ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Ρυθμίσεις κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ζητά με επιστολή στον Βρούτση η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας και ζητά να ψηφιστούν άμεσα μέτρα για την απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ,

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, απέστειλε η ΓΣΕΕ ζητώντας την άμεση προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή ρυθμίσεων κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταχρηστικών συμπεριφορών.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ένα νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας και ζητά να προωθηθούν και να ψηφιστούν άμεσα μέτρα, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, την επέκταση της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου, την κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με τη ρητή απαγόρευση χρήσης τους τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ «στο πλαίσιο αυτό και με βάση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ ζητά να δρομολογηθεί η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη μισθολογική και κοινωνικοασφαλιστική ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης τόσο στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όσο και στις εποχικές.

Η κοινή λογική και η μη συγκάλυψη των δεδομένων της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας (έκρηξη αδήλωτης και ψευδώς δηλωμένης εργασίας, κατάχρηση αναστολών, κατάχρηση τηλεργασίας/εξ αποστάσεως) είναι αποκαλυπτικά ως προς το ότι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει και μπορεί να βασιστεί στην πλήρη απασχόληση  και να στηριχθεί  σε ενιαίους κανόνες αμοιβής και εργασίας μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ειδικούς πλέον όρους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ανά κλάδο και επάγγελμα.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της και δηλώνει έτοιμη να παρακολουθήσει μέσω των οργανώσεων μελών της και των πρωτοβάθμιων σωματείων την εφαρμογή των ρυθμίσεων για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το περιεχόμενο του οποίου (με τις «εξαιρέσεις» του) πληροφορήθηκε λίγο πριν ψηφισθεί από την ιστοσελίδα της Βουλής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ: Ξεκινά συγκοινωνιακή διασύνδεση της ΒΙ. ΠΕ Σίνδου με τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες της ΓΣΕΕ για όσους εργάζονται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε σχετικές καταγγελίες και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Τί ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζομένους στις αργίες του Πάσχα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας η Μεγ. Παρασκευή αποτελεί αργία καθώς και η Κυριακή του Πάσχα και η Δευτέρα του Πάσχα. Τί θα ισχύσει για όσους εργάζονται εκείνες τις ημέρες.