ΓΔ: 2167.81 3.10% Τζίρος: 195.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:29:35
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

ΥΠΠΟ: Έργο προστασίας για Ηραίο Σάμου, θωράκιση από θαλάσσια διάβρωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε έργο προστασίας του Ηραίου Σάμου από τη θαλάσσια διάβρωση, με παρεμβάσεις θωράκισης της ακτής και των υποδομών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μνημείου.

Στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου της Σάμου από τη θαλάσσια διάβρωση προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση για την ακτομηχανική μελέτη που αφορά την αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής, καθώς και για τις σχετικές περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες των οριστικών λιμενικών έργων.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι το Ηραίο της Σάμου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της ιωνικής αρχιτεκτονικής, ενταγμένο από το 1992 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα, το Ηραίο είναι ένας από τους 25 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει σχέδια αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Όπως επισημαίνεται, η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου στο παραλιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με τις κλιματικές μεταβολές των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη διάβρωση της περιοχής και του τοίχου αντιστήριξης στα όρια του χώρου. 

Η κατάσταση αυτή καταγράφηκε και κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται έχουν στόχο τη θωράκιση της ακτής και την αντιμετώπιση των διαβρωτικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές στις παράκτιες υποδομές, όπως το κτήριο αναψυκτηρίου και τον αύλειο χώρο του. 

Το έργο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του χώρου στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες και θα συμβάλλει στην προστασία του πολιτιστικού τοπίου του νοτιοανατολικού μετώπου της Σάμου.

Επιπλέον, λόγω του προσανατολισμού της ακτογραμμής, οι νότιοι άνεμοι προκαλούν έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται εκτεταμένες φθορές μπροστά από το κτήριο του αναψυκτηρίου. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση του μετώπου και του προαύλιου χώρου του κτηρίου.

Το έργο, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα Νέων 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στο Μέγαρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Β΄ Πιλοτική Φάση του προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, με το Μέγαρο Μουσικής να προσφέρει μουσικά και παραστασιακά εργαστήρια σε 45 συμμετέχοντες, ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση και τη συνοχή.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη - Τσιενκόφσκα: Ώθηση στη πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας

Συνάντηση Μενδώνη-Τσιενκόφσκα στη Βαρσοβία εστίασε στη διμερή συνεργασία στον πολιτισμό, την ΕΕ πολιτική ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγαθών και την κλιματική αλλαγή. Προγραμματίζεται έκθεση ελληνικής τέχνης στην Πολωνία το 2027.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Μνημείο ιστορίας η συλλογή φωτογραφιών Καισαριανής

Η απόκτηση από το ΥΠΠΟ της συλλογής με τις 262 φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944 αποτελεί πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο. Ο Ν. Κακλαμάνης συνεχάρη το υπουργείο και υπογράμμισε τη στήριξη της Βουλής.
Στοίβα βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της εκτέλεσης 200 την Πρωτομαγιά του 1944

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Συλλογή Χόιερ, μεταξύ τους και από την εκτέλεση στην Καισαριανή το 1944, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΥΠΠΟ. Ανακοινώθηκε και η ίδρυση Εθνικού Φωτογραφικού Αρχείου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μενδώνη με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας προωθώντας τη συνεργασία στον πολιτισμό. Με την Ινδονησία συζητήθηκαν η υπογραφή μνημονίου, ανταλλαγή δράσεων και γλυπτών, και πρόσκληση υπουργού στην Ελλάδα.