ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Κτίριο ΑΑΔΕ
Το κτίριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Αττική.

ΑΑΔΕ: Στόχος η πάταξη φοροδιαφυγής με έλεγχο αγροτικών επιδοτήσεων

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε την αποφασιστικότητα της φορολογικής διοίκησης για νέες απαιτητικές αποστολές όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις και η καταγραφή ακινήτων, στο 14th Thessaloniki Tax Forum.

Με τη φράση «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε», ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, αποτύπωσε το βάρος αλλά και την αποφασιστικότητα με την οποία η φορολογική διοίκηση εισέρχεται σε μια νέα, απαιτητική αποστολή. Η αποστολή αυτή αφορά τη διαχείριση κρίσιμων λειτουργιών που ξεπερνούν τον στενό πυρήνα της φορολογικής διοίκησης, με έμφαση στις αγροτικές επιδοτήσεις και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους.

Σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Φορολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννη Σταυρόπουλο, στο πλαίσιο του 14th Thessaloniki Tax Forum, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της ΑΑΔΕ, στις νέες αρμοδιότητες της Αρχής, στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στο σχέδιο καταγραφής της ακίνητης περιουσίας μέσω του συστήματος ΜΙΔΑ.

Η αξιοπιστία ως θεμέλιο της νέας αποστολής

Ο διοικητής τόνισε ότι «η φορολογική διοίκηση καλείται πλέον όχι μόνο να εισπράττει αλλά και να δίνει», εξηγώντας πως η τεχνογνωσία και η αξιοπιστία της ΑΑΔΕ είναι οι λόγοι για τους οποίους το κράτος της αναθέτει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες.

Αναφερόμενος στην προσαρμοστικότητα ως βασικό συστατικό ανθεκτικότητας των δημόσιων οργανισμών, σημείωσε ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει δεν είναι μόνο η τεχνολογία ή η ψηφιοποίηση, αλλά η δυνατότητα να προσαρμόζεσαι κάθε φορά στις νέες προκλήσεις». Υπενθύμισε μάλιστα ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως η ΑΑΔΕ θα λειτουργούσε κάποτε ως μηχανισμός μαζικών πληρωμών ή διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων.

Σχολιάζοντας την κρίση αξιοπιστίας γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως αισθάνθηκε «πάρα πολύ άσχημα ως Έλληνας» όταν άκουσε την Ευρωπαία εισαγγελέα να χαρακτηρίζει τον οργανισμό «ακρωνύμιο της διαφθοράς». Τόνισε ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας αποτελεί εθνική υποχρέωση και πως η εμπλοκή της ΑΑΔΕ είναι «καθήκον απέναντι στη χώρα».

Η ΑΑΔΕ, όπως είπε, καλείται να ενσωματώσει ένα σύνθετο και βεβαρημένο πεδίο στις αρχές της διαφάνειας, των ελέγχων, της ψηφιακής παρακολούθησης και της λογοδοσίας. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η ΑΑΔΕ είναι «καταδικασμένη να πετύχει».

Ψηφιακά εργαλεία και τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Ο διοικητής υπογράμμισε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής συνεχίζεται, με αισθητή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στη μείωση του κενού ΦΠΑ, που εκτιμάται στο 9% για το 2024, καθώς και στο γεγονός ότι στους ελέγχους του πρώτου τριμήνου του 2026 εντοπίστηκαν παραβάσεις περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Προανήγγειλε νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για εκδηλώσεις και γάμους, τα οποία θα περιορίσουν τις «γκρίζες ζώνες» της αγοράς. «Αν δεν διευκολύνουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς, δεν περνάμε το σωστό μήνυμα», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία της ΑΑΔΕ, αποκαλύπτοντας ότι αναπτύσσονται εργαλεία «profiling» για διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών και φορολογουμένων. «Ανοίγουμε τώρα την πόρτα να δούμε τι έχει μέσα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η ΑΑΔΕ εγκαταλείπει τη λογική του «one size fits all» και διαφοροποιεί την αντιμετώπιση μεταξύ συνεπών πολιτών και εκείνων που συμμετέχουν σε εγκληματικές πρακτικές φοροδιαφυγής.

