ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτιά σε εργοστάσιο Βιολάντα

Βιολάντα: Στο μικροσκόπιο η διαρροή προπανίου και οι ευθύνες για την έκρηξη

Η ΔΑΕΕ διερευνά τη διαρροή προπανίου που φέρεται να προκάλεσε την έκρηξη στη Βιολάντα στα Τρίκαλα. Ελέγχονται αναφορές για οσμή αερίου, ύπαρξη αισθητήρων και τήρηση των διαδικασιών ασφάλειας.

Το ζήτημα της διαφυγής προπανίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως το πρόβλημα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οδήγησε στην έκρηξη και πυρκαγιά στη μονάδα της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα στα Τρίκαλα, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο πέντε γυναικών, αποτελεί το βασικό αντικείμενο της προανάκρισης που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον καταμερισμό των ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζοντας σε πιθανές παραλείψεις ή ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η διαφυγή προπανίου εντοπίστηκε σε υπογειοποιημένο σωλήνα που μετέφερε το αέριο από τη δεξαμενή που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου.

Τα στελέχη της ΔΑΕΕ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, πραγματοποίησαν εκσκαφή κατά μήκος του σωλήνα, ο οποίος περνά κάτω από υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και σε τμήμα της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου. Διαπιστώθηκε ότι το χώμα ήταν νωπό, ένδειξη διαρροής αερίου.

Δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές εδώ και καιρό για έντονη οσμή αερίου, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν αν υπήρχαν αισθητήρες ανίχνευσης, αν οι σχετικές αναφορές ελέγχθηκαν επαρκώς και αν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως. Εξετάζεται συνολικά αν στον τομέα της ασφάλειας τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να επιμεριστούν οι ευθύνες όπου χρειάζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη μέλους σπείρας στη Θεσσαλονίκη για απάτες σε ηλικιωμένες

Η Αστυνομία συνέλαβε αλλοδαπό ύποπτο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται για δύο απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, με στόχο το παράνομο όφελος από τις πράξεις αυτές.
Κύβοι ανθρώπινης ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Μείωση γεννήσεων σε 1,4 εκατ. την επόμενη 20ετία, λέει έρευνα

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 65.000 το 2026. Βασική αιτία αποτελεί η αλλαγή στις συμπεριφορές και η αργή προσαρμογή κοινωνικών δομών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βουνοκορφές Πίνδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθηγητής ΠΘ: Το βουνό απαιτεί προσοχή στις υπαίθριες δραστηριότητες

Η στροφή των Ελλήνων σε βουνά και φαράγγια βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά αυξάνει κινδύνους λόγω έλλειψης γνώσης. Ο καθηγητής Χάρης Κουθούρης τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων σε εξωτερικές δραστηριότητες.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Προγράμματα αξιών σε σχολεία – Τι λέει η ιδρύτρια της Αξιον

Η ΑΞΙΟΝ - Ακαδημία Αξιών στο Solingen γιόρτασε δέκα χρόνια συνεργασίας με το σχολείο Geschwister-Scholl, προωθώντας την εκπαίδευση αξιών, τον αλληλοσεβασμό, την υπευθυνότητα και τη δημοκρατική συνείδηση στη σχολική κοινότητα.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξι συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε πέντε περιοχές της χώρας

Έξι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια έγιναν σε Ζάκυνθο, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αργολίδα και Εύβοια. Στη Ζάκυνθο, 39χρονος συνελήφθη για πυρκαγιά από σπινθήρα κατά τη διάρκεια εργασιών μετάλλου και του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Γυμναστική και διατροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Η άσκηση, βασικό όπλο για την πρόληψη των ασθενειών

Παρά την τεχνολογική πρόοδο, η σωματική δραστηριότητα μειώνεται παγκοσμίως, με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Οι ειδικοί ζητούν μετάβαση από τη θεραπεία στη στοχευμένη πρόληψη, δίνοντας έμφαση στην καθημερινή άσκηση.