ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μητρόπολη Ευαγγελισμού Παναγίας
Το εσωτερικό της Μητρόπολης του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα, δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Τη «λιτή τέλεση» της Θείας Λειτουργίας αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Χωρίς τους πιστούς η Λειτουργία έως και τη γιορτή του Ευαγγελισμού, ενώ αναβάλλονται όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και τα μυστήρια βαπτίσεως και γάμου.

Μέτρα αποφάσισε να πάρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου που συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να αποφασίσει τις κινήσεις της λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, που προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Όλοι και ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού παρακαλούνται να παραμένουν στις οικίες τους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήθος πιστών στο Παρίσι πριν τη μεγάλη λειτουργία του πάπα Λέοντα

Χιλιάδες συγκεντρώνονται σήμερα στα Ηλύσια Πεδία για την υπαίθρια λειτουργία υπό τον πάπα Λέοντα, σημαντικό γεγονός της επίσκεψής του στη Γαλλία με 600.000 πιστούς, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του σε τρεις πόλεις.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

80.000 νέοι στη Γαλλία υποδέχθηκαν τον πάπα Λέοντα στο Stade de France

Περίπου 80.000 νέοι επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στο Σταντ ντε Φρανς. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, προσευχές και διάλογο, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται σε μόλις μισή ώρα.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Εκκλησία αποτελεί «άγκυρα για τον Ελληνισμό»

Ο Στ. Παπασταύρου, στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, τόνισε τον σταθερό ρόλο της Εκκλησίας ως στήριγμα για τον Ελληνισμό, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικών αναταράξεων, και την ανάγκη πνευματικής καθοδήγησης.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο απεσταλμένος του Πάπα αναμένεται στη Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, απεσταλμένος του Πάπα, πρόκειται να βρεθεί ξανά στη Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου για συνομιλίες σχετικά με ανθρωπιστικά θέματα που αφορούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Εκκλησία και σχολείο είναι η καρδιά της Ομογένειας

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισκέπτεται τον Καναδά, συμμετείχε στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου με τον Γ. Γεραπετρίτη και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Οντάριο, τη δήμαρχο Τορόντο και εκπροσώπους της ομογένειας.
Σοφία Ζαχαράκη βουλή ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σ. Ζαχαράκη σε τετραήμερη επίσκεψη στον Καναδά

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα επισκεφθεί τον Καναδά 19-22 Σεπτεμβρίου 2026 για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Θα έχει συναντήσεις σε Τορόντο και Μόντρεαλ με βασικό θέμα την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την ομογένεια.