ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εφτά κανόνες προστασίας από το νέο κορονοϊό

Επτά χρυσοί κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε και να ακολουθούμε κατά γράμμα στην μετά καραντίνας εποχή ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Επιστρέφουμε στις δουλειές μας, επιστρέφουμε σε καφέ και μπαρ, ξαναβλέπουμε φίλους και γνωστούς αλλά θυμόμαστε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον νέο ιό που μας έκλεισε μέσα στο σπίτι για τόσο καιρό και κόστισε τις ζωές συνανθρώπων μας. Η νέα κανονικότητα, όπως πια χαρακτηρίζεται η πραγματικότητα που μπορούμε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, έχει έρθει με κανόνες για να καταφέρουμε εμείς αλλά και οι δικοί μας άνθρωποι να #ΜένουμεΑσφαλείς. 

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πριν από λίγες μέρες μας έδωσε παρέθεσε επτά συμβουλές ως τις πιο σημαντικές στη εποχή μετά την καραντίνα ώστε η καθημερινότητά μας να είναι περισσότερο ασφαλής.  

  • Aποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Αντιθέτως συνίσταται το περπάτημα, το ποδήλατο ή ακόμη και το ιδιωτικό ΙΧ εφόσον αυτό είναι εφικτό για την αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Σε περίπτωση αναγκαστικής χρήσης ΜΜΜ τηρούμε τους κανόνες που επιβάλει η προστασία μετάδοσης από τον κορονοϊό. Φοράμε υποχρεωτικά μάσκα και φροντίζουμε για την καλή υγιεινή των χεριών με σωστό πλύσιμο πριν και μετά την μετακίνηση, αλλά και χρήση αντισηπτικού.
https://www.youtube.com/watch?v=GnfG20n82KI&feature=emb_logo
  •  Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για την σωστή χρήση μάσκας. «Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε λέγοντας «είδα τις τελευταίες ημέρες να τη χειρίζονται με λάθος τρόπο. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, κακό κάνει και όχι καλό».
  • Μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με συναδέλφους που συναντάμε καθώς επιστρέφουμε σταδιακά στη δουλειά. Οτιδήποτε ακουμπούμε, είναι δυνητικά μολυσμένο με τον νέο κορονοϊό ή και άλλους ιούς. Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εξόδους και επιστροφή στο σπίτι και έπειτα από οποιαδήποτε επαφή με άψυχα αντικείμαν.
https://www.youtube.com/watch?v=FZta8t2L1pk&feature=emb_logo
  • Αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. «Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος» υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας υπενθυμίζοντας ότι αν και είναι κατανοητή η ανάγκη κοινωνικοποίησης δεν πρέπει να υποεκτιμήσουμε την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα αν γίνουν λάθη.
  • Περιοριζόμαστε σε έναν στενό δικό μας κύκλο επαφών. Ακόμα κι αν πλέον δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην ίδια ένταση για τον νέο κορονοϊό, η ανάγκη προσοχής, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες δεν έχει μειωθεί.
  • Επιτηρούμε την υγεία μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται για απομόνωση, επικοινωνία με τον γιατρό και θεραπεία όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