ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος και η παραλία στη Θεσσαλονίκη σε ηλιόλουστη ημέρα.

Θεσσαλονίκη: Προβολή ταινίας στο Ολύμπιον με μήνυμα ελπίδας για τις θάλασσες

Αυτή την Κυριακή στον κινηματογράφο Ολύμπιον, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ "Ocean with David Attenborough", που αναδεικνύει τη σημασία των ωκεανών και ανοίγει διάλογο για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της δράσης Revive Our Ocean Greece 2026.

Το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, η Θεσσαλονίκη θα «υποδεχθεί» τη θάλασσα στην Πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον, μέσα από μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδυάζει εικόνες, μαρτυρίες και ανθρώπινες ιστορίες. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον των ελληνικών θαλασσών και των νησιωτικών κοινωνιών.

Στον κινηματογράφο Ολύμπιον θα παρουσιαστεί το διεθνές ντοκιμαντέρ Ocean with David Attenborough, το οποίο καταγράφει έναν αιώνα επιστημονικών ανακαλύψεων και αναδεικνύει τη ζωτική σημασία των ωκεανών για τη ζωή στη Γη. Η προβολή πραγματοποιείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Revive Our Ocean Greece 2026.

«Η ταινία αυτή λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος: μας επιτρέπει να μιλήσουμε κατευθείαν στο συναίσθημα, να ανοίξουμε τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων και να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τη θάλασσα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Εκτελεστική Διευθύντρια του CPF, Άννυ Μητροπούλου. Όπως εξηγεί, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη μοναδική ομορφιά του υποθαλάσσιου κόσμου, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει, από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές έως τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Παράλληλα, παρουσιάζει ιστορίες επιτυχίας που δείχνουν πως η φύση μπορεί να ανακάμψει όταν προστατευθεί αποτελεσματικά.

Κυκλάδες: στο επίκεντρο της δράσης του CPF

Το Cyclades Preservation Fund δραστηριοποιείται εδώ και εννέα χρόνια στις Κυκλάδες, μια περιοχή ευάλωτη αλλά και πλούσια σε βιοποικιλότητα. «Μιλάμε για ένα μοναδικό οικοσύστημα που δέχεται τεράστιες πιέσεις. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα, άρα η ανάγκη προστασίας είναι επιτακτική», σημειώνει η κ. Μητροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία αφορά τόσο το τοπίο όσο και «τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τη ζωή τους».

Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας του οργανισμού είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα με τους ψαράδες. «Ξεκινήσαμε δουλεύοντας με τους ανθρώπους της θάλασσας, γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια», εξηγεί, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε τη φωνή τους και να τους δώσουμε τα εργαλεία ώστε να γίνουν οι ίδιοι οι καλύτεροι φύλακες του τόπου τους».

Η φωνή των νησιωτών και τα παραδείγματα επιτυχίας

Η Άννυ Μητροπούλου έχει ζήσει για χρόνια στις Κυκλάδες, γνωρίζοντας σε βάθος τη νησιωτική πραγματικότητα. «Τα νησιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που φανταζόμαστε ως επισκέπτες του καλοκαιριού. Τον χειμώνα είναι ένας άλλος κόσμος, γεμάτος δυσκολίες», αναφέρει, επισημαίνοντας τη σημασία να ακουστούν οι κάτοικοι και να μη «επιβάλλονται έτοιμες συνταγές από γραφεία της Αθήνας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το “Αμοργόραμα”, μια πρωτοβουλία των ψαράδων της Αμοργού που αντιμετώπισαν την υπεραλίευση, τη ρύπανση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Μαζί τους καταφέραμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τις προτάσεις τους και να ενθαρρύνουμε την πολιτεία να τις υιοθετήσει. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι κοινότητες έχουν δύναμη», τονίζει.

Η διεθνής διάσταση και οι προοπτικές

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία των θαλασσών αποτελεί προτεραιότητα, με τον στόχο 30x30 να προβλέπει την ουσιαστική προστασία του 30% των θαλασσών έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η καμπάνια Revive Our Ocean, όπου το CPF είναι βασικός εταίρος στην Ελλάδα. «Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις πολιτικές αποφάσεις με τις ανάγκες και τη γνώση των τοπικών κοινωνιών. Τίποτα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν το καταλάβουν και δεν το θέλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι», σημειώνει.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την ίδια ως «ένα πολύ θετικό βήμα», που ωστόσο χρειάζεται ενημέρωση, διάλογο και δίκαια αντισταθμιστικά μέτρα. «Η προστασία δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, αλλά εργαλείο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους», υπογραμμίζει.

Θεσσαλονίκη: μια εκδήλωση αφιερωμένη στη θάλασσα

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη έχει στόχο να ενημερώσει, να συγκινήσει και να κινητοποιήσει το κοινό. Μαζί με την προβολή της ταινίας, που έχει ελεύθερη είσοδο και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sea Shepherd και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του National Geographic Pristine Seas, θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση με έργα του Ενρίκ Σάλα, καθώς και των Ελλήνων επιστημόνων και φωτογράφων Βαγγέλη Παράβα και Γιάννη Ίσσαρη.

Οι εικόνες από τον ελληνικό βυθό αποτυπώνουν τόσο την καταστροφή όσο και τη δυνατότητα αναγέννησης, συνοδεύοντας το μήνυμα ότι «αν σώσουμε τη θάλασσα, σώζουμε και το μέλλον μας». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα και τον ρόλο του οπτικοακουστικού τομέα στην ανάδειξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα στο ΑΠΘ ως φόρος τιμής στους φοιτητές των Τεμπών

Φυτεύτηκαν 500 νέα δέντρα στο campus του ΑΠΘ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την πρασίνιση της πανεπιστημιούπολης. Μια αγριοκερασιά φυτεύτηκε συμβολικά στη μνήμη των φοιτητών που χάθηκαν στα Τέμπη το 2023.
Κτίριο ΚΘΒΕ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Ιωάννα Παπαντωνίου, πρωτοπόρο της σκηνογραφίας

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου, μεγάλης μορφής της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, υπογραμμίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή της στον πολιτισμό και τη διαρκή επιρροή του έργου της.
Άγαλμα στο Καυτανζόγλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τοποθετείται προτομή Καποδίστρια σε πάρκο της πόλης

Η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, έργο του Γεωργίου Κικώτη, θα τοποθετηθεί σύντομα σε πάρκο στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή Εγνατίας και Χαλκαίων, ως δωρεά της Κερκυραϊκής Ένωσης. Θα είναι από ορείχαλκο με βάση λευκού μαρμάρου.
Κίνηση σε εθνική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η έξοδος εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Σε πλήρη εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για την Καθαρά Δευτέρα, με αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, χωρίς σοβαρά προβλήματα. Δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν τα χωριά, τα βουνά, οι ακτές και οι καρναβαλικές πόλεις.
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση δημάρχου Αγγελούδη για τα οφέλη ανάπλασης από ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Χρήστος Τσεντεμεΐδης ενημέρωσε με επιστολή του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τα οφέλη και την πρόοδο της ανάπλασης της ΔΕΘ, τονίζοντας τα επόμενα βήματα και τις συνεχιζόμενες επαφές για το έργο.
Γήπεδο Τούμπας PAOK
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΟΚ: 1926 δέντρα στη Δ. Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 100 χρόνια της με δενδροφύτευση 1926 δέντρων στο δάσος της Τούμπας, τιμώντας το έτος ίδρυσής της. Στη δράση συμμετέχουν παίκτες, τεχνικό τιμ και φίλαθλοι, στηρίζοντας την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη.