ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις και ταξίδια

Μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις δύο μέτρων από άλλους επιβάτες: Πώς διαμορφώνονται πλέον οι μετακινήσεις και τα ταξίδια μας και τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε νέα διασπορά του ιού.

Οι δρόμοι πλέον έχουν ανοίξει και μπορούμε πια να ταξιδέψουμε εντός Ελλάδας με όποιο μέσο επιλέξουμε, ακολουθώντας ωστόσο τους νέους κανόνες ασφαλείας που θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό ακόμα. Με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας αλλά και την τήρηση των αποστάσεων μπορούν να γίνονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό με τρένα, λεωφορεία ΚΤΕΛ, τουριστικά, και αεροπλάνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού. Ας δούμε τι ισχύει πια για τις μετακινήσεις μας με τα διαφορετικά μέσα. 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από το νέο κορονοϊό στα ΜΜΜ;

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ οι κίνδυνοι είναι δύο:

  • Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού.
  • Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.

    Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του  COVID-19 στα ΜΜΜ;

    • Μείωση της πιθανότητας επιβίβασης ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στα ΜΜΜ. Πριν την επιβίβαση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.α.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
    • Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
    • Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.
    • Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/).
    • Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
    • Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ οι οποίοι δε βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
    • Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (πχ οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.

    Συνοπτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για το επιβατικό κοινό σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    • Δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχω συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορονοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).
    • Προσπαθώ να κρατώ τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μου (τουλάχιστον 2 μέτρα) κατά τη διάρκεια της αναμονής στον χώρο επιβίβασης, στο ταμείο ή το μηχάνημα για εισιτήριο και κατά την διάρκεια του ταξιδίου όσο είναι εφικτό (τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών).
    • Φορώ μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στον επιβατικό σταθμό ή στο ΜΜΜ.
    • Έχω μαζί μου αλκοολούχο αντισηπτικό που εφαρμόζω στα χέρια πριν εισέλθω στο ΜΜΜ και αφού εξέλθω από αυτό.
    • Όταν φθάσω στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένω τα χέρια μου με νερό και σαπούνι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω συνδυαστικά και αλκοολούχο αντισηπτικό.
    • Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγω να μετακινηθώ με τα πόδια στον προορισμό μου ή περιορίζω τις φορές που θα χρησιμοποιήσω ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.
    • Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ τις ώρες 07.00-10.00 π.μ. και 14.00-17.00 μ.μ. εάν κατά τις ώρες αυτές δεν πηγαίνω ή αποχωρώ από την εργασία μου.

      Πώς ταξιδεύουμε με τρένα και λεωφορεία

      • Έως την 31η Μαΐου, επιτρέπεται η κάλυψη του 50% των θέσεων.
      • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
      • Συνίσταται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
      • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

      Πώς ταξιδεύουμε πια με πλοία

      Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι οδηγίες που ισχύουν μέχρι 15 Ιουνίου είναι οι εξής:

      1. Μέχρι το 50% του συνολικού αριθμού επιβατών μπορεί να μεταφέρει το κάθε πλοίο που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
      2. Οι επιβάτες συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο το οποίο διατηρείται με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
      3. Υποχρεωτική είναι η απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
      4. Μόνο ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί την κάθε καμπίνα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου  βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
      5. Απαραίτητη η χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
      6. Ειδική θα είναι η διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
      7. Απαραίτητη θα είναι επίσης η θερμομέτρηση και η υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλοίων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
      8. Συνεχής θα είναι η ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
      9. Τα πληρώματα των πλοίων θα περνούν από ειδική εκπαίδευση.
      10. Απαραίτητη είναι επίσης η εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και η ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
      11. Προβλέπεται ακόμα η συνεχής καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων και ο αερισμός και κλιματισμός τους
      12. Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού προβλέπεται η απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ,
      13. Τέλος ισχύουν ειδικοί κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες)

      Τι ισχύει για τα αεροπλάνα

      • Τμηματική θα είναι η επιβίβαση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
      • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
      • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
      • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
      • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
      • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθόλη τη διάρκεια της πτήσης
      • Ενθαρρύνεται η χρήση για ηλεκτρονικό check in
      • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους
      • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

      Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

      • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
      • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
      • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

      Σε κάθε μετακίνηση μας θυμόμαστε και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ώστε να μένουμε ασφαλείς: Ποια είναι τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης του COVID-19;

      • Υγιεινή των χεριών. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
      • Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από: 1. κάθε επαφή με επιβάτη ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις αυτού (πχ σάλια, σταγονίδια), 2. επαφή με αντικείμενα των ΜΜΜ (κουπαστές, χειρολαβές κ.α.), 3. την αποβίβαση από τα ΜΜΜ.
      • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής,
      • Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
      • Η σταθερή χρήση μάσκας (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/) κατά τη διάρκεια της χρήσης των ΜΜΜ (σταθμός και μεταφορικό μέσο).

      Και είναι πολύ σημαντικό, μιας που κρίνεται υποχρεωτική η χρήση της πια σε κάθε μετακίνηση να θυμόμαστε τον σωστό τρόπο εφαρμογής και απόρριψης της μάσκας:

       

      Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

      ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

      ΚΟΙΝΩΝΙΑ

      Πώς μπορούμε να απολαύσουμε με ασφάλεια τη βόλτα μας σε μπαρ και εστιατόρια

      Ανοιχτά καφέ, μπαρ και εστιατόρια δίνουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς μπαίνουμε στη «νέα κανονικότητα». Οδηγίες και συμβουλές ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας αλλά να παραμείνουμε ασφαλείς.