ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών: Ανάγκη για νέο αναπτυξιακό μοχλό

«Τα τελευταία 20 χρόνια, οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας» ανέφερε ο Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζοντας την ανάγκη νέου αναπτυξιακού προτύπου, με μοχλό τη βιομηχανία.

«Tο μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα των κρίσεων ήταν και παραμένει ένα εθνικό συλλογικό σχέδιο, που θα μας οδηγήσει σε μια νέα, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, με βασικό αναπτυξιακό μοχλό την μεταποίηση, στα πλαίσια της οποίας, η κλωστοϋφαντουργία, μπορεί να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο». Τα ανωτέρω υπογράμμισε ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του, της 28ης Μαΐου 2020.

Αναφερόμενος στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις της χώρας ο κ. Κούρταλης επεσήμανε τα κάτωθι:

«Τα τελευταία 20 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας: σήμερα η βιομηχανία παράγει το 9% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, όταν παλαιοτέρα παρήγαγε το 25%,περίπου, ενώ, ο τουρισμός, χαρακτηρίστηκε ως «η βαριά βιομηχανία» της χώρας,  αποδείχτηκε όμως διαχρονικά ασταθής, αβέβαιος και άμεσα συνδεδεμένος με εξωγενείς παράγοντες.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση κατέστησε εμφανέστατα τα μειονεκτήματα των ’’μονοκαλλιεργειών’’ (εξάρτηση της οικονομίας από ένα μόνο παραγωγικό τομέα) αλλά και τις γενικότερες επιπτώσεις (ανεργία, μειωμένη παραγωγικότητα, διόγκωση εισαγωγών, χαμηλή προστιθέμενη αξία, στη χώρα), της αποβιομηχάνισης που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Εξ άλλου,σχετικά με την πορεία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η οποία, για πολλές δεκαετίες, υπήρξε ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς κλάδους της οικονομίας μας, ο κ. Κούρταλης επεσήμανε:

 «Tην τελευταία εικοσαετία, οι αλλεπάλληλες δυσμενείς, διεθνείς, συγκυρίες αλλά και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, για τον κλάδο, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή συρρίκνωσή του.

Παρόλα αυτά, σήμερα η κλωστοϋφαντουργία, εξακολουθεί να παραμένει o σημαντικότερος μεταποιητικός κλάδος της χώρας, με τους φορείς του να έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, που συνδέεται και με την γεωργία, λόγω χρησιμοποίησης ως πρώτης ύλης, ενός κορυφαίου ελληνικού αγροτικού προϊόντος, του βάμβακος.

Είναι ενδεικτικό ότι, ο κλάδος απασχολεί 75.000, περίπου, εργαζόμενους και εξάγει το 70% της παραγωγής του, ενώ το 2019, βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης και οι συνολικές εξαγωγές του (πρώτες ύλες, προϊόντα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας) αυξήθηκαν κατά 31,3% σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τα 2.049.804 χιλ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ δωδεκαετίας».

Κατά τον κ. Κούρταλη, εκείνο που σήμερα επιβάλλεται, είναι να υιοθετηθεί, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με μοχλό τη βιομηχανία, όπως κάνουν όλα τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, στα πλαίσια του οποίου να υιοθετηθεί και μια σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της κλωστοϋφαντουργίας, με ουσιαστική κρατική στήριξη των επιχειρήσεων.

Στον τομέα αυτό τα βασικότερα αιτήματα του κλάδου είναι:

 1. Τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με διάφορες κρατικές ενισχύσεις και χαμηλότοκες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.
 2. Χρηματοδότηση, 5ετούς διάρκειας, των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, βάσει του 25% του τζίρου τους, κατά 85% με κρατική εγγύηση και χαμηλό επιτόκιο.
 3. Πάγωμα, για 1 χρόνο, των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου προς τις τράπεζες, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης για την επαναλειτουργία των βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
 4. Ταχεία διευθέτηση των ¨προβληματικών¨ δανείων, με ευνοϊκούς όρους, των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, ώστε να επαναλειτουργήσει ένας σημαντικός αριθμός εργοστασίων που σήμερα αργεί, λόγω «μη ρύθμισης οφειλών» προς τις τράπεζες.
 5. Ρύθμιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, σε 36 δόσεις, καθώς και εργοδοτικών εισφορών
 6. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%, με τροποποίηση του ν. 4621/19 παρ. 1, ώστε να ισχύει και για τις επιχειρήσεις όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα.
 7. Μείωση του κόστους ενέργειας των κλωστοϋφαντουργιών το ύψος του, οποίου, σήμερα συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για έναν κατ’ εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον κλάδο, το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα Μέσης Τάσης στην Ευρώπη, το οποίο αυξήθηκε, τα τελευταία χρόνια, με την τιμή του να είναι υπερ-διπλάσια των τιμών των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.  Για αυτό:
 8. Επιβράβευση των συνεπών, και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στις υποχρεώσεις τους, (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές)  επιχειρήσεων. (Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων)
 9. Εφαρμογή αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών στις εισαγωγές  προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους, που οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική παραγωγή.
 10. Η χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής να μη γίνεται με  κριτήριο, τον αριθμόν των εργαζομένων, που ευνοεί τις λίγες μεγάλες επιχ/σεις και δεν βοηθά  τον μεγάλο αριθμό των Μ&ΜΕ του κλάδου, αλλά να συνδεθεί με τη μείωση του τζίρου της κάθε επιχείρησης, που παρακρατείται, μεταξύ μηνός Μαρτίου 2019 & Μαρτίου 2020.
 11.  Βελτίωση ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 

