ΓΔ: 2468.72 0.36% Τζίρος: 174.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:39
Μαθητής
Αυξημένος αριθμός φορέων και όχι κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους υπευθύνους του.

Στις 15 Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως.

Με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας τέθηκε τέλος στην αγωνία μαθητών και γονέων σχετικά με την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, η οποία εν τέλει θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως εξής:

Λειτουργία σχολείων

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός. Πρώτα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Ύστερα, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, και του Γυμνασίου. Επίσης, το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όσο για τη νέα σχολική χρονιά, 2020-21, θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά». Πάντως, τόνισε ότι εάν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

  • Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
  • Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
  • Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
  • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
  • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
  • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
  • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
  • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Προ της έναρξης, θα σταλούν στους διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
  • Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
  • Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
  • Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας - Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
  • Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
  • Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ' Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α', Β' Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Ωστόσο, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ισχύει ισχυρή σύσταση από πλευράς Πολιτείας για τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα θα ισχύουν και στα φροντιστήρια. 

Ειδικά σχολεία

Για τα ειδικά σχολεία, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή λειτουργία τους.

Δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου, ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα λειτουργεί κανονικά το καλοκαίρι

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα μείνει διαθέσιμο και το καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, διαγωνίσματα και βιντεομαθήματα σε μαθητές και αποφοίτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οι χρήστες ξεπέρασαν τις 410.000.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μαρινάκης: Ορόσημο για την εκπαίδευση το 2ο Ειδικό Δημοτικό Ρεθύμνου

Το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου θα λειτουργήσει σύντομα στο Ρουσοσπίτι, ενισχύοντας τις δομές ειδικής εκπαίδευσης και καλύπτοντας τις ανάγκες μαθητών και οικογενειών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου για ισότιμη εκπαίδευση.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής ακαδημαϊκός κόμβος

Στο επίκεντρο εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, διεθνοποίησης των ΑΕΙ και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηματοδότηση 115,85 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ για συντήρηση και επισκευές υποδομών

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει χρηματοδότηση 115,85 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών των δημόσιων ΑΕΙ, καλύπτοντας μικρής κλίμακας έργα συντήρησης, επισκευών και τεχνικές μελέτες έως το 2030.