ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα

Μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας ζητούν ναυτεργατικά σωματεία

Εννέα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ότι πολλές εταιρείες επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, ταχυπλόων και τουριστικών ημερόπλοιων αποφάσισαν να μην επανακκινήσουν και να μην ανοίξουν ναυτολόγια.

Την επέκταση των μέτρων στήριξης της ναυτικής εργασίας στους ναυτικούς, τα πλοία των οποίων αναμενόταν να ξεκινήσουν τις δρομολογιακές υποχρεώσεις τους από την 1η Απριλίου αλλά έδεσαν λόγω των περιοριστών μέτρων στις μετακινήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ζητούν, με επιστολή τους, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, εννέα ναυτεργατικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και η Πανελλήνια Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).

Τα σωματεία τονίζουν ότι πολλές εταιρείες επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, ταχυπλόων και τουριστικών ημερόπλοιων αποφάσισαν να μην επανακκινήσουν τα πλοία τους από την 1η Απριλίου και να μην ανοίξουν ναυτολόγια. Όπως προσθέτουν, μεταξύ αυτών των άνεργων ναυτικών περιλαμβάνονται και εκείνοι του προσωπικού γενικών υπηρεσιών στην ακτοπλοΐα, οι οποίοι λόγω μειωμένων χειμερινών οργανικών συνθέσεων είχαν απολυθεί και αναμενόταν να ξαναπιάσουν δουλειά τώρα.

Τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν στην επιστολή τους ότι ανάλογα προβλήματα ανεργίας αντιμετωπίζουν και ναυτικοί άλλων κατηγοριών πλοίων, για παράδειγμα φορτηγών, δεξαμενόπλοιων, επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δεν μπορούν να μεταβούν στα πλοία εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Απλήρωτοι είναι επίσης και οι εν ενεργεία ωρομίσθιοι καθηγητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ αφού οι σχολές που εργάζονται παραμένουν επί μακρόν κλειστές», επισημαίνουν τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για Οργανισμούς Λιμένων

Οι περισσότεροι φορείς χαιρέτισαν θετικά το νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας για τους λιμένες. Τονίζεται η σημασία των νέων ρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό, διαμόρφωση τιμολογίων και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στη διαφάνεια.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν 13 λιμενικά έργα 78,4 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 13 αναβαθμίσεων λιμανιών, ύψους 78,4 εκατ. ευρώ, που ενισχύουν ασφάλεια και προσβασιμότητα σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, μέσω κυρίως του «Ελλάδα 2.0».
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 50% έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Έως 50% εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και συχνά και στα οχήματα, θα ισχύουν για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος 2026-2027, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας και τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ξεκινά την Παρασκευή η εξέταση του νομοσχεδίου για Οργανισμούς Λιμένων

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της λειτουργίας των Οργανισμών Λιμένων, με στόχο την επίλυση θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας στο OPEN: Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή στο BLUE CARRIER 2

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια όλων στη φωτιά του «BLUE CARRIER 2», με το πλήρωμα και τον επιβάτη να μεταφέρονται ασφαλείς στην Τήνο. Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: «Ανακόψαμε νέες αυξήσεις και ενεργειακή ακρίβεια στη Ναυτιλία»

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία των μέτρων για τα ναυτιλιακά καύσιμα και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αναφέρθηκε στη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, το έργο του Λιμενικού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.