ΓΔ: 2479.01 0.78% Τζίρος: 237.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:39
Σεισμογράφος γραφική παράσταση
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάργα

Ο σεισμός ήταν έντασης 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στην περιοχή Καναλάκι υπάρχουν πληροφορίες για αρκετά σοβαρές υλικές ζημιές και κατάρρευση παλαιών σπιτιών.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:49 τα ξημερώματα, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.

Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο επίκεντρο είχε και ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε 21 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα την 'Αρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο Καναλάκι την Πάργα και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Όλη η περιοχή είχε βυθιστεί στο σκοτάδι για αρκετή ώρα (πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί), ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα, έσπασαν τζάμια, έπεσαν σοφάδες στους δρόμους και σε πολλά σπίτια δημιουργήθηκαν ρωγμές.

Επίσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων καθώς και συνεργεία των Δήμων της περιοχής βγήκαν στα χωριά προκειμένου να έχουν εικόνα της κατάστασης μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

O Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στο facebook δήλωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχείτε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο σεισμού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στα δυτικά ανοιχτά του Μεξικού

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Μεξικού με επίκεντρο 116 χλμ. νοτιοδυτικά της Γκουασάβε, Σιναλόα και εστιακό βάθος 5 χλμ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πλησιάζουν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι νεκροί από τους σεισμούς 7,2 και 7,5 βαθμών στη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου ξεπέρασαν τους 1.900, με 10.571 τραυματίες. Πάνω από 50.000 αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων, αναφέρει ο Χόρχε Ροδρίγκες.
Κουτιά Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει δύο κλιμάκια εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό και σκυλιά Κ9 στη Βενεζουέλα, για έρευνα, διάσωση και υγειονομική υποστήριξη στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.
Σεισμός καταγραφικό γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πάνω από 58.000 κτίρια κατέρρευσαν από σεισμό, δείχνουν δορυφόροι

Ο διπλός σεισμός στη Βενεζουέλα προκάλεσε τουλάχιστον 1.719 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους και ζημιές ή καταστροφή σε περίπου 58.870 κτίρια, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία που ανέλυσε η NASA.