ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πορτραίτο
Φώτο: SOOC

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την αληθινή ανθρωπιά

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναδεικνύει τη Γέννηση του Χριστού ως θεμέλιο της ανθρώπινης συνείδησης, της ταπεινότητας και του θεοκεντρικού ανθρωπισμού.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογραμμίζει τη σημασία της Γέννησης του Χριστού ως θεμέλιο της ανθρώπινης συνείδησης και της αληθινής ανθρωπιάς. 

Όπως αναφέρει, ο Χριστός, ως αληθινός άνθρωπος, γίνεται θεμέλιο της συνείδησης, προσφέροντας μια ζωντανή πνοή που διακρίνει τον άνθρωπο από τις σύγχρονες μηχανές και τους αλγορίθμους.

Η εορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το μήνυμα, δεν αφορά μόνο τη Θεία Γέννηση, αλλά και την ανάδειξη του αληθινού ανθρώπου. 

Μέσα από το ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, αναδύεται μια νέα ανθρωπότητα, με τον Χριστό να αναδεικνύει την αλήθεια του ανθρώπου και να θέτει τις βάσεις ενός θεοκεντρικού ανθρωπισμού.

Το μήνυμα επισημαίνει πως, παρά τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η αναζήτηση της αληθινής ανθρώπινης υπόστασης παραμένει επίκαιρη. 

Ο Χριστός παρουσιάζεται ως το αρχέτυπο του ανθρώπου, προσφέροντας απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα και ενισχύοντας την ενότητα χωρίς να καταργεί τη μοναδικότητα και τις διαφορές κάθε ανθρώπου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ταπεινότητα και την εκούσια πτωχεία του Θείου Βρέφους, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια της ιστορίας. 

Αυτή η στάση προσφέρει ριζική απάντηση στη διαρκή επιθυμία για εξουσία και δύναμη, προτάσσοντας την αξία της ενότητας και της ειρήνης.

Κλείνοντας, το μήνυμα τονίζει πως η Γέννηση του Χριστού εδραιώνει τον θεοκεντρικό ανθρωπισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος στη σύγχρονη κοινωνία. 

Η παράδοση της Εκκλησίας συνοψίζει αυτήν τη θέση με τη φράση: «οὐδὲν...ὅσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πάπας Λέων καλεί σε ειρήνη στην πρώτη χριστουγεννιάτικη ευλογία του

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ θα ανανεώσει σήμερα το αίτημά του για ειρήνη από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κατά την πρώτη του χριστουγεννιάτικη ευλογία, ενώ η έκκληση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία δεν βρήκε ανταπόκριση.
Χριστούγεννα Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδοσιακοί εορτασμοί και έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Σκάγιας θυμάται τα παλιά Χριστούγεννα στο Πλαίσιο Φιλιατών: «Γιορτάζαμε με καμπάνες τη νύχτα και μετά την εκκλησία, όλοι επιστρέφαμε σπίτι για να γιορτάσουμε με όσα είχαμε. Ήταν χρόνια φτωχικά, αλλά γεμάτα αγάπη.»
Χριστουγεννιάτικο χωριό Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Πρόσκληση για νέα ζωή και σκέψη

Το πνεύμα των Χριστουγέννων εκφράζει βαθιές πνευματικές αξίες: ταπεινότητα, αγάπη και προσφορά. Ενώνει τον άνθρωπο, καλλιεργεί την αληθινή ειρήνη και μας προτρέπει σε αλληλεγγύη και στήριξη.
Παραδοσιακό σοκάκι Αρναίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρναία Χαλκιδικής: Αιώνια έθιμα ξαναζωντανεύουν στα Αριστοτέλεια

Στην Αρναία Χαλκιδικής τα έθιμα είναι ζωντανό μέρος της καθημερινότητας, περνώντας από γενιά σε γενιά με συγκίνηση και πίστη. «Οι παραδόσεις είναι η ζωή μας», λέει ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Χρήστος Ζυγούρης.
Ιεράρχης Αγίου Δημητρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μετάφραση Καινής Διαθήκης στη Νοηματική από ομάδα κωφών

Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος τόνισε την ανάγκη μετάφρασης της Αγίας Γραφής στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ώστε οι κωφοί να κατανοούν τη Θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια. Το πρώτο βήμα έγινε με τα τέσσερα Ευαγγέλια από την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Θέατρο Παλλάς

Στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς τιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή 35 χρόνια από την εκλογή του και 65 από τη χειροτονία του. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από «Ρωμηών Πράξεις» υπό την αιγίδα της Βουλής.