ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Church
Shutterstock

Τη «λιτή τέλεση» της Θείας Λειτουργίας αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Χωρίς τους πιστούς η Λειτουργία έως και τη γιορτή του Ευαγγελισμού, ενώ αναβάλλονται όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και τα μυστήρια βαπτίσεως και γάμου.

Μέτρα αποφάσισε να πάρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου που συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να αποφασίσει τις κινήσεις της λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, που προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Όλοι και ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού παρακαλούνται να παραμένουν στις οικίες τους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιον Όρος: Ανακοίνωση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Ενθαρρύνουμε και επαινούμε όσους προκρίνουν την φωνή της συνειδήσεως έναντι της τυχόν κομματικής πειθαρχίας και είμαστε συνοδοιπόροι εις τον αγώνα τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με λαμπρότητα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Το απόγευμα το Φώς έρχεται στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean. Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τόσο ανθρώπινο πόνο.
ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Αδύνατο να ελέγχουμε πιστοποιητικά ή τεστ των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, αλλά δεν είναι εφκτό το προσωπικό των ναών να αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου πιστοποιητικών ή τεστ.