ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
λογότυπο ΕΦΚΑ
Φώτο: Shutterstock

Αύριο η καταβολή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για 2019 - 2020

Οι δικαιούχοι της πληρωμής περιλαμβάνουν δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Αύριο, Παρασκευή, προγραμματίζεται η 8η κατά σειρά πληρωμή συνολικού ύψους 703.362,38 ευρώ, η οποία αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για τα έτη 2019 και 2020, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι της πληρωμής περιλαμβάνουν δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ. & Ι.Δ.Ο.Χ.). Η διαδικασία αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση στην αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ έως και τις 18 Ιουλίου 2025, ανεξάρτητα από το αν έχουν οφειλές προς τον οργανισμό.

Απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφών

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 63/2024 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), δεν απαιτείται πλέον προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας για την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους, απλοποιώντας έτσι τη σχετική διαδικασία.

Διαδικασία συμψηφισμού και αποπληρωμής οφειλών

Για όσους έχουν υφιστάμενες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, η επιστροφή των εισφορών πραγματοποιείται μετά τον συμψηφισμό του συνολικού ποσού οφειλής (ρυθμισμένης ή μη) με το αρχικά υπολογισθέν ποσό που πρόκειται να επιστραφεί, σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ. 1 του ν. 4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση Δ.15/Δ’/90598/11.11.2021.

Στην παρούσα 8η καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό φθάνει τα 11.476,74 ευρώ και θα καταβληθεί συνολικά σε 344 δικαιούχους.

Για όσους υπέβαλαν αιτήσεις από τις 19 Ιουλίου 2025 και μετά, οι συγκεκριμένες αιτήσεις βρίσκονται σε επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και η επιστροφή των ποσών θα γίνει σε επόμενη φάση με την ίδια διαδικασία.

Παράταση λειτουργίας για ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως και τις 31 Μαρτίου 2026 η λειτουργία των παρακάτω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας περαιτέρω χιλιάδες ασφαλισμένους:

  • «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς»
  • «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής Εισφορών για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς»
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΚΑ και ευρώ χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι 16 Ιανουαρίου

Περισσότερα από 63 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 66.607 δικαιούχους από 12 έως 16 Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες πληρωμές του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Υπουργείο Εργασίας επιγραφή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πληρώνονται από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου 2025

Από 22 έως 24 Δεκεμβρίου 2025 θα καταβληθούν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε 1.757.219 δικαιούχους, μέσω e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ. Στις 22/12, καταβάλλονται 1,13 δισ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2026.
Υπουργείο Εργασίας επιγραφή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι λαμβάνουν πληρωμές μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2025

Περισσότερα από 1,46 δισ. ευρώ θα λάβουν 3.086.186 δικαιούχοι μεταξύ 15 και 19 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Στις 19/12 θα δοθούν 1,263 δισ. ευρώ για συντάξεις Ιανουαρίου 2026 σε 2.550.000 άτομα.