Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο γυναίκες που καταδικάστηκαν για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 19 ετών στη Μαριάνα Μανουρά και 8 ετών στη Δήμητρα Ζ., απορρίπτοντας τα αιτήματά τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Η Μανουρά επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν συνεχή αποκαταστατική νοσηλεία, ενώ η Δήμητρα Ζ. ζήτησε την επιβολή περιοριστικών όρων και ηλεκτρονικού βραχιολιού αντί της φυλάκισης.
Οι εφέτες έκριναν ομόφωνα ένοχες τις δύο γυναίκες, χωρίς να αναγνωρίσουν ελαφρυντικό στη Μανουρά, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν σκοτώθηκε ακαριαία ο σύντροφός της από την έκρηξη του ισχυρού μηχανισμού.
Αντίθετα, στη συγκατηγορούμενή της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να μειοψηφεί, θεωρώντας πως δεν θα έπρεπε να τύχει ελαφρυντικού.
Η Μανουρά δήλωσε στο δικαστήριο ότι «Δεν εξεπλάγην με την απόφαση... Δεν μετανιώνω για τίποτα. Το τίμημα το έχω πληρώσει», προκαλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Από την πλευρά της, η δεύτερη κατηγορούμενη υποστήριξε: «Καταδικάζετε εμένα για τρομοκρατία ενώ άλλοι για εγκλήματα, όπως ο ιδιοκτήτης της Βιολάντας, μένουν στο απυρόβλητο».
Οι δύο γυναίκες κρίθηκαν, κατά περίπτωση, ένοχες για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, κατοχή εκρηκτικών και όπλων, προμήθεια εκρηκτικών υλών, έκρηξη με χρήση εκρηκτικών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Αθώωση για τον Νίκο Ρωμανό
Παράλληλα, οι συνήγοροι του Νίκου Ρωμανού, που αθωώθηκε για την ίδια υπόθεση, Μαρίνα Δαλιάνη, Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Λίλα Ραγκούση, δήλωσαν: «Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση και μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, αθώωσε τους εντολείς μας Νίκο Ρωμανό και Α.Κ., καθώς δέχθηκε το προφανές. Ότι η θέση τους πως δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες, που ήταν σταθερή από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, είναι αληθινή και ειλικρινής».
Οι συνήγοροι τόνισαν ακόμη ότι, αν και η αθώωση αποτελεί αποκατάσταση της λογικής, οι 17 μήνες άδικης προσωρινής κράτησης δεν μπορούν να επιστραφούν. Όπως σημείωσαν, «η άνευ ορίων επιβολή προσωρινής κράτησης, η κατασκευή σεναρίων και η διαπόμπευση αθώων στα ΜΜΕ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού».