Φώτο: ΑΠΕ

Αυξήσεις στις επικουρικές για 240.000 συνταξιούχους από τις 2 Ιουνίου

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε παράλληλα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Από την Τρίτη 2 Ιουνίου περίπου 240.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη και το Σεπτέμβριο αναμένεται να καταβληθεί η νέα κύρια σύνταξη ενώ τον Οκτώβριο θα γίνουν οι δυο καταβολές αναδρομικών όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε συγκεκριμένα οτι «τον Οκτώβριο, Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά, θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μια είναι του επικουρικού που αφορά 8 μήνες, καθώς τώρα 2 Ιουνίου πληρώνουμε τη νέα επικουρική και είναι από 1-10-19 έως Ιούνιο 2020. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1-10-19 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020».

Ο κ. Βρούτσης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας και δεσμεύτηκε πως όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τουλάχιστον 550 ευρώ καθαρά. 

«Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνησή μας η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει το μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας που διευκρίνισε οτι ο καθαρός μισθός θα είναι τα 550 ευρώ και με τις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνει στα 650 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε το το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ο επιχειρηματίας ό,τι και σχήμα να επιλέξει ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνταξη στο e-mail σε λίγα δευτερόλεπτα - Ξεκινά η διαδικασία της ψηφιακής σύνταξης

Απόφαση του υπουργού Εργασίας προβλέπει πως η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από τους ασφαλισμένους που ολοκληρώνουν τον εργασιακό βίο τους θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν μεταβάλλονται η σύμβαση εργασίας και ο μισθός στην τηλεργασία

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την τηλεργασία.