ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΣΔΟΕ

Βράβευση του τμήματος Διώξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ

Η αμερικανική υπηρεσία HSI (Homeland Security Investigations) βράβευσε το τμήμα δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ για την επιτυχημένη επιχείρηση που έφερε την σύλληψη Ιορδανού μεγαλέμπορα ναρκωτικών.

Βραβεύτηκε σήμερα σε ειδική τελετή, από την υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations- HSI) των ΗΠΑ, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων της Ε.Δ. ΣΔΟΕ Αττικής και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «DARK FALCON». Το βραβείο παρέλαβε ο προϊστάμενος του τμήματος Λουκάς Δανάμπασης, παρουσία της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Αθηνάς Καλύβα.

Η κοινή έρευνα και συνεργασία των δύο υπηρεσιών, καθώς και της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία συμπεριελάμβανε φυσική και τεχνική επιτήρηση στόχων στην Ελλάδα και υπό κάλυψη (UNDERCOVER) δραστηριότητα, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη στην Ελλάδα και εν συνεχεία την έκδοση και την καταδίκη στις ΗΠΑ, σε ποινή 30ετούς κάθειρξης, του 52χρονου Ράμι Γκάνεμ Αμερικανού υπηκόου με καταγωγή από την Ιορδανία.

Η υπό κάλυψη επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε το 2014. Στέλεχος του HSI, προσποιούμενος τον λαθρέμπορο όπλων, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γκάνεμ, που εκείνη την περίοδο ζούσε στο Κάιρο, και συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2014. Η συνάντησή πραγματοποιήθηκε, επιτηρήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και ηχογραφήθηκε από στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και εκεί έγινε σαφές ότι ο Γκάνεμ και οι πελάτες του ήθελαν «όπλα κάτω από το τραπέζι».

Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ανδρών έγιναν και πάλι στην Αθήνα το 2015. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διανυκτέρευσε ο Γκάνεμ, τοποθετήθηκαν κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες, ενώ σε διπλανό δωμάτιο οι πράκτορες των ΗΠΑ και τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ παρακολουθούσαν και κατέγραφαν κάθε κίνηση και συζήτηση.

Μετά το κλείσιμο της «συμφωνίας», τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ φρόντισαν να νοικιάσουν αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου θα κατέληγε το κοντέινερ με το παράνομο εμπόρευμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν φορτωμένο με εμφιαλωμένα νερά.

Όταν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και η επιχείρηση είχε φτάσει στο τελικό στάδιό της, οι άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μετέβησαν στο Γ' Τελωνείο Πειραιά με τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα, και ενημέρωσαν το τελωνείο. Με τη συνεργασία του προχώρησε ο εκτελωνισμός του κοντέινερ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, ο Γκάνεμ και ο μυστικός πράκτορας της υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας πήγαν μαζί στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο και μόλις πλησίασαν στο κοντέινερ έγινε η επέμβαση για την σύλληψη του.

Ο Γκάνεμ, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ ως «ο έμπορος του θανάτου», διαπραγματευόταν εκτός των άλλων και την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για λογαριασμό πελατών του στο Ιράν, που διατηρούσαν διασυνδέσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα παραστεί στη μεγάλη γιορτή Τύπου στις 24 Ιουλίου στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στη μεγάλη ετήσια γιορτή του Τύπου που αναβλήθηκε λόγω πυροβολισμών. Η εκδήλωση επαναπρογραμματίστηκε για τις 24 Ιουλίου, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι δεν πρέπει να επηρεάζονται οι ζωές μας από τρελούς.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον, λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε πληροφορίες περί διακοπής συνομιλιών με το Ιράν λόγω Λιβάνου, τονίζοντας πως οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά και χωρίς διακοπή μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης τις τελευταίες μέρες.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ειρήνη Ισραήλ-Λιβάνου εφικτή χωρίς τη Χεζμπολάχ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως Ισραήλ και Λίβανος θα είχαν ειρήνη αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι είναι το βασικό εμπόδιο και πως χωρίς το Ιράν δεν θα υπήρχε Χεζμπολάχ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εκτελεστική εντολή για εθελοντικό έλεγχο AI μοντέλων από το κράτος

Η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητά από εταιρείες ΤΝ να υποβάλλουν εθελοντικά τα βασικά τους μοντέλα σε κρατικές δοκιμές κυβερνοασφάλειας πριν διατεθούν στο κοινό, σύμφωνα με νέα εντολή, για την αποτροπή κινδύνων από πανίσχυρα συστήματα ΤΝ.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Υπό εξέταση η νέα πώληση όπλων 14 δισ. στην Ταϊβάν, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως η πώληση όπλων 14 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν «εξετάζεται ακόμη» και διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο νησί παραμένει αμετάβλητη, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Υπό εξέταση η μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων

Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία παραμένει αβέβαιη, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει προσδιορίσει πότε και πόσοι στρατιώτες θα αντικαταστήσουν όσους αποχωρούν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.