ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Η Λίνα Μενδώνη εκφωνεί ομιλία σε επίσημη εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΥΠΠΟ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026»

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το 2026 με ενισχυμένο πρόγραμμα και 95 εκδηλώσεις, επικεντρωμένος φέτος στην «επιστροφή στον άνθρωπο».

Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση το καλοκαίρι του 2025, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το 2026 για την έβδομη χρονιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το πρόγραμμα ενισχύεται σημαντικά, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκδηλώσεων από 70 σε 95, ενώ ο κεντρικός θεματικός άξονας αντλεί έμπνευση από τον στίχο του Μενάνδρου «Ως χαρίεν έστ' άνθρωπος, όταν άνθρωπος η». Ο θεσμός έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και συνεχίζει να ενισχύει τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης.

Στην έβδομη διοργάνωση, η καλλιτεχνική κοινότητα καλείται να δημιουργήσει έργα με επίκεντρο την επιστροφή στον άνθρωπο. Σε μια εποχή που η τέχνη ταλαντεύεται ανάμεσα στον ανθρωπισμό και τον μετανθρωπισμό, καθώς και ανάμεσα στις ζωντανές παραστατικές τέχνες και το ψηφιακό περιβάλλον, η επιστροφή στον άνθρωπο θεωρείται ουσιαστική επιλογή για τη σύγχρονη δημιουργία. Οι παραστατικές τέχνες παραμένουν χώρος διαρκούς προβληματισμού για την ανθρώπινη κατάσταση, σε μια περίοδο που οι έννοιες του ανθρώπινου και του ανθρωπισμού υφίστανται πρωτοφανείς προκλήσεις και αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Το πρόγραμμα του 2026 θα συγκροτηθεί από προτάσεις που θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση προς πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν ως Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ).

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://portal.culture.gov.gr/login/) από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 έως και τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026.

Κάθε πρόταση οφείλει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους εξής έξι τομείς:

* Μουσική (όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων μορφών και νέων μέσων)

* Θέατρο (όλες οι μορφές, με απαίτηση πρωτότυπης μουσικής όταν αυτή αποτελεί τη δεύτερη τέχνη)

* Χορό (με διασκευή ή παράφραση υπάρχουσας μουσικής, απαιτείται πρωτότυπη μουσική όταν αυτή είναι η δεύτερη τέχνη)

* Μουσικό θέατρο (με υποχρεωτικά πρωτότυπη μουσική)

* Εικαστικές τέχνες/περφόρμανς (όλα τα είδη)

* Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους

Στις εικαστικές προτάσεις, η έκθεση μπορεί να διαρκεί καθ’ όλη την περίοδο του προγράμματος, ενώ η δεύτερη τέχνη παρουσιάζεται έως δύο φορές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για 95 παραγωγές, με κάθε πρόταση να εντάσσεται σε κατηγορία χρηματοδότησης ύψους 15.000 ή 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν πρωτότυπη δημιουργία, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, και να βασίζεται στον θεματικό άξονα της επιστροφής στον άνθρωπο, με στόχο τη σύνθεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα, με την επιλογή των χώρων να γίνεται σε συνεργασία της Επιτροπής Αξιολόγησης και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021. Τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη αναλαμβάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, ως εποπτευόμενος οργανισμός του ΥΠΠΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Πρόταση οριοθέτησης Πηγών Αρμένων για Ιστορικό Τόπο στον Δήμο

Οι Πηγές Αρμένων Αποκορώνου στα Χανιά παίρνουν καθεστώς προστασίας ως ιστορικός τόπος, μετά από προσπάθειες του δήμου και του ΥΠΠΟ. Επόμενο βήμα, διαβούλευση για την οριοθέτηση και πιθανή απαλλοτρίωση του ακινήτου.
παραθαλάσσιο χωριό Κεφαλονιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Προστασία και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης Αγίας Ευφημίας

Το ΥΠΠΟ ανακοινώνει έργο 330.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία Κεφαλλονιάς, με νέες υποδομές προσβασιμότητας και αποκατάστασης, μέσω του ΠΕΠ Ιόνιοι Νήσοι 2021-2027.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίνα Μενδώνη: «Ο Νίκος Καλογερόπουλος υπηρέτησε την τέχνη με ήθος»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Καλογερόπουλου, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, διατηρώντας ακεραιότητα, ήθος και αφοσίωση στην τέχνη.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: 1.106.000 ευρώ σε Πολυθεματικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1.106.000€ για πολυθεματικά φεστιβάλ το 2026. Στόχος η στήριξη πολιτιστικών φορέων πανελλαδικά, ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτισμό.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα πολιτισμού - Τελικό στάδιο για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Αυτοψία σε πολιτιστικά έργα του Έβρου έκανε η Λίνα Μενδώνη με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ. Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποκαθίσταται και θα παραδοθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα, παλαιά σχολεία θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.