ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Τεντόγλου κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια για το 2024

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη πραγματοποιήθηκε από το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) στη Σόφια, ενώ στην ψηφοφορία συμμετείχε και εφέτος το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

Ο Έλληνας αθλητής στο άλμα εις μήκος Μίλτος Τεντόγλου θριάμβευσε την Παρασκευή (17/1) στην 51η ψηφοφορία του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς 2024 στα Βαλκάνια. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λέσχη Τύπου του BTA στη Σόφια, ενώ στην ψηφοφορία συμμετείχε και εφέτος το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κολυμβητής Νταβίντ Ποποβίτσι (Ρουμανία) και ο αστέρας του ΝΒΑ Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία) ολοκλήρωσαν την πρώτη τριάδα, ενώ την τέταρτη θέση μοιράστηκαν ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας Κάρλος Νασάρ και ο Σέρβος αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς.

Στην παραδοσιακή ψηφοφορία συμμετείχαν οι εθνικοί φορείς των χωρών των Βαλκανίων: BTA (Βουλγαρία), Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Ελλάδα), AGERPRES (Ρουμανία), Anadolu Agency (Τουρκία), TANJUG (Σερβία), MINA (Μαυροβούνιο), MIA (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), HINA (Κροατία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), KNA (Κύπρος), ATA (Αλβανία) και KosovaPress (Κόσοβο).

Ο Τεντόγλου που αναδείχθηκε το 2024 Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου και πρωταθλητής Ευρώπης στο άλμα εις μήκος συγκέντρωσε 61 βαθμούς. Υπό τις οδηγίες του Βούλγαρου προπονητή Γιώργου Πομάσκι, ο Τεντόγλου είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής εδώ και 15 χρόνια που τερματίζει πρώτος στη ψηφοφορία. Τελευταία φορά ήταν ο Βασίλης Σπανούλης το 2009.

Ο Τεντόγλου απουσίαζε από την τελετή καθώς προετοιμάζεται σκληρά στην Ελλάδα για την έναρξη της χειμερινής σεζόν στο τέλος του μήνα και ο γενικός διευθυντής του BTA Κιρίλ Βάλτσεφ απένειμε το βραβείο στον γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Αιμίλιο Περδικάρη.

Τη δεύτερη θέση με μόλις 2 βαθμούς λιγότερους πήρε ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 200μ ελεύθερο, αλλα και χάλκινος Ολυμπιονίκης στα 100μ ελεύθερο στο Παρίσι 2024, Πόποβιτς. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η Σύμβουλος στη Ρουμανική Πρεσβεία στη Σόφια Ζενόβια Πόπα.

Τρίτος με 56 βαθμούς ήταν ο Γιόκιτς, ο οποίος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του NBA και βοήθησε τη Σερβία να κατακτήσει το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το βραβείο απονεμήθηκε στον επιτετραμμένο της Σερβίας στη Βουλγαρία Ζαρίτσα Αβράμοβιτς-Ζίβκοβιτς.

Οι Νασάρ και Τζόκοβιτς είχαν από 47 βαθμούς.

Ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας Νασάρ κυριάρχησε στην κατηγορία των 89 κιλών κατά τη διάρκεια της σεζόν και εκτός από τον τίτλο στους Αγώνες του Παρισιού, έγινε παγκόσμιος και ευρωπαϊκός πρωταθλητής, ενώ σημείωσε παγκόσμια ρεκόρ στο αρασέ, στο ζετέ και στο γενικό. Ο Νασάρ ανακηρύχθηκε επίσης ο καλύτερος αρσιβαρίστας της χρονιάς στον κόσμο.

Ο Βούλγαρος δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή λόγω οδοντικού προβλήματος, αλλά συμμετείχε μέσω βίντεο.

«Ο αθλητισμός ήταν πάντα στο βάθρο στην περιοχή μας και γι' αυτό είναι μεγάλη τιμή για μένα που παρατάσσομαι δίπλα σε αυτά τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού. Είναι ακόμα καλύτερο που είμαστε όλοι Βαλκάνιοι και κοντά ως λαός. Για μένα το 2024 ήταν μεγάλη χαρά, καθώς ήταν η πιο δυνατή μου χρονιά, με τις περισσότερες επιτυχίες, με τα περισσότερα όνειρα εκπληρωμένα, με ψηλό πήχη για το μέλλον και ελπίζω τα επόμενα χρόνια να συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα, με τα ίδια αποτελέσματα , καθώς δεν έχω σταματήσει να δουλεύω», είπε ο αρσιβαρίστας.

Ο Ατάνας Λίτκοφ από το προπονητικό του επιτελείο παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Σλούκας (Ελλάδα), κατετάγη όγδοος με 23 βαθμούς, εξαργυρώνοντας την κατάκτηση του τίτλου στη Euroleague και την ανάδειξή του σε MVP του Final Four της διοργάνωσης.

Ένατος με 22 βαθμούς ήταν ο Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα ύπτιο και πρωταθλητής Ευρώπης στα 50 και 100 μέτρα ύπτιο Απόστολος Χρήστου (Ελλάδα).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σκιέρ αγώνας διάθλου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λίζα Βιτότσι εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς

Η Λίζα Βιτότσι χάρισε στην Ιταλία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο διάθλο, όμως αμφιβάλλει για το μέλλον της, ενώ και η Ντοροτέα Βίρερ αποσύρεται. Η Ιταλίδα πρωταθλήτρια δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει αν θα συνεχίσει.
Ομαδική φωτογραφία εκδήλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βράβευση Μαρίζας Κωχ και Παναγιώτη Γιαννάκη από την Ένωση Μανιατών

Η Μαρίζα Κωχ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης τιμήθηκαν από την Ένωση Απανταχού Μανιατών σε εκδήλωση στο ΣΕΦ, με βραβείο-δρεπάνι για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Δυρού, παρουσία πολλών επισήμων και με τοπικά δρώμενα.
Σοφία Ζαχαράκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η Ψαρούδα-Μπενάκη τίμησε την χώρα, την πολιτική και την επιστήμη

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αποχαιρέτησε μέσω ανάρτησης την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, υπογραμμίζοντας το υποδειγματικό έργο και την προσφορά της στην πολιτική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των γυναικών.
κλειστό γυμναστήριο Εκάλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: Εξαγγέλθηκε νέο κλειστό αθλητικό κέντρο από τον Γ. Βρούτση

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο, όπου ανακοίνωσε ανακατασκευή κερκίδας στο Δημοτικό Στάδιο και νέο κλειστό αθλητικό κέντρο, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.