Φώτο: ΓΣΕΕ

Διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες τα voucher καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Η επαγγελματική κατάρτιση συνιστά κρίσιμο πυλώνα παρέμβασης και βασική ενεργητική πολιτική απασχόλησης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την χρήση των voucher.

Την αντίδραση της ΓΣΕΕ προκαλούν το σύστημα με την χρήση vouchers που με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) καταγράφει τις αδυναμίες του συστήματος, τονίζοντας πως οι πρακτικές «πελατειακού τύπου» επηρεάζουν αρνητικά τους εκπαιδευομένους, τους εκπαιδευτές και το σύνολο της κοινωνίας, ενώ διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εντοπίζονται αδύναμα σημεία του συστήματος των vouchers και συνδέονται με την περιορισμένη «δυνατότητα των ωφελουμένων να επιλέγουν με αξιόπιστα και έγκυρα κριτήρια», λόγω της απουσίας «κατάλληλης, επαρκούς και αξιόπιστης ενημέρωσης».

Σημειώνεται πως η «έλλειψη πληροφόρησης δημιούργησε το έδαφος για μία σειρά προβληματικών, συχνά καταχρηστικών, πρακτικών» που ήγειραν προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος των vouchers υπό όρους αγοράς, ελεύθερου ανταγωνισμού και εμπορευματοποίησης. Αυτές οι «πελατειακού τύπου» πρακτικές επηρεάζουν αρνητικά τους εκπαιδευομένους, τους εκπαιδευτές και το σύνολο της κοινωνίας ενώ «αναπαράγουν στρεβλά πρότυπα» και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Όπως αναφέρεται, «η τυπική και η μη τυπική εκπαίδευση αποτελούν αυτόνομα συστήματα, τα οποία, ωστόσο, επικοινωνούν, συμπληρώνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται να συνεργούν, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης για τη χάραξη και την υλοποίηση της εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, η επαγγελματική κατάρτιση -εκτός της σημαντικής εκπαιδευτικής διάστασής της- συνιστά κρίσιμο πυλώνα παρέμβασης, βασική ενεργητική πολιτική απασχόλησης συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος».

Σύμφωνα με το κείμενο παρέμβασης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «το "εργαλείο" των vouchers κυριαρχεί στον σχεδιασμό πολιτικών επαγγελματικής κατάρτισης και στην υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων από το 2012. Παράλληλα, εφαρμόζεται στο πεδίο της προσχολικής αγωγής, ενώ συχνά κατατίθενται θέσεις και προτάσεις για την επέκτασή του και στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα».

«Με άξονα την επιστημονική τεκμηρίωση, η συνεισφορά μας αναδεικνύει προβληματισμούς και προβάλλει κριτικά αναχώματα γύρω από την κυρίαρχη ρητορική περί ευελιξίας, ανταγωνισμού, αποδοτικότητας και ελευθερίας επιλογής» σημειώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τονίζει: «Με επιχειρήματα από τα πεδία της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αναδεικνύουμε τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, τις προκλήσεις που απορρέουν από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τις αναπλαισιώσεις των πολιτικών διακυβέρνησης και ρύθμισης σε εθνικό επίπεδο». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μετατόπισης της έμφασης στην ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και επισημαίνει τη σημασία της στοχευμένης ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών προώθησης της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρυθμίσεις κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ζητά με επιστολή στον Βρούτση η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας και ζητά να ψηφιστούν άμεσα μέτρα για την απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηροί έλεγχοι για να μην έχουμε νέα περιστατικά «Μανωλάδας»

Η ΓΣΕΕ με αφορμή το περιστατικό όπου εργοδότης πυροβόλησε δυο Ινδούς εργάτες που θέλησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι των συνθηκών εργασίας και αμοιβής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικά χαμηλός ο βαθμός διακινδύνευσης θέσεων από την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας

Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας θα επιφέρει μεταβολές στον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους σε συνθήκες κακοκαιρίας

Προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού η ΓΣΕΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.