την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή ιατρική απεικόνιση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρία νέα ευρωπαϊκά έργα ψηφιακής υγείας σε υλοποίηση

Τρία νέα διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας στην ΕΕ ξεκινούν στο πλαίσιο του προγράμματος UNITE: CARDIO-HUB, NEODATA+ και RAD-TRACK EU, στοχεύοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και αξιοποίησης δεδομένων υγείας στην Ευρώπη.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνα: Η τεχνητή νοημοσύνη γεφυρώνει το χάσμα πληροφόρησης υγείας

Στο West China Hospital of Stomatology, ένας έξυπνος εγκέφαλος τεχνητής νοημοσύνης διαγνώσει πάνω από 30 οδοντιατρικές παθήσεις σε δευτερόλεπτα και παρέχει οπτικούς διαγνωστικούς πίνακες, διευκολύνοντας την κατανόηση των ασθενών.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ αξίζουν περισσότερα από ένα «ευχαριστώ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, υπενθυμίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τονίζοντας πως αξίζουν περισσότερα από ένα "ευχαριστώ".
Κυριάκος Μητσοτάκης νοσοκομείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η νοσηλευτική κοινότητα, βασικός πυλώνας υγείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους νοσηλευτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, αναγνωρίζοντας τον επαγγελματισμό και την προσφορά τους ως βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και αναντικατάστατους σε κάθε περίσταση.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση των νοσηλευτών στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, νέα κίνητρα για προσέλκυση νοσηλευτών στο ΕΣΥ, καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό μειώνεται συνεχώς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.