ΓΔ: 2642.23 -0.33% Τζίρος: 415.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μητέρα με μωρό αγκαλιά
Φωτο: Shutterstock

Σε 15 νομούς της Ελλάδας, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις για 41 χρόνια

Ο Β. Κοτζαμάνης τονίζει πως πίσω από τους εθνικούς μέσους όρους υπογεννητικότητας κρύβονται σημαντικές περιφερειακές διαφορές, με ορισμένους νομούς να έχουν συνεχή αρνητικά φυσικά ισοζύγια έως και 45 χρόνια, επηρεάζοντας ανάπτυξη και συνοχή.

Η υπογεννητικότητα αποτελεί διαρκές θέμα δημόσιου διαλόγου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις σημαντικές διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται κάτω από τους εθνικούς μέσους όρους. Σύμφωνα με τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, αφυπηρετήσαντα καθηγητή Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), οι αποκλίσεις στα φυσικά ισοζύγια (γεννήσεις-θάνατοι) επηρεάζουν καθοριστικά τόσο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όσο και τη συνοχή διαφόρων περιοχών της χώρας.

Σε πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του ΙΔΕΜ, ο κ. Κοτζαμάνης αναλύει την εξέλιξη των φυσικών ισοζυγίων στην Ελλάδα από το 1980 έως σήμερα. Όπως σημειώνει, από το 1951 έως το 2010 τα φυσικά ισοζύγια παρέμειναν θετικά, με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο (1998–2003). Ωστόσο, από τη δεκαετία του 2010 καταγράφονται σταθερά περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες.

Η μεταβολή αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, αφενός στην αύξηση των θανάτων λόγω γήρανσης του πληθυσμού (οι άνω των 65 ετών αυξήθηκαν από 520 χιλ. το 1951 σε 2,5 εκατ. σήμερα) και αφετέρου στη μείωση των γεννήσεων (από 148 χιλ. το 1980 σε 68,5 χιλ. το 2024). Οι γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1955 και 1985 αποκτούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ανάλυση σε περιφερειακό επίπεδο αποκαλύπτει έντονες διαφοροποιήσεις. Ενώ σε εθνικό επίπεδο οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων στα 20 από τα 45 εξεταζόμενα έτη, σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν νομοί όπου το φαινόμενο αυτό επικρατεί για πολύ μεγαλύτερες περιόδους. Σε έξι νομούς, όπως η Αρκαδία και η Λακωνία, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις για 45 συνεχόμενα χρόνια, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως το Ρέθυμνο, το φαινόμενο εμφανίζεται σπάνια.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στις διαφορετικές μεταπολεμικές τάσεις εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, καθώς και στη διαφορετική γονιμότητα των γενεών που απέκτησαν παιδιά μετά το 1980. Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει σε ανομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία, με αποτέλεσμα ορισμένοι νομοί να συγκεντρώνουν περισσότερους ηλικιωμένους και άλλοι περισσότερους νέους, γεγονός που διαμορφώνει τη δημογραφική δυναμική κάθε περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

φαρμακευτική βιομηχανία μηχανή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΦ: Η Ελλάδα ενισχύει ευρωπαϊκή παραγωγή με 51 μονάδες και 31 κέντρα R&D

Η επίσκεψη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής, της ασφάλειας εφοδιασμού και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
εγκέφαλος και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση εγκεφαλικών σε νέους ενήλικες στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια

Τα εγκεφαλικά επεισόδια διπλασιάστηκαν σε ενήλικες 20-54 ετών στις ΗΠΑ από το 1993 ως το 2020, σύμφωνα με μελέτη στο «Neurology». Η αύξηση αφορά κυρίως στα ισχαιμικά περιστατικά, ενώ βελτιώθηκε η επιβίωση μετά το επεισόδιο.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης προς Γεωργιάδη: Δεν προστατεύεις πολίτες και θεσμούς

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε στον Άδωνη Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για «πανικό» του υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι είναι εκτεθειμένος ηθικά και πολιτικά, αδυνατώντας να προστατεύσει τον θεσμό και τους πολίτες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο υπουργός παραδέχεται ότι οι ιδιωτικές δομές υγείας μένουν ανεξέλεγκτες

Ο Κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η πρόθεση επανίδρυσης του σώματος επιθεωρητών υγείας από τον υπουργό δείχνει αποτυχία του υφιστάμενου μοντέλου ελέγχου στις ιδιωτικές δομές και τόνισε πως υπάρχει έλλειμμα εποπτείας και διαφάνειας.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά και την παραίτηση του Υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την παραίτηση Γεωργιάδη μετά από αποκαλύψεις του Πολάκη ότι προωθούσε κλινική πλασμαφαίρεσης χωρίς ενδείξεις, σχετίζοντας το με υπόθεση που κόστισε πρόσφατα τη ζωή του Γιώργου Μαζωνάκη.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Τα ευρήματα από τους πρώτους 8 ελέγχους σε ιατρικούς χώρους

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα πρώτα ευρήματα ελέγχων για παράνομες διαδικτυακές αναφορές σε ιατρικές υπηρεσίες, έπειτα από σχετική του εντολή και έρευνα στο διαδίκτυο.