ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φωτιά σε εργοστάσιο Βιολάντα

Βιολάντα: Στο μικροσκόπιο η διαρροή προπανίου και οι ευθύνες για την έκρηξη

Η ΔΑΕΕ διερευνά τη διαρροή προπανίου που φέρεται να προκάλεσε την έκρηξη στη Βιολάντα στα Τρίκαλα. Ελέγχονται αναφορές για οσμή αερίου, ύπαρξη αισθητήρων και τήρηση των διαδικασιών ασφάλειας.

Το ζήτημα της διαφυγής προπανίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως το πρόβλημα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οδήγησε στην έκρηξη και πυρκαγιά στη μονάδα της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα στα Τρίκαλα, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο πέντε γυναικών, αποτελεί το βασικό αντικείμενο της προανάκρισης που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον καταμερισμό των ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζοντας σε πιθανές παραλείψεις ή ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η διαφυγή προπανίου εντοπίστηκε σε υπογειοποιημένο σωλήνα που μετέφερε το αέριο από τη δεξαμενή που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου.

Τα στελέχη της ΔΑΕΕ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, πραγματοποίησαν εκσκαφή κατά μήκος του σωλήνα, ο οποίος περνά κάτω από υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και σε τμήμα της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου. Διαπιστώθηκε ότι το χώμα ήταν νωπό, ένδειξη διαρροής αερίου.

Δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές εδώ και καιρό για έντονη οσμή αερίου, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν αν υπήρχαν αισθητήρες ανίχνευσης, αν οι σχετικές αναφορές ελέγχθηκαν επαρκώς και αν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως. Εξετάζεται συνολικά αν στον τομέα της ασφάλειας τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να επιμεριστούν οι ευθύνες όπου χρειάζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Κατατέθηκε νέα έφεση για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

Νέα αίτηση για έφεση κατά της αποφυλάκισης του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» υπέβαλε σύζυγος θύματος της έκρηξης στα Τρίκαλα. Παρόμοια αιτήματα κατέθεσαν και άλλοι συγγενείς των πέντε θυμάτων του δυστυχήματος.
Κύβοι ανθρώπινης ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Λιγότερες γεννήσεις και αύξηση μέσης ηλικίας για γονείς μετά το 2009

Από το 1950 η γεννητικότητα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά: από 148.000 γεννήσεις το 1979-80, αναμένονται μόλις 67.000 το 2024-25. Παράλληλα, η μέση ηλικία απόκτησης παιδιών αυξήθηκε από τα 26,2 στα 32,2 έτη, σύμφωνα με έρευνα της ΙΔΕΜ.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμό και παραβάσεις πυροπροστασίας σε τέσσερις πόλεις

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε Πάρο, Τρίκαλα, Ρόδο και Χαλκιδική για εμπρησμό και παραβάσεις πυροπροστασίας. Στην Πάρο συνελήφθη άνδρας για πυρκαγιά σε «γουρούνα» που έκαψε 12 στρέμματα στη Στρούμπουλα Λευκών.
Καλαμπάκα από αέρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμπάκα Τρικάλων: Έργα 6 εκατ. ευρώ φέρνουν νέα εποχή στην πόλη

Η Καλαμπάκα, με πάνω από δύο εκατ. επισκέπτες ετησίως, αναπτύσσεται δυναμικά, όμως κάτοικοι ζουν ακόμη με χωματόδρομους και ελλείψεις υποδομών. Η Δημοτική Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Πόλεως.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Συγγενείς θυμάτων ζητούν έφεση για την αποφυλάκιση ιδιοκτήτη «Βιολάντα»

Συγγενείς θυμάτων της έκρηξης στη «Βιολάντα» κατέθεσαν αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ζητώντας έφεση κατά της απόφασης αποφυλάκισης του ιδιοκτήτη, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.