ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Credit: Υπουργείο Υγείας

ΕΟΠΑΕ: Από 1/2 ξεκινά ο νέος φορέας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Με τον ΕΟΠΑΕ διασφαλίζεται το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της εξάρτησης και των εθισμών, καθολικά, χωρίς διακρίσεις.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Ο νέος Εθνικός Οργανισμός ξεκινά τη λειτουργία του από 1/2/2025 και αποτελεί μία τομή για το πεδίο των εξαρτήσεων και την ψυχική υγεία στην χώρα μας, καθώς πλέον συνενώνονται και λειτουργούν από κοινού, όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών προγραμμάτων τους.

Ο ΕΟΠΑΕ έρχεται να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ίδιος ασθενής. Ο νέος φορέας προσφέρει το κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρέχοντάς τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στο σύστημα και να επιλέξει τη θεραπεία που του ταιριάζει. Παράλληλα, εξασφαλίζει την απαραίτητη θεραπευτική συνέχεια στο εξαρτημένο άτομο ανεξαρτήτως της επιλογής του.

Με τον ΕΟΠΑΕ διασφαλίζεται το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της εξάρτησης και των εθισμών, καθολικά, χωρίς διακρίσεις. Με ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών σε κάθε περιοχή της χώρας, αντιμετωπίζεται η κάθε εξάρτηση υπό άλλο πρίσμα, ολιστικό, φροντίδας, συνεχές με γνώμονα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε εξαρτημένου.

Πρόεδρος του νέου Φορέα ορίζεται ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, με πολυετή εμπειρία και σε βάθος γνώση του αντικειμένου των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας. Ο κ. Θεοχάρης έχει στο παρελθόν διατελέσει Αναπληρωτής Διοικητής του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2014 – 2019) και Κοινός Διοικητής ΨΝΑ Δαφνί – ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2019 – 2020). Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το διάστημα 2020-2025. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης είναι μέλος του ΔΣ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (European Union Drug Agency - EUDA), μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) της Ελλάδας.

Από 1/2/25, ο κ. Θεοχάρης, ως πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ, αναλαμβάνει να ασκεί και καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στην χώρα μας.

Το υπόλοιπο Διοικητικό συμβούλιο αναλυτικά συνθέτουν οι:

  1. ΣΑΜΑΤΖΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ, Ψυχίατρος, Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ
  2. ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Σύμβουλος Διοίκησης και Οικονομικών, Β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ
  3. ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Οικονομολόγος, Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την ΒΑΡΒΕΡΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, Κοινωνική - Κλινική Ψυχολόγος
  4. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΕΙΡΗΝΗ, Νομικός, Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,
  5. ΜΑΤΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, Οικονομολόγος, Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον ΘΕΟΔΑΡΑΚΑΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
  6. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον ΜΑΛΤΕΖΟ ΙΩΑΝΝΗ, Ψυχίατρος
  7. ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Δήμαρχος Κηφισίας, Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, Δήμαρχος Καλαμάτας
  8. ΚΥΠΡΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Πρόεδρος του ΣΟΔΝ/ΕΜΠ, Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την ΤΣΙΑΧΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμηματάρχης του Τμήματος Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων ΔΔΑ/ΑΕΑ.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος δήλωσε: «Σήμερα, ο νόμος του Υπουργείου Υγείας για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων παίρνουν σάρκα και οστά. Η νέα καινοτόμα αυτή μεταρρύθμιση αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις εξαρτήσεις στην χώρα μας εστιάζοντας στον ίδιο τον άνθρωπο.

Ισχυροποιείται η δημόσια παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. έρχεται να διασυνδέσει όλες τις κατακερματισμένες υπηρεσίες, να αξιοποιήσει βέλτιστα τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, να εξαλείψει την αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών και να παρέχει υπηρεσίες στους ωφελούμενους και τους οικείους τους ολιστικά και ανθρωποκεντρικά. Όλες οι θεραπευτικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή. Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών θα καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν οιαδήποτε εξάρτηση και πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ  κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Η δημιουργία του ΕΟΠΑΕ αποτελεί ένα θεμέλιο αλλαγής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Γυρίζουμε σελίδα, υιοθετώντας μια ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, της θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη για όλες τις εξαρτήσεις, εξαρτητικές συμπεριφορές και εθισμούς με διαθέσιμες όλες θεραπευτικές επιλογές. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, όχι μόνο για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΟΠΑΕ, αλλά και για τη χάραξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά των Εξαρτήσεων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο δράσης, το οποίο θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες, θα προσφέρει σαφή κατεύθυνση και θα δώσει στη χώρα μας τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 200 νεκροί από τον Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, με 867 ύποπτα κρούσματα

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προκαλέσει πάνω από 200 θανάτους σε 867 ύποπτα κρούσματα τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα εκλογών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Το υπουργείο Υγείας δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του ΠΙΣ της 26ης Απριλίου, λόγω μη συμμόρφωσης σε αποφάσεις του ΣτΕ και παραβίασης σχετικών υπουργικών αποφάσεων για οικονομικά μη τακτοποιημένους συλλόγους.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα Νέας Αριστεράς για υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής την Πέτη Πέρκα, ρωτούν τον υπ. Υγείας για τη μείωση οργανικών θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στο ΓΝ Νίκαιας και γιατί δεν έχει αναστραφεί το μέτρο, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς αξιόπιστη υγεία στην περιφέρεια

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας εξαρτάται από αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας και επενδύσεις στα τοπικά νοσοκομεία, ενώ προοπτική προσφέρει και ο ιατρικός τουρισμός και η silver economy, μέσω καινοτόμων υπηρεσιών υγείας.
Ομάδα Σισμανόγλειου Νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ προσελκύει και πάλι νέους γιατρούς

Μεγάλη συμμετοχή καταγράφεται στη νέα προκήρυξη για 1.131 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ, με αρκετές θέσεις να προσελκύουν πολλούς υποψηφίους. Προσφέρονται κίνητρα 2.000 ευρώ για κάλυψη αναγκών σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Κανένα σύστημα υγείας δεν επιβιώνει χωρίς το προσωπικό του

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, κατηγορώντας τον για στοχοποίηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, υποκρισία, συγκάλυψη σκανδάλων και απαξίωση του ΕΣΥ.