ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Μενδώνη: Νέο σύστημα πυρασφάλειας στο Μον Ρεπό και την Παλαιόπολη

Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας στο Μον Ρεπό και την αναβάθμιση της προστασίας του Μουσείου Παλαιόπολης, για την ασφάλεια και τη διαφύλαξη των μνημείων.

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, καθώς και στην αναβάθμιση της πυροπροστασίας στο Μουσείο της Παλαιόπολης, που στεγάζεται στην ιστορική έπαυλη του Μον Ρεπό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η παρέμβαση στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία του Μουσείου και των συλλογών του, στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του κτήματος, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας εργαζομένων, επισκεπτών και των κατοίκων της γειτονικής περιοχής.

Το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ως απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. 

Η πυρασφάλεια αφορά τμήμα του κτήματος Μον Ρεπό, συνολικής έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, συμπεριλαμβάνοντας τον μνημειακό πυρήνα και το Μουσείο με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Στο πλαίσιο του έργου, αναβαθμίζεται η υφιστάμενη εγκατάσταση πυρόσβεσης στην έπαυλη και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ δημιουργείται νέο, αυτόματο και αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα. Στόχος είναι η προστασία των μνημείων και η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι το Μον Ρεπό έχει ενταχθεί, από το 2023, στον κατάλογο των χώρων που παρακολουθούνται συστηματικά για θέματα πυροπροστασίας, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Έχουν ήδη υλοποιηθεί σχετικές δράσεις και αυτοψίες από κοινά κλιμάκια των δύο υπουργείων, με προτεραιότητα τη βελτίωση των υποδομών προληπτικής πυροπροστασίας και την ολοκλήρωση σχεδίων διαφυγής επισκεπτών.

Το κτήμα ανήκει στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας έχει αρμοδιότητα για το τμήμα που φιλοξενεί αρχαιότητες. 

Με το νέο έργο, ενισχύεται η προστασία των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ μετά την ολοκλήρωση και της μελέτης πυροπροστασίας για το υπόλοιπο κτήμα, θα διασφαλιστεί η ολιστική θωράκιση της περιοχής ως ενιαίας δασικής και ιστορικής ενότητας.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος πυρόσβεσης του Μουσείου της Παλαιόπολης, καθώς και στοχευμένες εργασίες για την αναβάθμιση της ασφάλειας και της εποπτείας. 

Προβλέπεται η εγκατάσταση μόνιμου πυροσβεστικού υδροδοτικού δικτύου, η ενίσχυση των υποδομών πυρασφάλειας του Μουσείου, η τοποθέτηση κεντρικού μεγαφωνικού συστήματος για αναγγελία ηχητικών μηνυμάτων, η αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του υπάρχοντος πυροσβεστικού συγκροτήματος, καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης, συναγερμού, πυροσβεστικών φωλιών και φορητών μέσων πυρόσβεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστική λύση για τους εργαζόμενους της «Ορχήστρας των Χρωμάτων»

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει οριστική λύση για τους εργαζόμενους της «Ορχήστρας των Χρωμάτων», εξετάζοντας τη δυνατότητα μεταφοράς τους στην Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, διασφαλίζοντας βιώσιμη ένταξη και νέα δυναμική για την περιοχή.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Πλατανιά ζητά άμεση αποκατάσταση της Γέφυρας Κερίτη στο Ρέθυμνο

Ο δήμαρχος Πλατανιά ζητά με επιστολή του την άμεση διενέργεια των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της αποκατάστασης της Γέφυρας του Κερίτη, την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και τη σύγκληση σχετικής επιτροπής, λόγω καθυστερήσεων.
Ομιλητής στην απεργία ΑΔΕΔΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΕΔΥ: Προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 13 Μαΐου

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο για τις 13 Μαΐου 2026 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις 10:30 π.μ., για τη διεκδίκηση εργασιακών αιτημάτων.
Κατάστημα ΕΛΤΑ πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή εργαζομένων ΕΛΤΑ στην ευρωπαϊκή εκστρατεία για τα ταχυδρομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών συμμετέχει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία #SaveOurPost, με στόχο τη στήριξη βιώσιμων, δίκαιων και κοινωνικά προσανατολισμένων ταχυδρομικών υπηρεσιών στον νέο EU Delivery Act.