Τροποποίηση των σημερινών κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία, έτσι όπως έχουν ορισθεί, καθιστούν ουσιαστικά απαγορευτική οποιαδήποτε επένδυση στον κλάδο, θέτοντας τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες εκτός Αναπτυξιακού Νόμου, αφού ο συντελεστής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή τους και δυστυχώς, ο κλάδος, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, δεν παρουσιάζει κέρδη.

12) Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, με έμφαση στην μείωση της φορολογίας των επανεπενδυομένων κερδών.

Ο κ. Κούρταλης ολοκλήρωσε την εισήγησή του με τις κάτωθι επισημάνσεις:

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπάρξει πολιτική βούληση για τη στήριξή του, ο παραδοσιακός αυτός βιομηχανικός μας κλάδος, που σήμερα, παρά τις μεγάλες  παραγωγικές και εξαγωγικές του δυνατότητες, υπολειτουργεί, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που ασκούν σε βάρος του τρίτες χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους, μπορεί να ξαναγίνει, βασικός παράγοντας σημαντικής μείωσης της ανεργίας, δυναμικός εξαγωγικός μας φορέας και σύγχρονος παραγωγικός χώρος συνεχούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας.  Για το σκοπό αυτό:

Καλούμαστε να επανεξετάσουμε, κάτω από τα νεωτέρα οικονομικά δεδομένα, τις διευρυμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την κλωστοϋφαντουργία μας, προκειμένου να αξιοποιούνται πληρέστερα στη χώρα μας, από Έλληνες βιομήχανους και βιοτέχνες, οι 350.000 τόνοι βαμβακιού αρίστης ποιότητας που παράγει ετησίως η ελληνική γη.

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια δυναμική βιομηχανία και η βιομηχανία μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, μια ποιοτική και εξωστρεφή κλωστοϋφαντουργία.

Τέλος, ακολούθησαν εκλογές για την εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, από τις οποίες ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης αναδείχθηκε εκ νέου Πρόεδρος του Συνδέσμου για την επόμενη  τετραετία με Διοικητικό Συμβούλιο:

την κα Αναστασία Βαρβαρέσου, Αντιπρόεδρο

τον κ.  Ευριπίδη Δοντά,            Αντιπρόεδρο

την κα Ελευθερία Μουζάκη,      Αντιπρόεδρο και

τον κ.  Ιωάννη Ακκά               Γενικό Γραμματέα

και συμβούλους – μέλη τους: Δημ. Ακρίδα, Απ. Ι. Δοντά, Νικ. Κατράδη, Μιχ. Καρακωστάνογλου, Αν. Κυρπόγλου, Β. Πολύχρονο, Δημ. Πολύχρονο, Κυρ. Περτσεμλίδη, Παντ. Σακαλίδη, Παν. Φρέντζο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους ζητούν οι κλωστοϋφαντουργοί

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την μεγάλη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για να μειωθεί το κόστος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στόχος της Naval Group η ενίσχυση του αποτυπώματός της στην Ελλάδα

Στη διάρκεια της, εκδήλωσης με κυρίαρχο θέμα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών R&D και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η Naval Group, πραγματοποίησε συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους από την ελληνική αγορά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελληνική Παραγωγή για την απώλεια του Θανάση Λαβίδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», αποφάσισε να προβεί σε δωρεά χρηματικού ποσού στο MDA Ελλάς(σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κλάδοι της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας

«Οι κλάδοι ένδυσης- υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας (Ε/Υ/Κ) έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης για τον οποίο γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.