ΓΔ: 2355.98 -0.59% Τζίρος: 13.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:36
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
Φώτο: Shutterstock

Μεταφορικό ισοδύναμο και για τους νησιώτες που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Νησιώτες που μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα για τις μετακινήσεις τους να αξιοποιούν το συγκεκριμένο μέτρο, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν τον Μοναδικό Αριθμό του Νησιώτη.

Οι νησιώτες που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντάσσονται στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τους επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 1772, τεύχος β'.

Με την απόφαση αυτή εφαρμόζεται η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020 (Νόμος 4676/20, άρθρο 51, παρ.2), που προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος υπαγωγής στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με κατάθεση αίτησης του δικαιούχου σε έγχαρτη μορφή.

Δηλαδή, νησιώτες που μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα για τις μετακινήσεις τους να αξιοποιούν το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είναι οι πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι μοναχοί, οι μοναχές και γενικά οι νησιώτες που είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν τον Μοναδικό Αριθμό του Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), σε έγχαρτη μορφή.

Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από τις 9 Μαΐου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. H υποβολή της αίτησης γίνεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο www.hcg.gr. υπάρχει υπόδειγμα της αίτησης, όπου αναγράφονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών/ούσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι της Καλύμνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου λιμανιού στην Κάλυμνο

Ιστορική στιγμή για την Κάλυμνο χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος κ. Μαστροκούκος τη χρηματοδότηση κατασκευής αποβάθρας Ο/Γ σκαφών, προϋπολογισμού 13,1 εκατ. ευρώ, έργο που το νησί ανέμενε πάνω από 20 χρόνια, με στήριξη κυβέρνησης και φορέων.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο ανοικτά Ομάν — σώο το πλήρωμα

Ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ δέχθηκε πλήγμα ανοιχτά του Ομάν το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά το περιστατικό.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Άνοδος 51% στις έκτακτες επιθεωρήσεις στα πλοία

Αυξημένες κατά 51% ήταν φέτος οι έκτακτες επιθεωρήσεις σε πλοία, φτάνοντας τις 515 έως 21 Μαΐου, ενώ οι απαγορεύσεις απόπλου ανήλθαν σε 50, σημαντικά περισσότερες από τις 4 πέρσι, μετά από εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας σε Κομισιόν: Παρέμβαση για την παράνομη αλιεία από Τούρκους

Ο Β. Κικίλιας συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κ. Καδή τις προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων, την παράνομη αλιεία και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και τον σεβασμό του δικαίου της θάλασσας.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στο 97% η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Β. Κικίλιας, ανακοίνωσε μείωση 10% στα θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα το 2025 και κάλυψη ναυαγοσωστών 97% στις ελληνικές παραλίες, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της πρόληψης για να σωθούν περισσότερες ζωές.
Γιοτ σε γαλάζια θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή για το yachting με το «e-Ναυλοσύμφωνο» βλέπουν οι εκπρόσωποι

Το νέο ψηφιακό «e-Ναυλοσύμφωνο» παρουσιάστηκε στο Λαύριο, με θετικά σχόλια από εκπροσώπους ναυτιλίας και θαλάσσιου τουρισμού για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου.