ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:53
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Κατεπείγουσα διοικητική εξέταση από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την υπόθεση ευλογιάς

Σε εξέλιξη κατεπείγουσα διοικητική εξέταση στο Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για πιθανές παραλείψεις σχετικά με την ευλογιά προβάτων. Προθεσμία έως 17 Νοεμβρίου.

Σε κατεπείγουσα διοικητική εξέταση προχωρά ο «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με στόχο τη διερεύνηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών υπαλλήλων, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2025.

Η εξέταση αφορά τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε πειθαρχικό παράπτωμα, ειδικά ως προς το αν ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ζώων από τη νόσο της ευλογιάς.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται, «ύστερα από εμφάνιση ύποπτου κρούσματος ευλογιάς σε ζώο, η εκμετάλλευση προβάτων του Ινστιτούτου κηρύχθηκε μολυσμένη από ευλογιά των προβάτων και επιβλήθηκε σειρά μέτρων που αφορούν στη θανάτωση όλων των προβάτων της εκμετάλλευσης, την καταστροφή των πτωμάτων, την καταστροφή ή επεξεργασία των ζωοτροφών, των σκευών, των αντικειμένων κ.ά., την απολύμανση των σταβλικών εγκαταστάσεων, των γύρω χώρων και των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ζώων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και την επανεισαγωγή στην εκμετάλλευση ζώων ευαίσθητων στην ευλογιά, μετά από χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας».

Παράλληλα, η διοικητική εξέταση θα προσδιορίσει τα πρόσωπα που ενδεχομένως φέρουν ευθύνη, καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες ενδέχεται να διαπράχθηκε πειθαρχικό παράπτωμα.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 17 Νοεμβρίου 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόταση για 45 δισ. ευρώ στήριξη στον αγροτικό τομέα της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε ως σημαντική στήριξη τη δέσμευση 45 δισ. ευρώ για τους αγρότες, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και η αγροτική πολιτική παραμένει εθνική προτεραιότητα έως το 2034.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά ο νόμος θα εφαρμοστεί στα μπλόκα

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με τους αγρότες, αλλά αν συνεχιστούν οι αρνήσεις, θα προχωρήσει σε αποφάσεις για τα ανοιχτά θέματα και θα εφαρμόσει το νόμο για τα μπλόκα, καθώς δεν μπορεί να μένει θεατής.
Τρακτέρ σε μπλόκο αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στη Νίκαια: Διακοπή στην αερογέφυρα και 48ωρο καθολικό «μπλακάουτ»

Κλιμακώνουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας: σήμερα στις 12:00 διακόπτουν την κυκλοφορία στην αερογέφυρα (ρεύμα Αθήνα–Θεσσαλονίκη), ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή προχωρούν σε 48ωρο καθολικό «μπλακάουτ».
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης εναντίον μπλόκων: Έχουν δοθεί 3,82 δισ. ευρώ στους αγρότες

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το 2025 δόθηκαν 3,8 δισ. ευρώ στους αγρότες, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για να απέχουν από τον διάλογο. Παρείχε απαντήσεις σε επτά βασικά ερωτήματα.