ΓΔ: 2677.47 0.90% Τζίρος: 123.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:36

Ολοκληρώθηκε η έρευνα PISA-2025 στην Ελλάδα, με αυξημένη συμμετοχή μαθητών

Στη φετινή έρευνα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα εγγραμματισμού των μαθητών στα βασικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Κατανόησης Κειμένου και των Μαθηματικών.

Με τη συμμετοχή 8.500 και πλέον μαθητών και μαθητριών, 500 εκπαιδευτικών ως συντονιστών σε 245 γυμνάσια και λύκεια ολοκληρώθηκε η η διενέργεια της έρευνας PISA 2025 στην Ελλάδα.

Όπως είχε, ήδη, γίνει γνωστό, στη φετινή έρευνα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα εγγραμματισμού των 15χρονων μαθητών στα βασικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Κατανόησης Κειμένου και των Μαθηματικών, καθώς και στα πρόσθετα πεδία των Αγγλικών (Foreign Language Assessment) και της Μάθησης για τον Ψηφιακό Κόσμο (Learning in a Digital World).

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, φέτος συμμετείχαν περισσότερα παιδιά σε σχέση με προηγούμενες φορές, και όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου, σε αυτό «συνέβαλλε η συνολική στρατηγική προετοιμασίας που για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και συστηματικότητα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την ομάδα PISA του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

Βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής αποτέλεσαν η ενίσχυση όλων των σχολείων του δείγματος με σημαντικό τεχνολογικό εξοπλισμό (4.500 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) και 2.500 ενσύρματα ακουστικά), η διάθεση στη σχολική κοινότητα Τράπεζας Θεμάτων τύπου PISA, η οποία είναι προσβάσιμη και εμπλουτίζεται στη διεύθυνση https://skills4life.gr/, αλλά και η αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης σχολικών μονάδων του δείγματος με προβλήματα συνδεσιμότητας.

«Η διεξαγωγή της έρευνας αποτελεί για το ΥΠΑΙΘΑ, ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια αξιοποίησης της έρευνας PISA με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.

Η έρευνα PISA χαρακτηρίζεται, επίσης, «βασικό εργαλείο» σε αυτήν την προσπάθεια, «με όρους ανύψωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και μείωσης της επίδρασης των κοινωνικών ανισοτήτων».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Προγραμματική συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τον εμπλουτισμό της Τράπεζας Θεμάτων «skills4life» και την ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων της έρευνας PISA.
  • Ο εμπλουτισμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας της Α' Λυκείου με σημαντικό αριθμό θεμάτων τύπου PISA, προκειμένου να αξιοποιηθούν συστηματικά την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Η ανίχνευση ελλειμμάτων στο επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στην Ελλάδα με στόχο στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα Προγράμματα Σπουδών, κ.λπ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έως 4 Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας από 27/8 έως 4/9/2026, με χρήση του 8ψήφιου κωδικού υποψηφίου και του αντίστοιχου password.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη γρήγορης στελέχωσης στα σχολεία για τη νέα χρονιά, με προσλήψεις αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και ήδη πραγματοποιημένους διορισμούς μέσα στον Αύγουστο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των 4.789 εκπαιδευτικών και 470 μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που διορίζονται μόνιμα. Η προθεσμία ορκωμοσίας είναι έως και τις 28 Αυγούστου 2026.
κατασκευή κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβαθμίζονται 214 οικίσκοι και κοινόχρηστοι χώροι στο Ζούμπερι

Χρηματοδότηση ύψους 982.528 ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για το 2026, με σκοπό την ολική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ζούμπερι, εστιάζοντας σε ασφάλεια, ανακαίνιση, προσβασιμότητα και νέο εξοπλισμό.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ώρα για απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για ΑΕΙ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά απαντήσεις από το Υπ. Παιδείας σχετικά με το ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταγγέλοντας ασυδοσία και αδιαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Συνταγματικό το πλαίσιο για τα Νομικά Πρόσωπα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα του πλαισίου για τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας ενστάσεις κατά διατάξεων του ν. 5094/2024 και υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.