Ενοποίηση ελέγχων και νέα ελεγκτικά κέντρα

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε τη νέα οργανωτική δομή των ελεγκτικών μηχανισμών, με ενιαία αντιμετώπιση φορολογικού και τελωνειακού εγκλήματος. Όπως ανέφερε, τα κυκλώματα παραβατικότητας συνδέονται μέσω εικονικών εταιρειών, αχυρανθρώπων και παράνομων δικτύων που επεκτείνονται σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και άλλες δραστηριότητες.

Το μοντέλο των ελεγκτικών κέντρων που εφαρμόζεται ήδη σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα μέσα στο 2026, ώστε οι έλεγχοι να αποσυνδεθούν από τα στενά τοπικά όρια αρμοδιότητας.

Συνδέοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη συνολική αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής αναφέρθηκε και στην έκθεση του ΔΝΤ για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, τονίζοντας ότι «το πραγματικό μας κέρδος είναι η αξιοπιστία». Όπως είπε, η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί σε παράδειγμα μεταρρύθμισης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Μιλώντας για τη φορολογική κουλτούρα, προτίμησε τον όρο «φορολογική υπευθυνότητα», επισημαίνοντας: «Το κράτος είμαστε εμείς. Τα δημόσια έσοδα είναι δικά μας».

Το σχέδιο ΜΙΔΑ για την ακίνητη περιουσία

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Πιτσιλής στο σύστημα Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο σύνθετα έργα της ΑΑΔΕ. Το σχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση του Ε9 με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και άλλες βάσεις δεδομένων, δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα για κάθε ακίνητο.

Το ΜΙΔΑ θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς σήμερα υπάρχουν δυσκολίες στην αποτύπωση της πραγματικής κατοχής και χρήσης αγροτεμαχίων. Ο κ. Πιτσιλής περιέγραψε την κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, όπου επί δεκαετίες πραγματοποιούνται άτυπες ανταλλαγές και ενοικιάσεις γης χωρίς επίσημη καταγραφή, με το νέο σύστημα να επιχειρεί να αποτυπώσει αυτή την πραγματικότητα «ψηφιακά και με διαφάνεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα ΑΑΔΕ λουκέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ: Λουκέτο και πρόστιμο σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στον Κεραμεικό

Παράβαση φορολογικής νομοθεσίας εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στον Κεραμεικό, με μη διασυνδεδεμένα POS και μη έκδοση εισιτηρίων. Επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και σφράγιση για 48 ώρες.
pitsilis_aade
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

171 εκατ. λογαριασμοί με 13 τρισ. ευρώ ανταλλάχθηκαν διεθνώς το 2024

Στο επίκεντρο της 25ης Συνάντησης APRG του ΟΟΣΑ στην Αθήνα τίθεται η ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας. Ο Γ. Πιτσιλής τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και αναφέρθηκε στην ανταλλαγή δεδομένων για 171 εκατ. λογαριασμούς το 2024.
Υπάλληλοι σε επιχείρηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «φως» τα στοιχεία όλων των μετόχων ακόμη και των υπεράκτιων εταιρειών

Στην ΑΑΔΕ μεταφέρεται η εποπτεία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, στο οποίο μπαίνουν υποχρεωτικά και οι υπεράκτιες εταιρείες. Ανοικτί σε όσους έχουν έννομο συμφέρον καθώς και σε ερευνητές και δημοσιογράφους.
επενδύσεις και αποδόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο «μέρισμα» από τα κέρδη των επιχειρήσεων προσδοκά το Δημόσιο το 2027

Αισθητή αύξηση πάνω από 15% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, λόγω της υψηλής κερδοφορίας που παρουσιάζουν φέτος οι εισηγμένες και μη εταιρείες.