ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:24
Νέα γυναίκα χαμογελάει
Φώτο: Shutterstock

Η Λάρισα αναδείχθηκε ως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025

«Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά» επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Λάρισα αναδείχθηκε «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2025, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Κομοτηνή που κατείχε τον τιμητικό τίτλο για το 2024, πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς «μέσα και από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να ακουστούν, να προτείνουν λύσεις, να οραματιστούν την αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το υπουργείο στο Ωδείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η επιλογή της Λάρισας ως «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2025, έγινε ανάμεσα σε 18 πόλεις που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα - οι πέντε επικρατέστερες ήταν Λαρισαίων, Ελευσίνας, Ηρακλείου, Θέρμης και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αφού ευχαρίστησε την Κομοτηνή για τη δράση της ως πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, αλλά και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων της Ελλάδας, για τις προτάσεις, επισήμανε: «Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και να προσφέρει στις πόλεις που αναλαμβάνουν αυτόν τον τίτλο μια μοναδική πλατφόρμα για να υλοποιήσουν έργα και δράσεις που θα εμπνεύσουν. Φέτος μάλιστα, δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση 80.000 ευρώ στον Δήμο που θα κερδίσει».

Η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε δε ότι «η Ελλάδα του αύριο είναι η Ελλάδα των νέων της. Είναι η Ελλάδα που επενδύει στη γνώση, που παρέχει ίσες ευκαιρίες, που εμπιστεύεται τους ανθρώπους της. Σήμερα, με την ανακήρυξη της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «παρέχει στους νέους τα κατάλληλα κίνητρα μέσω δράσεων και παρεμβάσεων, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμβάλλουν με τη δική τους ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης τους». Και πρόσθεσε ότι η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι κάτι περισσότερο από έναν τίτλο. Είναι ένα κάλεσμα δράσης. Ένα κάλεσμα προς όλους τους νέους να συμμετέχουν, να εμπλακούν, να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας μας».

Και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Το δημογραφικό πρόβλημα, η κλιματική κρίση, η τεχνολογική εξέλιξη και οι κοινωνικές ανισότητες απαιτούν λύσεις που μόνο μια ενεργή, ενδυναμωμένη και συμμετοχική νεολαία μπορεί να φέρει».

Ο Γενικός Γραμματέας Στεγαστικής και Δημογραφικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, είπε σχετικά με τον θεσμό ότι «φέτος, κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας λάβαμε μεγάλη ικανοποίηση στο υπουργείο όταν είδαμε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 18 αιτήσεις από δήμους που πίστεψαν στη νέα αυτή δράση και θέλησαν να συμμετάσχουν ενεργά, υπέβαλαν φάκελο, και απ’ όσο με ενημέρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης, ήταν όλες πολύ αξιόλογες προτάσεις».

Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακήρυξη της Λάρισας, ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος τόνισε ότι «η ανάδειξη της Λάρισας ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 αποτελεί ένα ορόσημο για την πόλη μας, που φέρνει στο προσκήνιο την αξία της νεολαίας ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Όπως έχω πει και άλλες φορές, δεν είναι απλά ένας “τίτλος”, αλλά μια ευκαιρία, να θέσουμε τους νέους στη θέση του οδηγού για το μέλλον του Δήμου μας. Μέσα από την υλοποίηση των δράσεων που σχεδιάσαμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει ευκαιρίες, θα ενδυναμώσει τις νέες γενιές και θα αναδείξει την πόλη μας ως ένα κέντρο καινοτομίας και νεανικής δημιουργικότητας. Η καινούργια χρονιά θα είναι για τη Λάρισα η χρονιά της νεολαίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων Αλέξανδρος Τσάτσος, σημείωσε ότι «η επιλογή της Λάρισας ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 αποτελεί μια μεγάλη τιμή, αλλά και μια τεράστια ευθύνη για όλους εμάς τους νέους και τις νέες της πόλης. Είναι η αναγνώριση των συλλογικών μας προσπαθειών, της ενεργής συμμετοχής μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος και της δέσμευσής μας να κάνουμε τη Λάρισα έναν τόπο όπου οι ιδέες, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της νέας γενιάς βρίσκουν έδαφος να ανθίσουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Theodorikakos-Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Δημιουργείται Εθνική Πύλη Ανθεκτικότητας για επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί την «Εθνική Πύλη Ανθεκτικότητας», μια ψηφιακή πλατφόρμα με εργαλεία, εκπαιδευτικό υλικό και υπηρεσίες αυτοαξιολόγησης για τη στήριξη επιχειρησιακής ανθεκτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Υπουργός Παιδείας και ο Ιταλός ομόλογός της στο Κέντρο Καινοτομίας

Η Σ. Ζαχαράκη υποδέχθηκε τον Ιταλό ομόλογό της στη δομή Καινοτομίας στην Αθήνα, συζητώντας συνεργασία σε εκπαίδευση, ψηφιακό μετασχηματισμό και προγράμματα επιμόρφωσης, καθώς και την εισαγωγή ψηφιακού βοηθού για ξένες γλώσσες.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του AI Act

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού AI Act, θεσπίζοντας εθνικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία και προστασία δικαιωμάτων, με συμμετοχή φορέων και επιστημόνων.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα περνά στη νέα εποχή της Διαστημικής Οικονομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 3ο Greek Space Tech Forum, μίλησε για τη μετάβαση της Ελλάδας σε παραγωγό διαστημικής τεχνολογίας, τις επιτυχίες του ESA BIC Greece και τη νέα επέκταση ενίσχυσης για startups στον χώρο.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Η διαστημική τεχνολογία ως εθνικό κεφάλαιο για το μέλλον

Στο Greek Space Tech Forum 2026 στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκαν τα οφέλη της διαστημικής τεχνολογίας για την οικονομία και την ασφάλεια. Ο Κ. Κυρανάκης τόνισε την πρόοδο της χώρας και τις ευκαιρίες για τη νέα γενιά στον τομέα αυτό.